CIK PRECRTAO 200 ČLANOVA ODBORA!: Izborna komisija BiH "češlja" spisak kandidata koji će nadgledati glasanje

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 09. 2024. u 06:00

IZBORNI zakon BiH, a koji je nametnuo Kristijan Šmit, i po kojem će biti održani lokalni izbori u BiH u oktobru ove godine, zabranjuje članovima koji su povezani sa radom političkih partija da budu imenovani za predsednike i zamenike predsednika biračkih odbora. Zbog toga je Centralna izborna komisija (CIK) BiH sa liste za biračke odbore uklonila više od 200 kandidata.

ЦИК ПРЕЦРТАО 200 ЧЛАНОВА ОДБОРА!: Изборна комисија БиХ чешља списак кандидата који ће надгледати гласање

Foto D. Pozderović

Pored toga, CIK je odbio i 327 kandidata koji su se prijavli na javne konkurse za čelne ljude ili zamenike biračkih odbora u osnovnim izbornim jedinicama u BiH.

Članica CIK BiH Irena Hadžiabdić kaže da CIK sprovodi ozbiljne provere.

- Proveravamo da li su na listama kandidata za ove ili prethodne izbore, službene stranice stranaka, fejsbuk- stranice, tražeći podatke o licima koja su u odborima i organima stranaka, a onda i privatne fejsbuk-profile kandidata, da vidimo ima li nekih objava. Tražili smo podatke od opštinskih izbornih komisija da pomognu u tom poslu, pregledaju svoje liste kandidata. I tu se mogućnosti naših provera završavaju - kazala je Hadžiabdićeva.

U CIK kažu kako ne mogu pristupiti registru članova stranaka, i to im otežava proveravanje da li prijavljene osobe obavljaju neku dužnost u stranci.

Iz nevladinog sektora koji prati izborne cikluse poručuju da su birački odbori odgovorni za zakonito sprovođenje izbornog procesa. Međutim, kako kažu zbog njihovih neodgovornih članova, koji rade po nalogu svojih političkih partija, birački odbori su, zapravo, odgovorni za nezakonito sprovođenje izbora.

Jedan deo prijava odbijen

TRANSPARENSI Internešnel BiH podneo je značajan broj prijava zbog članova biračkih odbora, a koji su politički aktivni, kaže izvršna direktorka organizacije Ivana Korajlić.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da, po nekim prijavama, CIK još uvek nije postupao, a jedan deo prijava je odbijen - kaže Korajlićeva.

Sve to je, prema rečima Vehida Šehića iz Koalicije "Pod lupom", razlog zašto se mora insistirati na uvođenju novih tehnologija.

- Odgovorno tvrdim da pojedine političke partije svoje mlade ljude nagovaraju da se prijave kao nestranački posmatrači Koalicije "Pod lupom" - kaže Šehić.

On ističe da živimo u nemoralnom i neodgovornom društvu, u kojem, između ostalog, članovi biračkih odbora falsifikuju izbornu volju.

- Stvarno bi trebalo poduzeti mere prema političkim subjektima, za koje se dokaže da krše Izborni zakon. Nije dovoljno kazniti samo člana biračkog odbora, nego i onog ko ga podstiče da to radi. Institucije bi trebalo da rade svoj posao - ističe Šehić.

Prema podacima CIK oko 9.000 građana biće članovi biračkih odbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA MENE JE ĐOKOVIĆ RIVAL: Tenisko čudo iz Srbije šokiralo javnost