OTMENA GROFICA PREPUNA DOBROTE: Legendarna manekenka Tamara Bakić biće sahranjena u sredu na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru

V. M. P.

27. 12. 2021. u 22:48

PRVI jugoslovenski i srpski top-model, legendarna manekenka Tamara Bakić, koja je preminula u subotu u Beogradu, u 87. godini, biće sahranjena u sredu, 29. decembra, na Velikom pravoslavnom groblju u rodnom Somboru. Počivaće u porodičnoj grobnici, a poslednji ispraćaj i oproštaj od Tamare, žene koja je svojim životom i radom utisnula snažan pečat epohi čiji je jedan od najlepših simbola bila, zakazan je za 13 časova.

ОТМЕНА ГРОФИЦА ПРЕПУНА ДОБРОТЕ: Легендарна манекенка Тамара Бакић биће сахрањена у среду на Великом православном гробљу у Сомбору

Foto Arhiva "Borba"

Odlazak svedoka i učesnika nastajanja naše mode pedesetih i šezdesetih godina pogodio je mnoge Tamarine kolege, prijatelje i poštovaoce njenog rada. Među njima je još jedna slavna manekenka, Ljiljana Perović, o koju su se otimali mnogi poznati brendovi.

- Tamara i ja smo bile veoma bliske, poznavala sam je od svoje 16. godine - biranim rečima, sa mnogo emocija, kaže Ljilja Perović za "Novosti". - Bila je izuzetna ličnost. Zvali smo je grofica iz Sombora, jer je imala otmeno držanje i bila je prava dama. Osnovala je Udruženje manekena i tu profesiju uzdigla do profesionalnog statusa. Današnji manekeni, koji imaju privilegiju da uplaćuju radni staž preko udruženja, mogu Tamari da zahvale na tome. Bila je divna osoba, visokih moralnih kvaliteta, puna dobrote za svakog, i uvek i svakom je pomogla. Meni je bila divna prijateljica i koleginica, imam bezbroj uspomena sa njom, tako da mi je zaista teško što više nije sa nama.

Ljilja je Tamaru upoznala kada je kao 16-godišnjakinja počinjala manekensku karijeru. U to vreme bio je neophodno imati dvogodišnji probni staž, da bi neko uopšte postao maneken. Kada je krenula na snimanje u beogradski hotel "Jugoslavija", Perovićeva je imala saobraćajnu nesreću, posle koje je završila u bolnici sa teškim telesnim povredama. Bilo joj je neophodno da joj Tamara potpiše papire, kako bi mogla da reguliše zdravstvenu knjižicu i socijalno. Bakićeva je to odmah uradila.

- Inače, ja sam se i ranije sa njom poznavala, jer su se naši roditelji u Somboru, slučajno, družili - dodaje Ljilja. - Svima nam je bila uzor. Bila je izuzetan maneken, veliki profesionalac i meni će veoma nedostajati.

Proslavljena manekenka naglašava da Tamara nije bila samo muza Aci Joksimoviću, već su i mnogi mlađi kreatori voleli da rade sa njom, jer je bila inspirativna osoba. Tako je, na primer, za jednu kolekciju bila muza Bati Spasojeviću. I Tamara i Ljilja su se, kao i većina naših manekena, opredelili za karijeru u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, iako su im se nudile mnoge prilike. Družile su se njih dve i privatno, van piste, pa su tako u maju prošle godine, zajedno sa manekenom Nevenom Boškovićem i slikarom Draganom Stojkovim iz Sombora, u jednom kafiću na beogradskom Trgu republike, usred korone, proslavili Tamarin 86. rođendan.

- Uvek bi bilo veselo kada bismo se sastale - veli nam Ljilja. - Jer mi smo 16 godina putovale zajedno, što po turnejama, što četiri dana u nedelji. Kada ste sa nekim na putu, uvek se dobro upoznate i zbližite, mnogo više nego inače. Svi smo bili bliski, voleli smo se, smejali, nekad se i svađali, što je normalno. Mlađi su poštovali i cenili Tamaru, i zahvaljujući njoj veliki broj ljudi je napravio i karijeru i posao. Tamarinim odlaskom svi smo na gubitku.

POSLEDNjI PUT NA PISTI U NOVEMBRU

POSLEDNjI put se Tamara Bakić kao manekenka prošetala pistom 25. novembra, na otvaranju petog po redu "Etnolodži festa" u Galeriji Beograd, i to u modelu svog životnog prijatelja, čuvenog kreatora koji je krojio jugoslovensku modu Aleksandra Joksimovića. Kralju makaza, kako su ga zvali, a koji je preminuo krajem marta od korone, Bakićeva je bila muza i večna inspiracija, a u njegovom timu bila je više od dve decenije. Zajedno su proputovali ceo svet, od Pariza 1969, preko Rusije, Italije, Irana, Nemačke... Oduševljena publika je njeno ekskluzivno pojavljivanje na večeri "Moja zemlja - moja inspiracija" nagradila dugim aplauzom i ovacijama. Bio je to veličanstven oproštaj naše prve manekenke i dive od čoveka čije su kolekcije visoke mode predstavljane zajedno sa kolekcijama Koko Šanel, Kristijana Diora i Pjera Kardena i njen poslednji manekenski nastup.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove