CRNOGORSKI EXIT BEZ UKRAJINACA: "Kaluš orkestra" tražili da u Buljarici ne nastupe Rusi, odgovor "Si star" festivala im se nije dopao

V. N.

09. 08. 2022. u 23:31

POBEDNICI ovogodišnjeg "Evrosonga", ukrajinski "Kaluš orkestra", koji bi trebalo da nastupe na zatvaranju "Si star" festivala 28. avgusta u Buljarici, tražili su od organizatora te manifestacije da otkaže nastup Ruskinja Nine Kravic i Anfise Letjago, koje, takođe, treba da nastupe te noći na istoj bini.

ЦРНОГОРСКИ EXIT БЕЗ УКРАЈИНАЦА: Калуш оркестра тражили да у Буљарици не наступе Руси, одговор Си стар фестивала им се није допао

Foto AP

- Pozdrav svima, trebalo je da nastupamo na jednom festivalu, ali su stavili neke ruske di-džejeve i to je katastrofa - napisali su "Kaluš orkestra" na društvenim mrežama, pozivajući fanove da podrže "čišćenje scene".

- Već smo pisali organizatoru da ih sklone. Ako ne bude išlo, onda, naravno, nećemo tamo ni da nastupimo. Želimo da vas zamolimo da svi zajedno napišemo da njih dve odu odatle i da u Crnoj Gori nastupa samo normalna ekipa.

"Egzit tim", koji stoji iza organizacije "Si densa", koji će biti održan od 26. do 28. avgusta, na plaži Buljarica, odgovorio je juče "Kaluš orkestru", naglašavajući da "osuđuju rat u Ukrajini, ali da nikada neće otkazivati izvođače zbog njihove nacije, rase ili vere". Podsećajući da je misija festivala, kao i svih "Egzit" događaja, promocija mira, jedinstva, ljubavi, multikulturalnosti i saradnje, u saopštenju su naveli da zbog nemile prošlosti koju dele jugoslovenski narodi, odlično znaju šta sve sa sobom nose ratovi i da u njima najviše ispaštaju nedužni ljudi:

- Snažno saosećamo sa svim žrtvama rata u Ukrajini, ali otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere, suprotno je vrednostima koje zagovara "Si dens". Oštro osuđujemo rusku invaziju u Ukrajini, kao i primenu oružane sile i ratnih dešavanja bilo gde u svetu. Takođe, osuđujemo i licemerje dela zapadne javnosti koja je ćutala kada su brojni ratovi širom sveta pokretani u njihovo ime. Nije bilo tako davno kada su i nas bombardovale neke od najmoćnijih zemalja sveta, dok su civilne žrtve, uključujući i decu, nazivane "usputnom štetom" vojne intervencije. Sećamo se i ratnih sukoba širom bivše Jugoslavije. Naša namera da ugostimo ukrajinski "Kaluš orkestra" na "Si dens" festivalu, iskazana je još pre njihove evrovizijske pobede, jer smo hteli da podržimo ukrajinske umetnike u teškom trenutku za tu zemlju. O tome svedoči i činjenica da je "Egzitov" festival "Si star" u Umagu, bio prvi na svetu na kom su nastupili posle pobede na "Evrosongu".

Nina Kravic, Foto EPA

Organizatori su još jednom naglasili da je diskriminaciji bilo kog čoveka i umetnika zbog njegove nacionalnosti, vere ili rase, potpuno neprihvatljiva i da otkazivanje nastupa izvođača, samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje, nije put za postizanje mira, već upravo suprotno - put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba.

- Nina Kravic je jedna od najvećih zvezda elektronske muzike i dugogodišnja saradnica naših festivala, a poznato nam je da njen stav nije na strani rata i patnje, već na strani mira. Nastupi "Kaluš orkestre" i Nine Kravic na "Si dens" festivalu su šansa da se zajednički pošalje snažna poruka mira. To je jedina poruka koju želimo da pošaljemo celom svetu, jer upravo muzika ima moć da ujedini i "mobiliše" mnogo više ljudi nego bilo koja oružana sila - poentirali su organizatori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

SLOBODA ZAVRŠILA NA INFUZIJI: Glumica se oglasila iz bolnice - evo u kakvom je stanju (FOTO)