TRAŽE ISPLATU DUGOVANJA: Sindikat Rudnika i termoelektrane "Gacko" o problemima u tom preduzeću

D. M.

12. 08. 2024. u 06:00

NAKON 41 dana, koliko su Rudnik i Termoelektrana "Gacko" (RiTE) bili van mreže zbog redovnog godišnjeg remonta, preduzeće je ponovo počelo s radom. Međutim, dobre vesti za gatačku "zlatnu koku" izostale su jer je dvestotinak radnika tog privrednog giganta protestovalo ispred upravne zgrade preduzeća, tražeći da im se što pre isplate dugovanja po raznim osnovama, koja kasne i po nekoliko meseci.

ТРАЖЕ ИСПЛАТУ ДУГОВАЊА: Синдикат Рудника и термоелектране Гацко о проблемима у том предузећу

Foto: D. Curać

Sindikat RiTE "Gacko" ukazao je na narasle probleme u tom preduzeću.

- Oko 12 meseci nije isplaćen prevoz radnicima i pomoć za smrt člana porodice, kao ni za rođenje deteta, ni jubilarne nagrade. Ipak, najproblematičnije je što nam dolazi mesec, odnosno isplata plate u kojem nismo zaradili ništa jer nismo proizvodili električnu energiju, a već smo u poslednja dva meseca imali problem sa isplatom doprinosa - rekao je Željko Tepavčević, predsednik Sindikalne organizacije RiTE "Gacko".

Zaposleni u ovom gatačkom preduzeću su veoma zabrinuti.

- Stanje nije nimalo dobro, skoro je pa alarmantno. Mora se naći odgovor što pre. Samo tražimo svoja prava - rekao je Siniša Mirić, radnik RiTE "Gacko".

Izrada akcionog plana

PREDSTAVNICI Sindikata RiTE "Gacko" su na nedavnom zboru radnika istakli da traže hitan sastanak sa nadležnima radi izrade akcionog plana za spasavanje gatačkog preduzeća sa konkretnim rokovima i izvorima finansiranja.

- Tražimo da se akcionim planom garantuje kontinuirani rad TE i isplata bruto zarada zaposlenim i ostalih primanja prema Kolektivnom ugovoru - naveli su iz Sindikata.

- Želimo sigurnost i svoja prava. Hiljade porodica u Gacku, ali i čitavoj Hercegovini zavise od ove firme - dodao je jedan od zaposlenih.

Dugovanja prema radnicima, kako tvrde predstavnici Sindikata, samo su okidač za izuzetno lošu situaciju u kojoj se nalazi preduzeće, koje duguje na desetine miliona KM.

- Očigledno je da ova uprava RITE ne može da reši probleme i da se oni samo gomilaju poslednjih godinu dana. Pogotovo brine to što smo dužni više od 50 miliona, te da nam "Elektroprivreda RS" mora avansno uplaćivati sredstva, da mi ne potražujemo ni od koga, ali dugujemo dobavljačima. Problem je i slaba ispravnost mehanizacije na rudniku u koju se trebalo ulagati prioritetno, a ne nešto što nam nije neophodno - rekao je Tepavčević.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O BIOGORIVU, RUDOLFU I PODMORNICAMA: Od kada je čoveka civilizacija traži prijateljske energente