POLITIČARI IZ SRPSKE BEŽE OD TV DEBATA: Kampanja za lokalne izbore u RS prolazi bez direktnih sučeljavanja kandidata

S. MIŠLjENOVIĆ

28. 09. 2024. u 07:25

POLITIČKE debate na televiziji potpuno su izostale u predizbornim kampanjama u Srpskoj.

ПОЛИТИЧАРИ ИЗ СРПСКЕ БЕЖЕ ОД ТВ ДЕБАТА: Кампања за локалне изборе у РС пролази без директних сучељавања кандидата

Foto: Printsrkin CNN

Dok se političari širom sveta bore za svaki minut u TV emisijama, u Srpskoj političari beže od te forme iznošenja svojih stavova kao "đavo od krsta". Razloga za to je mnogo, kažu analitičari, a jedan od glavnih je da bi političari bili uhvaćeni u laži, ili bi dobili pitanja koja nisu naručili.

Zadnji TV duel emitovan je u oktobru 2014. godine i to između dvojice kandidata za poziciju predsednika Srpske Milorada Dodika i Ognjena Tadića. Bio je to jedan od događaja o kojem se pričalo mesecima nakon održanih izbora, a na kojima je pobedio Dodik.

Velizar Antić, politički analitičar, kaže da su TV debate izuzetno korisne i potrebne u demokratskom društvu sve vreme, a naročito pred izbore.

- Na njima se sučeljavaju kandidati više političkih opcija i građani koji treba da glasaju opredeljuju se za svog kandidata. Debate ne postoje samo tamo gde političari ili nešto kriju pa beže od sučeljavanja sa drugom stranom ili u potpuno zatvorenim i autokratskim društvima gde i nemate prostor da čujete drugu stranu. Kod nas nema javnih debata, jer predstavnici vlasti beže od njih zato što nemaju šta da ponude i predstave biračima. Oni su izabrali strategiju da imaju svoje medije u kojima plasiraju svoje viđenje društva i stanja u državi i ne daju nikakav pristup opoziciji u medijima koje vlast kontroliše - ističe Antić.

On kaže da je vlast u Srpskoj na toj poziciji skoro punih 20 godina i jasno je da kada bi imali velike rezultate da bi upravo oni bili ti koji bi tražili TV debate na kojima bi predstavili svoje rezultate vladavine.

- Pošto su rezultati jako mršavi oni izbegavaju da uopšte polemišu sa predstavnicima opozicije i drže se svog jedinog narativa, a to je da su samo oni zaštitnici Srpske i da sa njihovim odlaskom sa vlasti nestaje i RS - kaže Antić.

Podele na "naše i njihove"

PREMA rečima Tanje Topić, pored političke podele na "naše i njihove" tu je i podela medijskog prostora, tako da je nekim političarima prosto zabranjen pristup u pojedinim medijima, a na drugoj strani pojedinci i stranke ni mrtvi ne bi kročili u određene medije.

S druge strane, politički analitičar Tanja Topić kaže da su kultura dijaloga i razgovor odlike demokratski osvešćenih političara, a toga je minimalno u Srpskoj.

- Mentalni sklop većine političara, posebno onih na vlasti je autoritaran. Oni ne razgovaraju, oni galame, naređuju. Oni ne razmenjuju argumente, već izdaju naredbe i imaju arogantan stav prema političkim suparnicima. Nije njihov nivo da razgovaraju sa neistomišljenicima, jer je ustrojen vrlo jasan i podeljen sistem na "naše i njihove". Međusobno razgovaraju samo oni iz istog političkog miljea - pojašnjava Topićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TURIZAM KAO FAKTOR MIRA: Obrazovno i duhovno iskustvo koje širi um