DANI POLJA POD MAJEVICOM U REPUBLICI SRPSKOJ: Domaći dižu zavičaj

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 08. 2024. u 18:54

I mi smo kao lokalna vlast davno shvatili da je poljoprivreda „fabrika pod vedrim nebom“. Zato smo ustanovili niz koraka kroz dođelu bespovratnih sredstava kako bismo unaprijedili rad poljoprirvednim gazdinstvima u podmajevičkom kraju, poručio je načelnik Ugljevika Vasilije Perić.

ДАНИ ПОЉА ПОД МАЈЕВИЦОМ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ: Домаћи дижу завичај

foto V Mitrić


Na parceli Pere Jovića iz sela Donja Trnova, Perić  prisustvovao manifestaciji “Dani polja 2024” na kojoj su činjeni proizvodni ogledi na ratarskim usjevima kukuruza semenskih sorti.
- Hvala našim poljoprivrednicima jer proizvode zdravu hranu. Mi smo im podrška i uvek ćemo to biti. U ovoj godini smo za podsticaje izdvojili više od 500.000 KM-rekao je Perić.

Perić kaže da opština Ugljevik poljoprivredi, u prethodnom periodu, davala podsticaje za prerađivačke kapacitete,  za one koje imaju finalne proizvode ali i za mehainizaciju i opremu i zaštitu poljoprivrenih proizvoda od elementarnih nepogoda počev od grada do suše.

Načelnik Ugljevika ukazao je da je davno lokalna vlast uvela podsticaje za svako novo stablo voćki ali i stočarstvu.
-Kroz taj način ulaganja praktično smo otvorili nova, siguranija radna mesta u poljoprivredi ali i to da naši ljudi ostanu na svojim ognjištima i da kao domaćini sa svojim čeljadima žive pristojno od svog rada. Milina je videti kada dođe žetva ili berba a posebno berba voća, kad pod Majevicom ne samo sve zamiriše od voća već dolaze kupci sa svih meridijana, ali bukvalno otimajući se za naše voće-rekao je Perić.
Istovremeno, prema Perićevim rečima, velika pažnja je posvećena obučavanju i obrazovanju poljoprivrednika za korisne novine u agraru od primarne prioizvodnje  do prerade.
-Na stotine poljoprivrednika je iz ovog dela Srpske prošlo kroz razne obuke, seminare, predavanja a redovno ih upućujemo na sajamske manifestacije-rekao je Perić.
Sajam šljive, voćnih rakija i meda koji se  organizuje već 13 godina u Ugljeviku, po broju izlagača ali i posjeti postao je jedan od najpriznatijih.
-To je  svojevrsna potvrda da se razvoj našeg kraja, osim tradicionalnig kopanja uglja i proizvodnje struje u značajnoj mjeri usmerio ka agraru za šta postoje i svi prirodni preduslovi ali i spremnost lokalne vlasti da uvek budu uz svoje proizvođače-ukazao je Perić.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Direktan let iz Srbije do najlepše plaže Mediterana – iskoristite LAST MINUTE ponudu, popust do 490 evra!