RUDNIK I TERMOLEKTRANA GACKO U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: Radnici zabrinuti za sudbinu gatačkog giganta

D.Curać

03. 08. 2024. u 05:00

NAKON što je sindikat Rudnika i termoelektrane (RiTE) "Gacko" tražio zajednički sastanak sa predsednikom Vlade Srpske, resornim ministrom, upravama ERS-a i RiTE "Gacko", a povodom teške situacije u tom preduzeću, oglasio se i direktor RiTE Gacko Maksim Skoko.

РУДНИК И ТЕРМОЛЕКТРАНА ГАЦКО У СВЕ ВЕЋИМ ПРОБЛЕМИМА: Радници забринути за судбину гатачког гиганта

D. Curać

 

On je najavio da će radni sastanak biti održan već sledeće sedmice sa upravom "Elektroprivrede" i sindikatom.

- Da bi radnici nastavili da ostvaruju sva zakonom i kolektivnim ugovorom predviđena prava, važna je posvećenost funkcionisanju preduzeća i "Elektroprivrede" u celini, a samim tim i sigurnosti snabdevanja električnom energijom građana i privrednika u Srpskoj. Uprava ovog preduzeća neumorno radi na rešavanju svih pitanja zaposlenih, ali i samog preduzeća, koji su se godinama gomilali - istakao je Skoko.

Skoko je napomenuo da se ove godine redovni remont skraćuje za 15 dana, kao i da se u kontinuitetu rešavaju nasleđeni problemi iz prethodnog perioda, koji se u jednom ovakvom kolektivu ne mogu rešiti preko noći.

Sindikat se pre nešto više od 10 dana oglasio sa saopštenjem u kojem je navedeno da se gatački gigant nalazi u alarmantnoj situaciji.

Na strani radnika

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik razgovarao je sa pomoćnikom direktora RiTE "Gacko" Srđanom Milovićem o situaciji u elektroenergetskom sistemu, i naveo da očekuje da rukovodstvo Termoelektrane aktivno rešava probleme. Dodik je rekao da razloge za to treba tražiti u upravi i rukovodstvu, ali je naglasio da je uvek na strani radnika.

- Neprihvatljivo je da postoje problemi sa radnicima i tražim da rukovodstvo to promptno reši - napisao je Dodik na mreži "Iks".

- Kao što je poznato, TE Gacko se nalazi u nezavidnoj situaciji, kako finansijskoj, tako i u organizacionoj, a s povećanim troškovima proizvodnje, smanjenom snagom na mreži, velikim obavezama prema dobavljačima i niskom proizvodnjom otkrivke i uglja - navodi se u saopštenju sindikata.

Predstavnci radnika u tom saopštenju naveli su i svoje zahteve - momentalnu uplatu doprinosa za junsku platu, naplatu svih dugovanja prema radnicima po Kolektivnom ugovoru i Zakonu, i hitan zajednički sastanak.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!