UNUCI NOSILI KRST I ŽITO: Na pravoslavnom groblju u Pančevu sahranjen Milovan Glogovac

V. M. P.

20. 02. 2024. u 05:00

PROTA Milovan Glogovac, otac glumca Nebojše Glogovca, koji se upokojio 16. februara, sahranjen je juče na Pravoslavnom groblju u Pančevu, gde je i proveo radni vek.

УНУЦИ НОСИЛИ КРСТ И ЖИТО: На православном гробљу у Панчеву сахрањен Милован Глоговац

Foto Ataimages

Zaupokojena liturgija i opelo služeni su juče ujutru u manastiru Vavedenje, a onda je kovčeg ispraćen u Pančevo, gde je ispred Hrama Svetog velikomučenika Georgija na groblju održano opelo. Da se oproste od protojereja-stavrofora Milovana, došlo je mnogo meštana, prijatelja i kolega. Među prvima je na groblje stigao Gavrilo Glogovac, sin pokojnog glumca, sa tetkom Bojanom. Najstariji unuk Gavrilo je na čelu tužne povorke nosio krst sa dedinim imenom i datumom rođenja i smrti, dok je njegov mlađi brat Miloš nosio žito. Od bivšeg svekra je, sa belom ružom u ruci, došla da se oprosti i Gavrilova i Miloševa majka, a Nebojšina prva supruga, slikarka Mina. Bila je tu i Glogovčeva udovica Milica, kao i Nebojšin kum i prijatelj, glumac Vojin Ćetković.

- U knjizi njegovog života piše da se prota Milovan upoznao sa Hristom kao dete i ostao sa njim večno da živi - rekao je u oproštajnom govoru sveštenik.

- Bio je primer nepokleka, odanosti Hristu i pravdi njegovoj. Snaga njegovog primera bila je jača od bilo koje reči.

Svojim životom je svedočio Hrista, ne samo životom, nego svojom rečju. Dostojanstven i postojan u molitvi, radujući se sa radosnima i žaleći sa ožalošćenima. Svojim problemima nikada nije hteo da opterećuje druge. Neizmerno se žrtvovao za sve one koji su izbegli sa svojih ognjišta. Sve vreme je prota Milovan nosio u svome srcu Hristovu reč. Vera mu je bila stamenija od hercegovačkog kamena i šira od banatske ravnice.

Rastanak sa prerano preminulim sinom Nebojšom, Milovan i Milena su teško podneli, ali nisu bili neutešni, Gospodu su se molili da se sa njim sastanu u carstvu nebeskom.

Milovan Glogovac počiva pored supruge Milene, koja je preminula 2019, godinu i po dana posle sinovljeve smrti. U braku su bili od 1968. i dobili Nebojšu i ćerku Bojanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor