U FBiH NI MRTVI SRBI NEMAJU MIRA: Godine prolaze, a o nestalim povratnicima sa Ozrena ni traga

Милена Грубор
Milena Grubor

05. 08. 2024. u 06:16

DOK političko Sarajevo svakodnevno plasira u javnost iskrivljenu sliku prema kojoj su Srbi agresori, koji zagovaraju nove sukobe na prostoru Bosne i Hercegovine, na pitanje ko je kriv za skrnavljenje srpske pravoslavne crkve i groblja, uništavanje imovine, fizičke napade, i šta se dogodilo sa nestalim povratnicima sa Ozrena, odgovora gotovo da nema.

У ФБиХ НИ МРТВИ СРБИ НЕМАЈУ МИРА: Године пролазе, а о несталим повратницима са Озрена ни трага

Foto: D.Pozderović

U strahu za vlastitu bezbednost mnoge srpske porodice odlučile su da napuste povratničko selo Tumare na Ozrenu, smešteno u Federaciji BiH, čiji su se stanovnici minulih meseci i godina suočavali s čestim napadima, zastrašivanjem i misterioznim nestancima.

- Svaki mesec beležimo minimalno po dva napada na Srbe u FBiH, a na Ozrenu je za protekle četiri godine nestalo petoro ljudi. Nedavno smo imali slučaj Srbina u Bradini pored Konjica, koji je svojim sredstvima počeo obnavljati porodičnu kuću. Komšije Bošnjaci je svaki put ponovo opljačkaju. Sve je to posledica opšte netrpeljivosti prema Srbima. U Federaciji postoji oko 1.100 lokaliteta sa pravoslavnim grobljima koja su redovno meta vandalskih napada - izjavio je za "Novosti" predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović i dodao:

- Usvajanje Rezolucije o Srebrenici pokrenulo je nove netrpeljivosti prema srpskim povratnicima, koji su u očima vlasti FBiH nešto što je višak, njima nepotrebno.

Federalne vlasti ne mare za ugrožen položaj Srba na području FBiH, pa napadi i misteriozni nestanci ostaju nerešeni, što dodatno podstiče ponavljanje ovih nemilih događaja i sve sa ciljem da dođe do "tihog egzodusa" srpskih povratnika.

Žive teško i u stalnom strahu

ZABRINjAVAJUĆA dešavanja na Ozrenu nisu izuzetak, jer srpski povratnici žive teško i u strahu i u ostalim delovima FBiH. Od predratnih 542.879 srpskih žitelja, mali broj se vratio u FBiH, izuzev u četiri opštine sa srpskom većinom, kao što su Drvar Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo. Ostatak Federacije gotovo je u potpunosti bez Srba. U tom entitetu danas ih živi 36.000.

- Mirko Spasojević napadnut je prošle godine na pravoslavnom groblju, kada je nepoznato lice je izašlo iz vozila došlo do Mirka i stežući ga za glavu izjavilo: "Nemoj da te zakoljem". U julu iste godine, nestala je Jovanka Đurić iz sela Tumare na Ozrenu. U kući su pronađeni štap i naočare od kojih se nije odvajala. U avgustu 2023. godine napadnuta je Radmila Simić iz istog sela, koju je napadač skinuo nagu, vezao ruke i usta i stavio kapu preko očiju. Iako je saopšteno da je uhapšeno lice za krivična dela na području Ozrena, saznajemo da nije uhapšeno lice odgovorno za napad na Simićevu - kaže Radanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAD DALE OPŠTI BLAGOSLOV: Ovako je Miroslav Lazanski pisao o Oluji