TRAGEDIJE NA RADNIM MESTIMA: Za pola godine u RS 39 teže povređenih, a troje stradalo

Милена Грубор
Milena Grubor

19. 08. 2024. u 06:00

ZA šest meseci ove godine u Srpskoj su se dogodile tri smrtne povrede na radu, i to dve u šumarstvu i drvnoj industriji i jedna u ostalim delatnostima, potvrđeno je "Novostima" u Inspektoratu RS.

ТРАГЕДИЈЕ НА РАДНИМ МЕСТИМА: За пола године у РС 39 теже повређених,  а троје страдало

Foto: V. Ć.

Kao najrizičnije delatnosti izdvajaju se građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima posmatrano po godinama postoji kontinuitet nastanka povreda na radu.

- Tokom proteklih šest meseci zabeleženo je 39 težih povreda, od čega pet u građevinarstvu, dve u elektroprivredi, 14 u šumarstvu i drvnoj industriji i 17 u ostalim delatnostima - naveli su u Inspektoratu RS.

Inspekcijske kontrole pokazale su da se najčešće utvrđene nepravilnosti odnose na propuste u pogledu organizacije i sprovođenja mera zaštite na radu, primenu preventivnih mera, osposobljavanje radnika za bezbedan rad, redovno ispitivanje opreme i sredstava rada.

- U povrede na radu ubrajaju se i povrede koje se dogode prilikom dolaska na posao i odlaska s posla. Primeri takvih povreda su lom ruke radnika zbog leda na trotoaru, pad sa bicikla prilikom dolaska na posao, saobraćajna nezgoda i slično - ističu iz Inspektorata.

Pljuštale novčane kazne

PODACI inspekcije pokazuju da kontrola ne nedostaje, te da su pljuštale novčane kazne.

- U ovoj godini u oblasti zaštite na radu izvršeno je oko 750 kontrola, od čega je 320 bilo sa utvrđenim propustima. Poslodavcima je izrečeno 240 upravnih mera, dok je zbog počinjenih prekršaja podneto pet prekršajnih prijava i izrečene kazne u vrednosti od oko 182.000 KM - kazali su u Inspektoratu RS.

Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog povrede ili bolesti, a za kojeg doktor utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo da se vrati na poslove na kojima je prethodno radio.

- Ako je prestala potreba za obavljanjem tih poslova, poslodavac je dužan da mu ponudi ugovor o radu za obavljanje drugih poslova. Naknada plate za vreme privremene sprečenosti za rad je 100 odsto prosečne plate - kažu u Inspektoratu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO