KARTICE "POSVAĐALE" PRIVREDNIKE I GRADSKU VLAST: Neslaganja u Banjaluci oko mera pomoći penzionerima i roditeljima

Невена Бунић
Nevena Bunić

06. 08. 2024. u 05:00

GRAD Banjaluka obezbedio je da najstarija populacija i roditelji male dece imaju značajne popuste u trgovinama kroz projekte "Kartice prijateljstva" i "Kartice zdravog detinjstva". Na ovaj način, penzioneri i roditelji će kupovati jeftiniju hranu, lekove, opremu za bebe, pa čak i belu tehniku.

КАРТИЦЕ ПОСВАЂАЛЕ ПРИВРЕДНИКЕ И ГРАДСКУ ВЛАСТ: Неслагања у Бањалуци око мера помоћи пензионерима и родитељима

Foto: Gradska uprava Banjaluka

"Kartice prijateljsta" namenjene su penzionerima i starijim od 65 godina, a uz pomoć njih, mogu se ostvariti popusti u oko 20 prodajnih objekata u Banjaluci. S druge strane, "Kartice zdravog detinjstva" omogućiće roditeljima male dece da kupuju jeftinije proizvode u 25 radnji.

- Društveno odgovorne kompanije prihvatile su ideju grada da se pomogne građanima. Prvo je zamišljeno da se pomogne roditeljima dece do sedam godina. Na primer, za kolica za decu koja su oko 1.000 KM, dobija se popust oko 300 KM. Sedište za automobil košta oko 450 KM, a sa ovim se dobija popust od 200 KM. Paket jaja je oko 3,6 KM, s karticom je tri KM - pojasnio je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Iz Gradske uprave je istaknuto da će na ovaj način od 60.000 do 70.000 građana imati olakšice u kupovini.

U banjalučkom Udruženju roditelja sa četvoro i više dece "Četiri plus" pozdravili su akciju gradske vlasti.

Grad širi ponudu

DRAŠKO Stanivuković poručio je kako će Grad pripremiti program "Kartice prijateljstva" za samohrane roditelje, i za roditelje dece sa poteškoćama u razvoju.

- Kada smo videli pozitivne reakcije naših penzionera, kao i roditelja male dece odlučili smo se da ovu humanu i veoma korisnu meru proširimo - rekao je Stanivuković.

- Svaka ušteda dobro dođe. Svakako da je u moru poskupljenja ova pomoć značajna, možda roditeljima beba je najbolje došla s obzirom na to koliko su skupe hrana i oprema. U Banjaluci ima oko 900 porodica sa više od četvoro dece i svima njima je pomoć dobrodošla - istako je predsednik Udruženja "Četiri plus" Jovan Radovanović.

Ipak, ima i onih koji se ne slažu sa merama Grada. Područna Privredna komora Banjaluka uputila je Stanivukoviću zahtev za suspenziju programa "Kartice prijateljstva" i "Kartice zdravog detinjstva". Ističu da su programi pripremljeni netransparentno i da se pojedinci ovakvim postupanjem favorizuju.

- Ovakav način izdavanja kartica je, pre svega, u sukobu sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o trgovini, jer ne možete određenim kategorijama stanovništva davati povlašćenu uslugu. Svi građani su jednaki pred zakonom. Trebalo je da se raspiše javni poziv i da se na osnovu toga kompanije, koje su zainteresovane da učestvuju, prijavljuju. A, ne da se to sazna preko društvenih mreža - istakli su iz Privredne komore Banjaluka.

Iz Gradske uprave stigao je odgovor da nije istina da rade netransparentno, i da svi privrednici mogu da se prijave i uključe u projekat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)