SESTRE GOBOVIĆ POSVETILE PESMU NAUČNIKU MILUTINU MILANKOVIĆU: Premijerno je predstavile na obeležavanju 145. godišnjice njegovog rođenja (FOTO)

Novosti online

29. 05. 2024. u 10:38

POSLE veličanstvenog beogradskog koncerta u MTS dvorani, Marina i Marija Gobović oduševile su publiku svojom novom pesmom.

СЕСТРЕ ГОБОВИЋ ПОСВЕТИЛЕ ПЕСМУ НАУЧНИКУ МИЛУТИНУ МИЛАНКОВИЋУ: Премијерно је представиле на обележавању 145. годишњице његовог рођења (ФОТО)

Foto: Miodrag Dačić/Udruženje Milutin Milanković

Sestre Gobović, poznate po svom jedinstvenom imidžu i muzičkom izražaju, posvetile su ovu himnu velikom srpskom naučniku Milutinu Milankoviću.

Pesma je nadahnuta životom i radom Milankovića i ističe veličinu njegovih dostignuća u nauci. Premijera pesme predstavljena je juče, u Svečanoj sali Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na obeležavanju 145. godišnjice rođenja Milutina Milankovića.

Na događaju je nastupio i dečji hor „Slavujčići”, kojim sestre Gobović rukovode već sedam godina pri Hramu Svetog Save. Pored premijere pesme, prikazan je i dokumentarni film „Milutin Milanković: gospodar vremena i prostora“. Ovaj film ima za cilj da približi javnosti život i izuzetna dostignuća ovog velikana nauke.

Foto: Miodrag Dačić/Udruženje Milutin Milanković

 

Sestre Gobović ovim činom nastavljaju svoju misiju popularizacije značajnih srpskih naučnika, kao i negovanja srpske tradicije. Pored pesme o Milutinu Milankoviću, sestre su snimile i pesmu o Nikoli Tesli, koja je nagrađena priznanjem „Tesla Spirit Awards” u Njujorku prošle godine, za doprinos kulturi i stvaralaštvu.

Postale su ikone srpske muzičke scene svojim radom i posvećenošću tradicionalnoj muzici Balkana. Nagrađene su prestižnim priznanjima kao što su Sretenjski orden – „Zlatna medalja za zasluge”, Orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića” i mnogim drugim. Sa pet albuma iza sebe, od kojih je poslednji „Lepota je u tradiciji”, sestre Gobović donose moderni pristup tradicionalnoj muzici koji osvaja srca publike širom sveta.

Foto: Miodrag Dačić/Udruženje Milutin Milanković

 
 

- Veoma smo ponosne što smo snimile pesmu posvećenu našem naučniku, matematičaru i geofizičaru Milutinu Milankoviću. Inspiraciju za ovu pesmu dobile smo zahvaljujući Udruženju „Milutin Milanković”, na čelu sa mr Slavkom Maksimovićem, koji nam je sa velikim entuzijazmom i predanošću pričao o našem velikanu. Njegovo lično poznanstvo sa Milutinom Milankovićem je doprinelo da bliže saznamo sve o našem naučniku i da njegov lik i delo pretočimo u muziku. Mislimo da će se uz pesmu, mlađi naraštaji lakše upoznati sa radom našeg velikana i nadamo se da će se pesma pevati u školama. Velika nam je čast što je pesma izazvala oduševljenje u publici i što smo baš na obeležavanju 145. godišnjice njegovog rođenja, premijerno predstavile ovu pesmu - istakle su sestre Gobović za "Novosti".

BONUS VIDEO: PREMIJERA PREDSTAVE MIŠA PUPIN IDVORSKI -  Sjajni utisci na Lutka sceni u zrenjaninskom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?