„PANDEMIJA" SAOBRAĆAJNIH NESREĆA U SRPSKOJ NE JENJAVA: Manje poginulih, ali je broj saobraćajki i dalje dramatičan

Милена Грубор
Milena Grubor

07. 08. 2024. u 07:00

ZBOG neprilagođene brzine, vožnje pod uticajem alkohola i psihoaktivnih supstanci, i loših puteva ugašeno je 45 života u Republici Srpskoj u poslednjih šest meseci.

„ПАНДЕМИЈА САОБРАЋАЈНИХ НЕСРЕЋА У СРПСКОЈ НЕ ЈЕЊАВА: Мање погинулих, али је број саобраћајки и даље драматичан

Foto: Istock images

Kako su za "Večernje novosti" kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, broj saobraćajnih nesreća nastavlja da doseže rekordan nivo na svojoj "crnoj listi".

- U proteklih šest meseci ove godine evidentiralo je 5.177 saobraćajnih nezgoda, što je za 9,2 odsto više u odnosu na isti period prošle godine - rekli su u MUP-u Srpske.

Neprilagođena brzina vožnje i nevezivanje sigurnosnog pojasa i dalje su dominantan uzrok nesreća, koji neretko dovedu do fatalnih posledica.

- Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su bile neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila (kod 15 odsto saobraćajnih nezgoda) i nedržanje odstojanja (14,1 odsto) - dodali su iz MUP-a RS.

U Banjaluci 332 nadzorne kamere

ZBOG velikog broja prekršaja, od 1. avgusta ove godine na području Banjaluke odlučeno je da se vrši obrada prekršaja koji su evidentirani nadzornim sistemom, istakao je inspektor za bezbednost saobraćaja PU Banjaluka Tihomir Tadić. Na području grada ima 332 nadzorne kamere na 101 lokaciji, od kojih je 48 kamera sa ANPR sistemom za detekciju tablica.

Zabrinjavajući podaci dodatno dobijaju na težini ako se zna da je i dalje veliki broj saobraćajnih nezgoda doveo do težih telesnih povreda ili smrti učesnika u saobraćaju.

- U saobraćajnim nezgodama u pomenutom periodu poginulo je 45 lica (za 10 lica manje u odnosu na isti period 2023. godine), teže je povređeno 280 lica (više za 12 odsto u odnosu na isti period 2023), dok je lakše povređeno 1.489 lica (više za 17,4 odsto) - istakli su iz Ministarstva.

Podsetimo, početak avgusta obeležila je teška saobraćajna nesreća na regionalnom putu Laktaši - Srbac u kojoj je život izgubio dvadesettrogodišnji motociklista iz Laktaša. Naime, do nesreće je došlo kada se vozač motocikla D. J. sudario s automobilom kojim je upravljala njegova sugrađanka S. Z. (44).

Takođe, početkom ovog meseca život je izgubio i vozač iz Prijedora D. K. prilikom saobraćajne nesreće u mestu Omarska. Uviđajem je utvrđeno da su u udesu učestvovali automobil "opel" koji je vozio D. K. i teretno vozilo "mercedes" kojim je upravljao S. B. iz Banjaluke. Iz policije su naveli da je S. B. lakše povređen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)