AMERIKA BLOKIRA ISPLATE: Oštar odgovor zvanične Banjaluke na tvrdnje ambasade SAD u BiH o poslovanju firmi iz RS

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 07. 2024. u 23:18

O VOĐENjU permanentnog hibridnog rata protiv Republike Srpske govore poslednje i apsolutno netačne tvrdnje američke Ambasade u BiH, da je Srpska navodno pred finansijskom propašću i da će bankrotirati.

АМЕРИКА БЛОКИРА ИСПЛАТЕ: Оштар одговор званичне Бањалуке на тврдње амбасаде САД у БиХ о пословању фирми из РС

američka ambasada u bih foto avaz

Ovo je poručio predsednik RS Milorad Dodik komentarišući navode iz Ambasade SAD da su firme iz RS, koje su nedavno stavljene na američku crnu listu, sklopile prošle i ove godine ugovore sa Vladom RS teške 70 miliona maraka, kao i da je finansijska slika RS loša.

Dodik ističe da se Srpskoj nastoji naneti šteta neprekidnim slanjem javnih poruka o njenom navodnom negativnom finansijskom položaju, istakavši da su takvi i slični potezi američke ambasade, koja nastoji da tobože postane "knjigovođa", prizemni, pa i smešni.

Predsednik RS je poručio i da Srpska ima novac u inostranstvu, ali da ga pod pritiskom američkih faktora, nažalost, ne može transferovati jer je američka ambasada zapretila bankama u Srpskoj da će biti ozbiljno kažnjene ako to budu radili za Vladu Srpske.

On je rekao da i mnoge firme u Srpskoj zbog takvih poteza stranih faktora, usmerenih prema RS, pa i njegovoj porodici, imaju probleme.

Dostupna sva dokumenta

PREMIJER kaže i da su firme koje se pominju postale prepoznatljive po izuzetnim rešenjima u oblasti IT sektora.

- Kao potvrda ovoga je i izbor američke organizacije USAID koja je izabrala jednu od tih kompanija iz RS za izradu softverskog rešenja za evidenciju duga - smatra Višković.

On kaže da je po pitanju čestih javnih upita Ambasade SAD u BiH o finansijskoj situaciji u Srpskoj, pregled svih finansijskih parametra RS dostupan javnosti kroz dokument o izvršenju budžeta - Konsolidovani izveštaj, na sajtu Vlade RS i Narodne skupštine RS.

Ta politika Amerikanaca je neodrživa, izjavio je Dodik i dodao da je Srpska danas najmanje zadužena u okruženju i pojasnio da je ove godine iz vlastitih izvora RS vratila 250 miliona KM kredita više čime je smanjila zaduženost sa 34 na 32 odsto.

Istim povodom oglasio se i premijer RS Radovan Višković.

- Budući da im ne polazi za rukom da finansijski slome RS od čega oni ne odustaju, Ambasada SAD u BiH sada je za strategiju izabrala medijsku diskreditaciju rukovodstva institucija, stanja javnih finansija, kompanija, kako bi u javnosti i građanima RS što više ogadile političku elitu koja uspešno odoleva svim pritiscima i uspešno vodi RS - rekao je predsednik Vlade RS Radovan Višković. - Poslednja objava na mreži "Iks" na nalogu Ambasade SAD u BiH je čisto političko spinovanje da se izazove rekacija javnosti u RS i da se institucijama u RS onemogući da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?