DODIKU PREKIPELO: Odgovorio na neistine Marfija - Koliko američkog novca je bačeno da bi se srušila Republika Srpska?

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 17:42

GDE je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH i koliko novca američkih građana je bačeno da bi se srušila Republika Srpska samo su neka od pitanja koja je danas Ambasadi SAD u Sarajevu i ambasadoru Majklu Marfiju postavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

ДОДИКУ ПРЕКИПЕЛО: Одговорио на неистине Марфија - Колико америчког новца је бачено да би се срушила Република Српска?

Foto: Printskrin/Tanjug

Dodik je na taj način reagovao upitan da za Srnu komentariše svakodnevna pisanija Majkla Marfija u kojima iznosi niz neistina o finansijskoj situaciju u Republici Srpskoj, njemu lično i njegovoj porodici, postavljajući nesuvislo pitanje: "Gde je novac?".

Dodik kaže, da je Marfi svoju diplomatsku misiju u BiH pretvorio u otvoreni lični sukob sa njim, što potvrđuje i sama činjenica da nema dana da ne pomene njegovo ime.

- A to je upravo zbog njegove frustracije, jer sam ga poslao kući i to na neslavan način - naveo je Dodik.

On je rekao da hibridni rat koji SAD vode protiv celog sveta nije zaobišao ni Republiku Srpsku, svuda su tražili svoje prilike da rovare i da se mešaju u unutrašnja pitanja suvernih zemalja.

- U BiH im je to išlo lako, jer Bošnjaci sve vreme rade protiv Srpske i našli su u Americi svog saveznika i mesto gde će da vezuju konja, kako oni godinama rade - kaže Dodik.

Na Marfijevo pitanje "gde je novac", Dodik je rekao da će mu odgovoriti kontrapitanjima:

- Gde je završio novac američkih građana koji je uložen u borbu protiv navodnog ruskog uticaja u BiH; koliko novca američkih građana je bačeno da bi srušila Republika Srpska; da li američki građani znaju da se njihov novac troši uzaludno i da veze Rusije i Republike Srpske nikada nisu bile bolje i jače i da američki ambasador na svakom koraku bruka njihovu zemlju?! Amerika mora da objasni svojim građanima gde ide taj novac i kako se troši, ali i nama ovde, u Republici Srpskoj! Oni ne odustaju od mešanja u unutrašnje stvari, petljaju se i u izborni proces, pokušavajući da nametnu vlast u Srpskoj po svoj meri, ignorišući volju birača u Srpskoj. To mora sve da se razjasni i da se utvrdi gde je taj novac američkih građana i u čije je ruke otišao - naglasio je Dodik.

Predsednik Srpske je rekao da otvoreno i javno pita i traži javni odgovor: "Gde je taj novac i u koje svrhe je korišćen?".

Foto: Printskrin RTRS

- Tražimo da se obelodane podaci o svim doznačenim sredstvima i njihovoj nameni i da ih prestanu koristiti kao sredsto za obračun s Republikom Srpskom! Amerika mora da objasni kome i kako se doznačuje novac i za šta se daju pare. Zašto im smeta UNA ili Alternativna televizija, a ne mediji koje su oni finansirali i finasiraju? I zašto Amerikanci uopšte finasiraju medije u BiH?! - upitao je Dodik.

On je poručio da novac koji daju neće dovesti do promene koju priželjkuju i zato svaki dan gledamo bezočnu i sramnu antisrpsku propagandu i napade na rukovodstvo Srpske posredstavom njihovih plaćeničkih sredstava informisanja.

- Isturili su svoja potrčkala iz opozicije i sinhronizovano vrše napade, što preko njih, što preko svojih medija u Srpskoj. I šta su dobili, još veći otklon građana od aktuelne politike SAD - naveo je Dodik.

On je upitao i gde su milioni koji su doznačeni ne samo medijima koje su finansirali, već i raznim udruženjima i nevladinom sektoru.

