KUTAK SESTARA GAJIĆ: Porodično gnezdo za dušu u teškim vremenima

N. LAZUKIĆ

02. 09. 2024. u 06:15

DA "u svetu postoji jedno carstvo u kome caruje drugarstvo" pokazuje i primer Biblioteke sestara Gajić u srcu Banjaluke, koja posetiocima otvara svoja vrata svakim danom i čini da postanu bolji ljudi.

КУТАК СЕСТАРА ГАЈИЋ: Породично гнездо за душу у тешким временима

Foto: Privatna arhiva

U znak sećanja na kćerku Tatjanu Gajić, koja je obolela i preminula od Laforine bolesti, njena majka i lekar Snježana Gajić je pokrenula malo Udruženje "U svetu knjiga - sestre Gajić" i stan od 56 kvadrata pretvorila u čarobnu biblioteku poput one iz filma o Hari Poteru, koja broji između 5.000 i 6.000 naslova. Sećajući se trenutka kada je šetala sa kćerkom Tatjanom Knez Mihailovom u Beogradu, Snježana pamti kako je njena Taca u jednom izlogu primetila knjige Init Bajton, i poželela te knjige da "ima zauvek".

- Ideja o biblioteci sestara Gajić nastala je 2014, kada nas je starija kćerka Tatjana napustila. U prostorijama mog supruga, koji je advokat, odlučili smo manji prostor da ispunimo policama i deo kućne biblioteke donesemo ovde - ispričala je Snježana i dodala da rado okuplja decu, književnike, pravi druženja.

Gimnazijalka Nevena Ljuboja je jedan od najvernijih članova Biblioteke sestara Gajić, a za svoj trud je mnogo puta nagrađena.

- U biblioteci sam od svog osmog razreda, dve i po godine. Iako sam dobila neke nagrade za najaktivnijeg čitaoca, najveća mi je nagrada prijateljstvo s njima i boravak u ovom prostoru. Osećam da je to dar od Boga - kaže Nevena.

Bolest trajno promenila život

Snježana Gajić je bila majka dve aktivne devojčice sve do trenutka kada im je otkrivena Laforina bolest - najteži oblik genetskog oboljenja koje napada u tinejdžerskom dobu, koje nije dovoljno istraženo i za lekom se još uveka traga. Tatjana je bila dve godine starija sestra i bila je, kaže Snježana, tiše i mirnije dete. Druga kćerka, Milana, pre nego što je napunila 20 godina, prestala je da hoda.

Koliko je dodir prijateljske ruke u teškim životnim okolnostima vredniji od suvog zlata uverila se i ona kada je upoznala mlađu sestru Gajić.

- Upoznala sam Milanu. Osobe poput nje su posebne, pravi božji ljudi sa kojima susret obogati život plemenitošću. Mene je susret sa njom trajno promenio na bolji način - kazala je Nevena.

Majka sestara Gajić ponosna je na Nenu, kako je od srca zove.

- Naša draga Nena izrazila je želju da upozna Milanu, najneposrednije spozna i oseti razmere njene borbe, dodirne joj ruku i na taj način prenese podršku u mukotrpnoj borbi. Nevena se rodila u godini kad je Taci i Milani postavljena dijagnoza - ispričala je Gajićeva.

Svake srede u 18 časova organizuju i čitanja poezije u ovom prostoru. Njihova vrata su svima otvorena, učlanjenje besplatno, a knjige posuđuju svima koji požele da čitaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI: Poginuo Arsenije Zamjatkin