UDŽBENICI I NA RATE: Cene kompleta knjiga u Srpskoj i dalje previsoke za roditelje

Милена Грубор
Milena Grubor

17. 08. 2024. u 06:15

ZAVOD za udžbenike i nastavna sredstva RS u završnoj je fazi distribucije udžbenika u knjižare širom Srpske, a cene su na nivou prošlogodišnjih.

УЏБЕНИЦИ И НА РАТЕ: Цене комплета књига у Српској и даље превисоке за родитеље

Grad Banjaluka

Direktor Zavoda Predrag Spasojević smatra da je kupovina udžbenika na rate u vidu pretplate svakako dobra opcija i olakšava roditeljima spremanje školaraca za septembar i novu školsku godinu.

- Zavod je i ove godine ponudio kupovinu udžbenika i školskog pribora na rate u svim maloprodajnim objektima - rekao je Spasojević.

Kako bi se umanjio finansijki šok za roditelje, Ministarstvo prosvete i kulture RS obezbediće besplatne udžbenike za 43.870 osnovaca u Srpskoj, što je 53 odsto ukupnog broja đaka koji pohađaju osnovno obrazovanje, a u budžetu za te namene planirano je 5.720.000 KM.

- Resorno ministarstvo od školske 2007/2008. obezbeđuje besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, a iz godine u godinu je sve više đaka koji primaju taj vid pomoći - kažu u ministarstvu.

Osim toga, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbeđuje udžbenike za odlične đake od petog do devetog razreda iz porodica sa četvoro i više dece.

Od 20 do 250 KM

ZA prvi razred komplet knjiga košta 20 KM, za drugi 130, treći 141, četvrti 137 KM, a za peti razred 145 KM. Cene kompleta udžbenika za šesti, sedmi, osmi i deveti razred zavise od stranog jezika koji se izučava. Tako komplet bez drugog stranog jezika za šesti razred je 208 KM, za sedmi 230 KM, za osmi 250 KM i za deveti razred 239 KM.

- Od prošle godine besplatni udžbenici obezbeđuju se i osnovcima od petog do devetog razreda koji su korisnici prava na dodatak za pomoć i deci korisnicima prava na ličnu invalidninu - naveli su u Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAMO BITI OTPORNIJI NA SUŠE: Podaci o učestalosti žednih godina i degradaciji zemljišta u našoj zemlji