- Čak 80 miliona je upumpano putem NVO sektora u svrhu antiruske propagande, a to su pokazali i izveštaji koje je objavio Stejt department pre dve godine. Pitanje je koliko su uopšte uložili sredstava od nastanka BiH kako bi na ovom prostoru ostvarili svoje ciljeve - naveo je predsednik Srpske.

Upitao je i zašto se toliko uznemirio američki ambasador kada je Republika Srpska rekla da će usvojiti zakon o nevladinim organizacijama.

- Čega se plaše? Mi samo želimo veću transparentnost. U čemu je problem? Mora se znati sve kako bi se onemogućila bilo kakva zloupotreba. Ne znam čemu panika i frustracija i zašto im to smeta? U svojim izveštajima navode da su finasirali istraživačko novinarstvo, promociju demokratije, korupcije, a doveli su nam najvećeg kriminalca koji ide i preti ljudima da rade ono što Amerika kaže ili će se obrušiti na njih - naveo je Dodik i istakao:

- Krstari po takozvanim 'nezavisnim medijima', koje finasiraju, i objašnjava kako to treba da izgleda objektivan medij, ali iz njihove vizure. Marfi da objašnjava nekome šta je objektivno novinarstvo, šta je demokratija i šta je pravo!? Isti onaj Marfi koji se poziva na izjave Džejmsa O'Brajana, a ne na ono što kaže Dejton i Ustav BiH?!

Dodik je upitao i da je demokratija i to što rade sa bankama u Republici Srpskoj, koje njihovi ljudi obilaze i prete im da ne sarađuju sa onima koji su na američkoj crnoj listi.

- I ne samo banke u Srpskoj, već američki službenici obilaze susedne i regionalne zemlje i traže da njihove banke ne sarađuju sa Vladom Republike Srpske. Danas imamo situaciju da nijedna banka u Srpskoj nije spremna da sarađuje sa nama iz straha, zbog pritiska i pretnji. Oni misle da je ovo divlji zapad i da mogu da rade šta hoće, da smo njihova kolonija. E, pa nismo i grdno su se prevarili - kaže Dodik i poručuje:

- Nismo se povukli i nećemo, jer znamo da smo u pravu i da se borimo za pravdu i dosledno poštovanje Dejtona. Nismo spremni na njihove 'pozitivne promene' koje uključuju razaranje Srpske. Finasirali su kampanju opozicije i obojene revolucije, a čujemo da su nove u najavi. Neki od takozvanih opozicionara u Srpskoj najavili su da ne mogu na izborima da dobiju, pa će krenuti silom. To se sve finasira parama američkih građana.

On je rekao da ambasador koga niko u Republici Srpskoj neće da primi, osim opozicionara koji računaju na njegovu pomoć, nema šta da radi u BiH.

- Ako niste dobrodošli u institucije, vi onda ne možete obavljati svoj posao, i Marfi ga i ne obavlja. Nema gde da ide, osim na izlete i da piše o lepotama Republike Srpske kojih ima na pretek i koje treba promovisati, ali ne može se tako biti ambasador jedne zemlje. U Republiku Srpsku on nije dobrodošao i srećni smo zbog njegovog odlaska i to ne krijemo. Njegov izbor je bio da od Republike Srpske pravi neprijatelja, jer je hteo svoje lične i karijerne interese da ostvaruje preko nas, misleći da je dovoljno jak i da ćemo se mi povući pred jednim Amerikancem. Ovde nam prodaju maglu, pričaju o demokratiji, vode kampanju protiv Srpske, Srbije i Rusije, i šta su postigli? - upitao je Dodik.

BONUS VIDEO: Sve što kažu - lažu! Pogledajte kakvu je gnusnu izmišljotinu izgovorio Vladimir Štimac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Uz salsu i vino provereno nezaboravan provod na letovanju po Last Minute cenama u toku avgusta!