BABICA I GINEKOLOG OSLOBOĐENI OPTUŽBE: Umalo kobni pad sa stola tek rođene bebe u bolnici u Foči dobio pravosudni epilog

S. MIŠLjENOVIĆ

25. 07. 2024. u 20:25

OSNOVNI sud u Foči, po optužnici za nesavesno pružanje lekarske pomoći novorođenčetu J. V. iz Trebinja, izrekao je oslobađajuću presudu babici Biljani Kulić i ginekologu dr Vladimiru Čančaru.

БАБИЦА И ГИНЕКОЛОГ ОСЛОБОЂЕНИ ОПТУЖБE: Умало кобни пад са стола тек рођене бебе у болници у Фочи добио правосудни епилог

Nemio događaj u fočanskoj bolnici, Foto bolnica Foča

Radi se o bebi koja je, po dolasku na svet u Univerzitetskoj bolnici u Foči, 19. avgusta 2022, sa pomoćnog stola pala na pod i zadobila teške povrede opasne po život.

Presudu je izrekla sudija Naida Hubjer, koja je navela da u optužnici nije konkretno navedeno koje su mere i radnje optuženi propustili da učine. Do pravosnažnosti, dozvoljena je žalba drugostepenom sudu.

A, po slovu optužnice, Kulićeva je kao zdravstveni radnik postupala suprotno pravilima struke, dok je dr Čančaru na teret stavljeno da je, posle nemilog događaja, propustio da o tome obavesti roditelje bebe, kojoj nije blagovremeno ukazao medicinsku pomoć.

- Povrede su život novorođenčeta dovele u realnu opasnost koja se ogledala u ugrožavanju funkcije vitalnih moždanih centara: za disanje, cirkulaciju i rad srca, zbog čega svaka za sebe, i u zbirnom delovanju, imaju obeležja kvalifikovane teške telesne povrede opasne po život i značajno pogoršano zdravstevno stanje. Zato je novorođenče istog dana, oko 18 sati, prevezeno u UKC u Sarajevu, gde je hitno operisano i potom se brzo oporavilo - navedeno je u optužnici.

Podsetimo, u istom slučaju, dr Čančar je ranije osuđen na šest meseci zatvora i novčanu kaznu od 20.000 KM, zbog primanja 400 maraka mita od oca bebe, Danijela Vesića. I medicinska sestra Gordana Sokolović osuđena je na istovetnu, ali uslovnu kaznu, na tri godine, dok je Vesiću - zbog podmićivanja lekara i pomenute sestre - odrezana globa od 5.000 KM.

Posle presude, otac bebe J. V. kaže da je šokiran oslobađajućom presudom koju je Osnovni sud u Foči izrekao babici Biljani Kulić i ginekologu dr Vladimiru Čančaru.

- Razočaran sam! Znači, niko nije kriv? To je sramno! Kakva je to pravda? Pa, zar je dete samo palo sa stola, odmah čim se rodilo - očajan je Vesić, podsećajući da je sa suprugom Jovanom gotovo dve godine prolazio kroz agoniju, strahujući za život svoje ćerkice kojoj su, tokom postoperativnog oporavka, gotovo svakodnevno bile potrebne kontrole u Sarajevu.

Kaže, nije očekivao visoke kazne, ali ne ni oslobađajuću presudu, koju ocenjuje sramnom za pravosuđe i državu.

- Upravo zbog takvog sistema, moja porodica i ja povukli smo se iz BiH i otišli da živimo u Ameriku. Jer, ovde ne vrede ni svi dokazi u koje sam imao uvid... Uostalom, veštak je potvrdio da je dete dva puta palo na pod, prisustvovao sam i rekonstrukciji, ali ispade sve uzalud... Nastaviću da se borim svim pravnim sredstvima - zaključio je Danijel Vasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener