ZA BAHATE ŠLJUNKARE NEMA LEKA: Nakon prijavljene ekološke katastrofe kod Doboja, "Vode Srpske" se oglasile da su nadležne, ali ne i odgovorne

Lj. ĐURIĆ

19. 04. 2021. u 07:13

NAKON prijavljene ekološke katastrofe na poljoprivrednom zemljištu kod Doboja, usled nekontrolisanog višedecenijskog vađenja šljunka iz rečnog korita, nadležni priznaju nadležnost, ali ne i svoju odgovornost!

ЗА БАХАТЕ ШЉУНКАРЕ НЕМА ЛЕКА: Након пријављене еколошке катастрофе код Добоја, Воде Српске се огласиле да су надлежне, али не и одговорне

Arhiva

Posle dva ministarstva Vlade RS, na Otvoreno pismo i dostavljene dokaze brutalne devastacije 1.500 hektara zemljišta na području Osječana i susednih MZ Bušletić, Kotorsko i Kožuhe kod Doboja, oglasili su se i nadležni za upravljanje vodama u tom entitetu.

Iz JU "Vode Srpske" odgovorili su neformalnoj grupi građana "Za legalnu i kontrolisanu eksploataciju šljunka u slivu reke Bosne" i posredno priznali odgovornost za ekocid kod Doboja, konstatacijom da je dislociranje i vađenje materijala iz vodotoka u koritima i vodnom zemljištu u njihovoj nadležnosti. Naveli su da se vađenje šljunka sprovodi na osnovu ugovora sa izvođačima za svaki lokalitet pojedinačno, u skladu sa važećim pravilnikom.

- Dislokacija i vađenje materijala u koritima u vodnom zemljištu dozvoljeno je samo u obimu i načinu kojim se uređuje korito i vodno zemljište ili ako to služi sprovođenju mera zaštite. U skladu sa elaboratima i projektima i izdatim vodopravnim aktima na način koji bitno ne menja prirodne procese, ne remeti ravnotežu ekosistema i ne pospešuje štetno delovanje voda - odgovorili su iz JU "Vode Srpske".

A, upravo je sve izneto zastupljeno u "Slučaju Osječani", jer su bahati šljunkari promenili sve što je bilo prirodno na tom delu Trebave i napravili od njega Dubai u negativnom smislu, kratere koje je nemoguće sanirati duži niz godina i dodatno se stvaraju već i sumnje da se u njih dovozi i lageruje kancerogeni, životinjski i drugi otpad.

Javna ustanova je, istina, naznačila i da su aktivnosti fizičkih lica i firmi u koritu i na vodnom zemljištu, koje su suprotne propisima, kažnjive po Zakonu o vodama. Sugerisali su da je na terenu neophodno pojačati kontrolu i pored republičke i lokalne inspekcije uključiti i ostale nadležne organe, kako bi se sprečila devastacija kako vodnog, tako i poljoprivrednog zemljišta.

- S obzirom na problematiku upravljanja vodotocima u RS, neophodna je koordinirana saradnja svih nadležnih organa u pogledu nadzora, kako bi se onemogućio nelegalan rad preduzeća - zaključili su u JU "Vode Srpske".

PODNETA KRIVIČNA PRIJAVA

ODGOVOROM iz Ministarstva energetike i rudarstva RS da ono "nije nadležno za upravljanje vodotocima i za donošenje zakonske regulative iz oblasti voda" u grupi nisu zadovoljni, dok su zadovoljni reagovanjem Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede koje je odgovorilo da će prijavu proslediti MUP i drugim nadležnim organima. Neformalna grupa građana podigla je početkom meseca OJT Doboj krivičnu prijavu sa sumnjama u nelegalni iskop šljunka iz korita reke Bosne kod Doboja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!