ŠMIT NAJVEĆA PRETNJA ZA BiH: Predsednik RS o potezima visokog predstavnika

S. MIŠLjENOVIĆ

03. 10. 2024. u 06:30

USTALjENA praksa Bošnjaka da zagovaraju strane intervencije sve ove godine nije ih opametila, naprotiv, dovela ih je do toga da se sad hvataju za glavu jer bi Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, mogao da učini nešto pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu što im ne ide naruku.

ШМИТ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА ЗА БиХ: Председник РС о потезима високог представника

Foto: Printskrin/Jutjub/RTRS

To je poručio je Milorad Dodik, predsednik RS komentarišući da je EU primila k znanju Šmitovu nameru da dostavi podneske tom sudu u predmetu "Slaven Kovačević", a koja se odnosi na sistem glasanja u BiH.

Naime, Sud je lani objavio presudu u predmetu "Slaven Kovačević protiv BiH" u kojoj je utvrdio da je biračko pravo Kovačevića prekršeno. BiH bi trebalo da bude jedna izborna jedinica, a građani da glasaju za kandidata za člana Predsedništva BiH nezavisno od toga kojem narodu pripadaju i gde žive.

- Naš stav je isti od početka - Šmit nema nikakav legitimitet, lažno se predstavlja i mora da ode. On je najveća pretnja BiH i svojim nelegalnim radnjama, za koje je dobio podršku Amerike i Britanije, izazvao je krizu u BiH sa nesagledivim posledicama, što je neodrživo iz jednostavnog razloga zato što sve više urušava BiH. Ako nastave ovako od BiH neće ostati ništa, a posebno ne unitarna BiH koju oni žele da naprave - istakao je Dodik.

Ukazao je da je Srpska ojačala svoju autonomiju i sačuvala sve mehanizme koji garantuju njena prava.

- Nama odgovara njihovo prepucavanje i izazivanje krize i podela u BiH, jer to pokazuje da se već dešava mirni razlaz o kojem mi stalno govorimo. Ono što je najzanimljivije u svemu tome je što će upravo oni koji se zalažu za održivost BiH uraditi taj deo posla za nas - naglasio je predsednik Republike.

Bošnjaci falsifikatori

MILORAD Dodik je poručio i da su uzaludni pokušaju bošnjačkih političara da takozvanu Rezoluciju o Srebrenici "guraj" i u Savet Evrope.

- Bošnjački domet je pisanje pisama, promovisanje ratnohuškačke retorike i falsifikovanje istorije kako bi na lažima izgradili identitet. Sve što smo do sada videli i čuli od bosanskih muslimana je laž i prevara. Zloupotrebili su zajedničke institucije i upropastili svako mesto gde su dobili priliku da pokažu da žele da BiH funkcioniše - naglasio je Dodik.

Predsednik RS izjavio je da je samo jedan način da se BiH produži rok trajanja, a to je da se domaći legalno izabrani predstavnici dogovore, jer šta god radili stranci neće uspeti.

- Ništa što su do sada uradili nije bilo dobro, i ništa što se pokušava nametnuti ne može i neće opstati, pa tako ni BiH koju priželjkuju - istakao je Dodik.

Poručio je da o BiH mogu odlučivati jedino izabrani domaći predstavnici u institucijama u skladu sa Ustavom i donetim zakonima, a ne nametnutim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

GINEM, USTAJEM, BORIM SE - TO JE SVE ŽIVOT: Andrija Milošević je naučio da mora biti ratnik da bi opstao u današnjem svetu (VIDEO)