ALARMANTNI PODACI O SAOBRAĆAJNIM NESREĆAMA: Na ulicama Srpske od sutra deset savremenih presretača MUP-a

R. S.

24. 12. 2020. u 12:56

U CILjU unapređenja bezbednosti u saobraćaju na putevima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS će od sutra kontrolisati učesnike u saobraćaju sa deset neobeleženih službenih vozila u kojima su ugrađeni savremeni mobilni radarski sistemi za merenje brzine, tzv. presretačima.

АЛАРМАНТНИ ПОДАЦИ О САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА: На улицама Српске од сутра десет савремених пресретача МУП-а

Foto: B. S.

Mobilni radarski sistemi ''EKIN'' rade na principu merenja brzine kretanja motornih vozila u pokretu i stacionarnom modu i imaju mogućnost detekcije brzine motornih vozila u pet saobraćajnih traka. Evidentirani podaci su kriptovani i zaštićeni od zloupotrebe.

- Detekcija brzine se vrši automatski, istovremeno u dolaznom i odlaznom smeru. Evidentirani prekršaj ima dve fotografije sa podacima prekršaja prekoračenja propisane brzine i video zapis u trajanju od 12 sekundi. Takođe, sistem vrši automatsku detekciju registarskih tablica, što omogućava i povezivanje sa evidencijama registrovanih vozila, prebivališta, potraga, registrom novčanih kazni i prekršajnom evidencijom i operativnim evidencijama MUP-a Republike Srpske - saopšteno je danas iz MUP-a RS.

Osnovni cilj MUP-a Srpske je da se radom presretača na terenu smanji broj poginulih u saobraćajnim nezgodama, s obzirom da je nepropisna i neprilagođena brzina najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nezgoda sa posledicama po lica.

U jedanaest meseci ove godine, nepropisna i neprilagođena brzina bila je najčešći uzrok - 16,9 odsto, a 2019. godina čak 18,8 odsto saobraćajnih nezgoda.

Učešće nepropisne i neprilagođene brzine još je zastupljenije kod saobraćajnih nesreća sa poginulim , na šta ukazuje i podatak da je kao uzrok identifikovana u 39 ili 46,4 odsto saobraćajnih nesreća, dok je u 2019. godini nepropisna brzina bila uzrok u 40 saobraćajnih nezgoda ili 38,5 odsto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i propisana ograničenja brzine kretanja, te da odgovornim ponašanjem ne ugroze svoj život i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak