DA SE NE ZABORAVI 7.000 STRADALIH DUŠA: Film o zarobljenicima u Velikom ratu

Novosti online

27. 06. 2020. u 10:35

STRADANjE oko 90.000 srpskih zarobljenika tokom Prvog svetskog rata u austrougarskim logorima na području današnje Češke, od kojih se njih 7.000, nikada nije vratilo kućama, tema je igrano-dokumentarnog filma "Sedam hiljada duša", koji će biti premijerno prikazan, u nedelju, 28. juna (16.05), na RTS 2. Dokumentarac koji kao reditelj i scenarista potpisuje Sanjin Mirić, osvetljava jednu malo poznatu tragediju, među mnogim iz Prvog svetskog rata. Grobnica u Jidrihovcima u Češkoj Republici je jedna od najvećih grobnica srpskih vojnika.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 7.000 СТРАДАЛИХ ДУША: Филм о заробљеницима у Великом рату

Foto: Novosti arhiva

Pred nama je stradanje ratnih vojnih zarobljenika, koji, kako je naglašeno u filmu, samom činjenicom zarobljavanja ne prestaju biti časni vojnici, što je suprotno izrečenim a najčešće neiskazanim stavovima pojedinih intelektualca, da oni koji ne poginu za otadžbinu ili kao pobednici ne umarširaju u Beograd i Srbiju, nisu ni dostojni sećanja. Ovim filmom se između ostalog i obasjava sudbina mučenika koji su stradali u zarobljeničkim logorima na prostorima nekadašnje Austrougarske i Nemačke, u ovom slučaju Češke. Logorske dane svi oni živeli su isto onako teško kao i zatočenici u nemačkim ili ustaškim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata.

Priča je zasnovana na svedočenjima preživelih zarobljenika, rasutim u raznim arhivama i dokumentima, kako samih zatočenika i njihovih zemalja učesnica u ratu, tako i na austrougarskoj i nemačkoj ratnoj dokumentaciji iz Prvog svetskog rata. Kao svedoci se pojavljuju i potomci Čeha čije su porodice ili rođaci bili nastanjeni u blizini logora, a koji su često rizikovali pomažući logorašima, među kojima je bilo i dece i staraca dovođenih iz krajeva preventivno "očišćenih" od stanovnika. Kao svedok pojavljuje se i logorski lekar koji je ostavio dragocene fotografije zarobljenika i scena iz logorskog života. U filmu su date i tragične sudbine austrougarskih vojnika, očeva, muževa i rođaka čije su porodice bile nastanjene u okolini logora.

Malo se zna, ili se često zaboravlja, kako su SAD u Prvi svetski rat ušle tek 1917, a da su dotle razne humanitarne organizacije obilazile zarobljeničke logore i pomagale zatočenicima. Tako su srpske zarobljenike američkom fudbalu učili pripadnici američke hrišćanske organizacije, kao i čitanju, pisanju i muziciranju.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa

Dokumenti i svedoci govore i o strašnim epidemijama pegavog tifusa u logorima, zatim nestašicama hrane, batinanjima do smrti srpskih zarobljenika zbog i najmanje sitnice. Posebno je osvetljena tragična sudbina bolesnika koji su u logorskim bolnicama potpisivanjem primirja, nakon povlačenja logorskih lekara i medicinskog osoblja, bili ostavljeni na milost i nemilost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!