''ŽELI SE SRUŠITI SVE ONO NA ČEMU JE GRAĐEN MIR U POSLEDNJIH 30 GODINA'': Premijer Srpske jasan - cilj stranaca nestanak RS

Novosti online

08. 08. 2024. u 09:27

REPUBLIKA Srpska je u poslednje vreme izložena i raznim političkim pritiscima sa strane, koji imaju za cilj njen nestanak, a to znači i nestanak srpskog naroda na ovim prostorima, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

ЖЕЛИ СЕ СРУШИТИ СВЕ ОНО НА ЧЕМУ ЈЕ ГРАЂЕН МИР У ПОСЛЕДЊИХ 30 ГОДИНА: Премијер Српске јасан - циљ странаца нестанак РС

Radovan Višković, Foto Vlada RS

- Kada su kreirali Dejtonski sporazum, smatrali su da smo prolazna kategorija koja će se utopiti u unitarnu BiH. Ali do toga nije došlo. I da nema ovih novih pritisaka i ataka na nas, mi bismo zaista lagodno živeli, jer nas ima samo oko milion, a raspolažemo sa mnogim i vrednim prirodnim resursima, koji su zapeli za oko tim istima koji nas danas pritiskaju zavrćući sve finansijske ventile - kaže Višković.

Ističe da Republika Srpske ima i dosta prijatelja koji su spremni da joj pomognu. 

- Teško jeste, ali izdržaćemo. Preživećemo, baš kao što smo i do sada. Ljudi ne treba previše da brinu. Neka čuvaju porodicu, koja treba da bude temelj ovog našeg društva - poručio je Višković u intervjuu za banjalučki Glas Srpske.

Na pitanje koliko sankcije američkog Ministarstva finansija mogu uticati na ekonomsku i finansijsku situaciju i da li je budžet stabilan, Višković kaže da je "stabilan i da se redovno izvršavaju sve zakonske obaveze".

- Sigurno je, dodaje, da američke sankcije utiču pre svega na preduzeća koja su se našla na američkoj "crnoj listi". 

- Ovo je najdirektniji udar na obične ljude, radnike, koji nemaju nikakve veze sa politikom, odlukama i zakonima koji se donose, a što je bio povod za uvođenje raznih sankcija. Radi se o klasičnom pokazivanju gole sile, mišića. Često smo mogli da čujemo od američkog ambasadora u BiH da sankcije nisu usmerene protiv običnih ljudi. Ali šta ćemo sa oko 1.000 radnika kojima je na ovaj način ugrožena egzistencija, jer su ostali bez posla i ličnih primanja. Šta ćemo s njima - pita Višković.

On kaže da u "ovoj zemlji postoje zakoni, sudovi i tužilaštva, te ako je neko za nešto kriv, postoje mehanizmi da se oni sankcionišu". 

- I znaju to u američkoj ambasadi. Namerno udaraju po običnom čoveku. Ako neko atakuje na Republiku Srpsku i njen budžet, ali i institucije, na taj način atakuje i na ljude koji ovde žive. Ako, uslovno rečeno, ne bi bilo Vlade ili Narodne skupštine, gde će oni onda ostvarivati svoja prava. U Sarajevu - pita Višković.

Ukazuje da je to nešto što građani Srpske treba da razumeju.

- Često se može čuti kako neki po kafanama i raznim kuloarima pričaju da im je dosta ovog prepucavanja i svađanja sa strancima i ljudima iz FBiH, te da bi trebalo sesti i dogovoriti se. Ali nije problem na našoj adresi, dogovor na nivou BiH je moguć samo ako ide na štetu Republike Srpske, njenih institucija i ustavom zagarantovanih prava. Ima li Republika Srpska taj komoditet? Odgovor - šta bi onda bilo sa boračkim dodatkom, platama i socijalnim davanjima, ali i poljoprivredom, šumama.... Na kraju krajeva, do nesrećnog bratoubilačkog rata na ovim prostorima došlo je upravo nakon pokušaja centralizacije zemlje, odnosno pokušaja nameštanja volje jednog naroda drugima u BiH - ističe Višković.

Sada se, navodi, Srpskoj nameće ta ista priča, koja u temelju ruši Dejtonski mirovni sporazum. 

- Želi se srušiti sve ono na čemu je građen mir u poslednjih 30 godina. Političke vatre su ponovo upaljene pre pet-šest meseci, a sve se poklopilo sa dolaskom Džejmsa O'Brajena u Sarajevo. On je prilikom posete Fakultetu političkih nauka okupljenim političarima i zvaničnicima iz FBiH doslovno poručio: 'Čega se vi bojite, kada imate nas iza leđa'. Nedugo nakon toga sve je kulminiralo u BiH - naveo je Višković.

Komentarišući dolazak Aleksandra Kasanofa, koji je dobio zadatak da zameni Gabrijela Eskobara i koji je nagrađen zbog zasluga koje je imao u vezi sa organizovanjem ukrajinskog Majdana, Višković ističe da ne želi da krije i da mora da kaže da Srpske puno polaže u američke izbore, odnosno njihove rezultate, da bi konačno u toj zemlji bila, kako kaže, uspostavljena administracija koja će se na jedan korektniji način odnositi ne samo prema Republici Srpskoj, već i srpskom narodu. 

- Da li se iko ikad zapitao kako je našoj braći na Kosovu, koje proteruju sa vekovnih ognjišta. Upada se i blokira rad svih institucija. I zapadne zemlje na sve to ne reaguju. Da li je to demokratija? Opet se vraćamo na pitanje šta će biti sa običnim ljudima. Njima se šalje direktna poruka - pakujte se i idite. Nestanite sa ovih prostora - navodi, između ostalog, Višković.

Pojašnjavajući zašto pravi ove paralele, Višković kaže da bi u "tom nekom mračnom scenariju koji kroje i osmišljavaju ti moćni bila još gora situacija na prostoru BiH, ako bi se, ne daj Bože, urušila Republika Srpska". 

BONUS VIDEO: STEVANDIĆ PORUČIO: Da nije Vučić vodio ovakvu politiku, mi bismo već imali rat u regionu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!