"BOŽE PRAVDE" ODZVANJAĆE SRPSKOM: Oštar odgovor RS na poruku Šmita da će Ustavni sud BiH osporiti odluke NSRS

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 07. 2024. u 12:17

VRAĆANjE u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića u Republici Srpskoj, kroz izglasane dopune postojećeg zakona u NS RS, neće moći da se sudski ospori, jer je reč o pravno izbalansiranom dokumentu koji ne vređa nikoga. Najave Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH, kojeg RS ne priznaje, da će Ustavni sud BiH ponovo osporiti himnu i grb za Srpsku, kao 2006. godine, ništa ne znače jer se odluke tog suda ne primenjuju u Srpskoj, a pogotovo jer tamo nema srpskih sudija. Tako će ta obeležja biti u upotrebi u RS, poručili su političari iz RS.

БОЖЕ ПРАВДЕ ОДЗВАЊАЋЕ СРПСКОМ: Оштар одговор РС на поруку Шмита да ће Уставни суд БиХ оспорити одлуке НСРС

Foto: Printskrin/Jutjub

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže za "Novosti" da ukoliko Klub Bošnjaka u Veću naroda RS stavi veto na pomenuti zakon sačekaće se odluka Ustavnog suda Republike Srpske.

- Budući da u zakonodavstvu RS postojeći amblem i postojeća himna nisu problematizovali ni bivši visoki predstavnici, Ustavni sud RS i Ustavni sud BiH, ništa ne menjamo, dodajemo pravo korišćenja obeležja u vezi sa našim istorijskim nasleđem - pojasnio je Stevandić.

On je naveo da su dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne bazirane na Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama, koji je usvojila svojevremeno i Parlamentarna skupština BiH.

- Oni su dobili šah-mat. Sa etičke i moralne strane. nemanjićko nasleđe je bar 300 godina starije od osmanskog nasleđa i nema nikakve probleme ni sa Hrvatima ni Bošnjacima. Krajnje je neznanje problematizovati tu vrstu priče - istakao je Stevandić i podsetio da su dopune Zakona usvojene dvotrećinskom većinom u NS RS.

Apelacija Ustavnom sudu

MILORAD Kojić, poslanik SNSD u PBiH, kaže da je opasno što se najavljuje apelacija Ustavnom sudu BiH i već se nagoveštava kakva će odluka suda biti.

- Ovo je u suprotnosti sa svim ustavnim principima. Ono što je važno napomenuti jeste da je Narodna skupština donela zakon u kojem je dozvoljeno da kroz ministarstvo, da li kroz republičke organe vlasti, da li kroz lokalne, pored amblema RS i himne RS bude izložen i grb Srbije i himna "Bože pravde" - ističe Kojić.

Poslanik u NS RS Srđan Mazalica kaže da će se u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama koristiti uzajamno grbovi Srpske i Srbije kod nas i kod njih.

- Pa niko ne brani ni Federaciji da uspostavi specijalne veze sa Turskom i Hrvatskom - ističe Mazalica.

Poslanik u NSRS Ognjen Bodiroga kaže da su grb Nemanjića i himna "Bože pravde" utemeljeni u srpskom narodu.

- Nama niko ne brani da slavimo i 9. januar i da intoniramo himnu "Bože pravde", a to što neko zakonski može doneti suprotno odluku, ne mora značiti da ćemo je poštovati - kaže Bodiroga.

Đorđe Vučinić, poslanik "Liste za pravdu i red" u NS RS kaže da ne vidi nikakav problem da se srpska trobojka vijori sa grbom Nemanjića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija