''KADA NAS JAKO NAPADAJU, ONDA SAM SIGURAN DA NAM IDE BOLJE'': Dodik na obeležavanju 29 godina od ''Oluje''

Novosti online

03. 08. 2024. u 20:26

SRPSKI narod u Republici Srpskoj i van nje isključivo interesuje samo snažna i moćna Srbija, jer bez toga smo u jadnoj poziciji i zato to niko nema pravo da nam ospori, poručio je večeras predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

КАДА НАС ЈАКО НАПАДАЈУ, ОНДА САМ СИГУРАН ДА НАМ ИДЕ БОЉЕ: Додик на обележавању 29 година од Олује

Foto: Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Dodik je u obraćanju povodom Dana sećanja na stadionu Lagator u Loznici rekao da večeras obeležavamo 29 godina od pogroma Srba u Hrvatskoj, ali da, istakao je, veruje bi to bilo zaboravljeno da nije bilo jednog čoveka koji je to pokrenuo pre 10 godina.

- To je bio upravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pokrenuo pre 10 godina da zajednički obeležavamo upravo ovo stradanje - rekao je Dodik pozdravljen gromoglasnim aplauzom.

Seća se, kaže, toga od pre 10 godina kada je Vučić predložio da zajednički obeležavamo datume iz naše prošlosti, koji su najčešće datumi našeg stradanja.

- I danas ovde osetim ponos, pored tuge koja je večna zbog stradanja našeg naroda u kolonama, jamama... Treba reći da je pražnjenje Republike Srpske Krajine na prostoru današnje Hrvatske bio deo kontinuiteta, kako se govorilo, da Srbe jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu pokatolčiti - naveo je Dodik.

To je bio genocid u kontinuitetu, rekao je Dodik i istakao da moramo ići dalje, ali da ne smemo da izgubimo sećanje.

- Ona ne smeju da blede. Kada nas jako napadaju, Srbe, Srbiju, Republiku Srpsku, onda sam siguran da nam ide bolje. Uvek može bolje, i kad nam skupa i pojedinačno bude dobro, onda će nam i država biti jaka i uspešna - kazao je Dodik.

Poručio da Srbi treba da se okupe oko ideje države Srbije i Republike Srpske.

- Ako budemo podeljeni, mali, onda ćemo biti ponovo lak plen i ponovo nam se mogu desiti kolone. U ime toga podržimo jedinstvo, to je jedino što nam je preostalo - kazao je Dodik.

Rekao je da je ponosan na usvojenu Deklaraciju sa Svesrpskog sabora, te da je jedinstvo i opstanak srpskog naroda moguće ostvariti samo uz jaku Srbiju i Republiku Srpsku, jer, kako je istakao, "to je jedinstven prostor".

- Nas interesuje isključio jaka i moćna Srbija, jer bez takve Srbije ni mi u Srpskoj nemamo čemu da se nadamo.  Moramo se boriti za naše bolje sutra. Hvala svima koji veuruju u Srbiju i Republiku Srpsku. Nećemo da se jadamo, znamo kako je, i iz tog inata idemo jako u nove pobede - kazao je predsednik Republike Srpske.

Dodik je zahvalio svima koji veruju u Srbiju i Republiku Srpsku. 

- Hvala za snagu koju nam dajete. Svako ko zastupa Srbe izložen je pritisku. Zato znam kroz šta prolazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić. I on zna kakvom sam ja pritisku izložen - kazao je Dodik.

Istakao je da Vučić danas vodi jaku i stabilnu Srbiju.

- Znam gde je bila Srbija na međunarodnoj sceni nekada a gde je sada. Znam da je Srbija poštovana i uvažavana - kazao je Dodik i ponovio da je garancija slobode i opstanka Srba zapravo snažna i prosperitetna Srbija i Republika Srpska.

Zato je potrebno dodatno raditi i podržati jedinstvo Srba, jer "mi jesmo jedno", nema nikakvih bosanskih. hrvatskih ili crnogorskih Srba.

- Imamo pravo da slavimo Srbiju i Republiku Srpsku. Mi slavimo naše datume koji nisu upereni protiv nekoga. Nama treba sloboda, razvoj i okupljanje. Ne treba nam unutrašnja nestabilnost. Podrška sam rukovodstvu Srbije - naglasio je Dodik.

Ponovio je da su Srbi u podređenom položaju bez snažne i moćne Srbije.

- Borimo se za državu, to je garancija naše slobode i opstanka, okupimo se oko ideje Srbija kao država i Republika Srpska kao država. U vreme kada je svet u previranju, samo ako budemo jedinstveni i čvrsti i budemo imali jaku Srbiju i Republiku Srpsku moćićemo da budemo deo rešenja. Ako budemo međusobno podeljeni i mali i bićemo ponovo lak plen i niko ne može da isključi da ćemo ponovo biti i u nekoj koloni - naveo je Dodik.

U ime toga, pozvao je, podržimo jedinstvo, to je jedino što nam preostaje.

- Srbi iz Republike Srpske Krajine, ima ih i u Srpskoj, nešto više u Srbiji, mi smo jedinstven prostor na kojem Srbi žive, ako smo prihvatili da nakon građanskih ratova i raspada Jugsolavije imamo pravo da slavimo Srbiju i Srpsku, zašto se ljutite da mi obeležavmao naše datume, mi želimo da svi budu zajedno sa nama - poručio je Dodik

BONUS VIDEO: BOŽE PRAVDE PRED 30 HILjADA LjUDI: Počelo obeležavanje 29 godina od ''Oluje''

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Evo s kime košarkaši Srbije igraju u polufinalu Olimpijskih igara ako pobede Australiju!