OSVEŠTAN KOMPLEKS STARE CRKVE: Obnovljen derventski hram koji je do temelja srušen na Spasovdan 1992. godine

Милена Грубор
Milena Grubor

04. 08. 2024. u 21:03

MITROPOLIT zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop gornjokarlovački Gerasim osveštali su kompleks Stare crkve u Derventi u prisustvu predsednika Srpske Milorada Dodika.

ОСВЕШТАН КОМПЛЕКС СТАРЕ ЦРКВЕ: Обновљен дервентски храм који је до темеља срушен на Спасовдан 1992. године

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsedniku Dodiku uručena je arhijerejska pohvalnica kojom je odlikovan za doprinos obnovi kompleksa Stare crkve u Derventi za čiju rekonstukciju je kabinet predsednika izdvojio 100.000 KM.

- Došli smo do ovog dana kada osveštavamo hram i kada započinje jedan novi život ove crkve koja je simbol Dervente i svega što je ona bila u prošlosti, ali i onog što će biti u budućnosti. Zato nisam ni oklevao da svuda gde se gradi srpski pravoslavni hram budem prisutan i pomognem u skladu sa mogućnostima koje ima kabinet - naveo je Dodik.

Sveštenik Dalibor Đekić ističe da je za građane Dervente ovo velika radost što je osveštan i tako vaskrsnuo hram koji je na Spasovdan 1992. bio potpuno razrušen.

- Dočekali smo dan da bude obnovljena crkva. Zhvalni smo svim ljudima koji su nam pomogli u obnovi posebno predsedniku Dodiku koji nam je sa velikom iznosom pomogao da obnovimo hram - rekao je sveštenik Đekić.

Izrada idejnog rešenja

IZRADA idejnog rešenja celokupnog kompleksa koji obuhvata obnovu crkve i izgradnju Svetosavskog doma, počela je decembra 2017. godine. Hram je osveštan 2020. godine.

SPC odlučila je da novi hram bude posvećen Blagovestima, koje se praznuju 7. aprila.

Stara crkva sagrađena je u periodu od 1851. do 1855. godine. Hram je do temelja srušen na Spasovdan 1992. kada su ga minirali pripadnici HVO i takozvane Armije BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OD OVOGA SE STREPELO: Novak Đoković objasnio da li je završio karijeru osvajanjem olimpijskog zlata