ZNANJE UZIDAO U TEMELJE SRPSKE: Otišao akademik i član prvog saziva Senata RS Vojislav Maksimović

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 08. 2024. u 19:00

AKADEMIK i član prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislav Maksimović preminuo je u utorak u Beogradu u 89. godini. Predsednik RS Milorad Dodik uputio je telegram saučešća povodom smrti akademika Maksimovića.

ЗНАЊЕ УЗИДАО У ТЕМЕЉЕ СРПСКЕ: Отишао академик и члан првог сазива Сената РС Војислав Максимовић

Vojislav Maksimović foto RTRS

- Sa žaljenjem sam primio vest o smrti akademika i člana prvog saziva Senata RS Vojislava Maksimovića, koji je ostavio neprocenjiv trag i njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za srpsko društvo - navodi se telegramu saučešća.

Dodik dodaje da upućuje najiskrenije saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima akademika Maksimovića.

Predsednik NS RS dr Nenad Stevandić izrazio je duboko žaljenja povodom smrti uvaženog akademika Vojislava Maksimovića, za koga kaže da je čovek koji je sve svoje znanje i vlastitu sudbinu uzidao u temelje Srpske.

- Prof. Maksimović, kao šef Kluba srpskih poslanika, a potom Kluba Srpske demokratske stranke, imao je dovoljno vizije i snage da se odupre preglasavanju od strane muslimanskih i hrvatskih poslanika, koji su 14. oktobra 1991. izglasali neustavni Memorandum o suverenoj BiH i kao odgovor na to sa srpskim poslanicima ustanovi Skupštinu srpskog naroda u BiH - navodi Stevandić.

On kaže da će u istoriji ostati upisano da je upravo prof. dr Vojislav Maksimović, na sednici Skupštine srpskog naroda u BiH, koja je održana 9. januara 1992. godine u sali hotela "Holidej-in" u Sarajevu pročitao Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike BiH.

Zaostavština

I SRPSKI član PBiH Željka Cvijanović, povodom smrti akademika Maksimovića, uputila je telegram saučešća njegovoj porodici. Ona je naglasila da je Srpska smrću Maksimovića izgubila iskrenog rodoljuba i da će njegova dela ostati vredna zaostavština srpskom narodu i kulturi.

- Mi, njegovi politički učenici i savremenici, učinićemo sve da ime prof. dr Vojislava Maksimovića u istoriji srpskog naroda bude sačuvano kao ime čoveka koji je sav svoj život posvetio stvaranju i očuvanju Republike Srpske - navodi se u telegramu predsednika NS RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LUDILO NA TRIBINAMA MARAKANE: Evo kako su navijači proslavili plasman Zvezde u Ligu šampiona (VIDEO)