BOŠNJACI PROVOCIRALI RATNIM ZASTAVAMA BIH: Maršom obeležena 29. godišnjica proterivanja Srba sa područja Vozuće i Ozrena

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 09. 2024. u 06:15

KOLONA od više stotina učesnika marša "Stazom egzodusa 2024" prešla je juče 22 kilometra od sela Tumare na Ozrenu ka naselju Stog kod Vozuće, u federalnoj opštini Zavidovići, i time obeležila 29 godina od progona Srba sa područja Vozuće, doline reke Krivaje i južnog Ozrena.

БОШЊАЦИ ПРОВОЦИРАЛИ РАТНИМ ЗАСТАВАМА БИХ: Маршом обележена 29. годишњица протеривања Срба са подручја Возуће и Озрена

Marš Stazama egzodusa foto SRNA

Ruta kojom se kretao marš ista je kojom su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje pre 29 godina povlačili od pripadnika tzv. Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su proterali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Organizator marša je Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, čiji je predsednik Zoran Blagojević rekao da su u maršu učestvali građani Doboja, Petrova, Dervente, Modriče, Vukosavlja, Bijeljine, Prnjavora, Srpca, Beograda i ostalih mesta.

Blagojević je poručio da se već godinama na ovaj način želi poslati poruka da se i dalje traga za telima 129 nestalih boraca i civila, i ukazati na necivilizacijsku politizaciju pronalaska nestalih Srba u Institutu za nestala lica BiH. On je istakao da maršom žele podsetiti na stradanja i zverske zločine nad Srbima i da zločinci moraju biti kažnjeni.

Dok su Srbi marširali, ratne zastave tzv. Armije BiH istaknute su iz kolone automobila u mestu Stog, u Federaciji, gde se završavao marš.

Među kolonom Srba bila je i Raduška Pavlović koja je u Vozući je izgubila sina Slađana, čije posmrtne ostatke još nije pronašla. Ona kaže da je njen sin zarobljen živ i da joj je želja da njegove posmrtne ostatke pronađe dok je još živa.

Presude Mahmuljinu i Deliću

ZBOG stravičnih zločina nad Srbima Vozuće i Zavidovića trenutno su osuđeni samo ratni zločinac i bivši načelnik Generalštaba tzv. Armije BiH Rasim Delić na tri godine pred Haškim tribunalom, kao i ratni zločinac, komandant Trećeg korpusa tzv. Armije BiH Sakib Mahmuljin, koga je Apelaciono veće Suda BiH pravosnažno osudilo na osam godina zatvora, koje ne izdržava nakon bekstva iz BiH.

Inače 10. septembra 1995, prema direktnoj naredbi Alije Izetbegovića, koji je kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena, pokrenuta je ofanziva koja je, u zavisnosti od jedinice i smera napada neprijateljskih snaga, nazvana "Uragan 95", "Farz 95" i "Badr al Bosna".

Uz direktno učešće NATO snaga za brza dejstva i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga na strani tzv. Armije BiH koja je brojala 23.000 vojnika, tada je spaljeno 30 srpskih sela i proterano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Padom Vozuće okončano je proterivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PAVKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE ĐINĐIĆ REKAO: Dosmanlije imale kukavički plan za 6. oktobar