"SAVEST MI JE ČISTA"! Selektor Srbije objasnio zašto nema Radonjića i Erakovića, pa zapretio Englezima posle sramnih uvreda

Novosti online

31. 05. 2024. u 10:00

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi danas se prvi put obratio javnosti otkako su se "orlovi" okupili za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

САВЕСТ МИ ЈЕ ЧИСТА! Селектор Србије објаснио зашто нема Радоњића и Ераковића, па запретио Енглезима после срамних увреда

FOTO: AP/Tanjug

- Ja sam ovde da odgovaram na sva vaša pitanja, kao i uvek. Izuzetno me raduje to što smo ranije počeli s pripremama. Objasnio sam igračima važnost turnira koji je pred nama i svi oni koji su tu, došli su do sada. To je oko 16 igrača. Već 1. juna će stići Vlahović, Kostić, Ilić i Samardžić, pa Mitrović, Milinković Savić i Živković, pa na kraju Jović i Milenković - počeo je selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi i prokomentarisao spisak: 

- Mislim da je ovo u ovom trenutku najbolje što Srbija ima, ja sam tu da donosim odluke. Zato sam tu, a ne da nekome činim uslugu. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan.

FOTO: FSS

 

Piksi je istakao da je to najbolje što Srbija ima i da nije bilo "ni po babu, ni po stričevima"...

- Možete da gledate i ovako i onako. Kako god vam je želja. Igrači koji su odigrali i evropska takmičenja. Ne mogu da kažem da je to nagrada, već moja odluka. Ono što sam video, pratio, gledao i u tom pravcu doneo odluke. Niko nije na spisku zato što je imao lepu frizuru ili mi je brat od tetke. Razlog je što je pokazao kvalitet ili zbog mog ubeđenja. Igrači iz domaće lige su dobili šansu sa pravom. Meni je drago da je to tako. Ovi drugi koji nisu, ovo mora da im bude pokazatelj da ih pratimo, verujemo u njih i da će u dogledno vreme i oni biti deo A tima. To od njih zavisi. Nijednom od igrača nikada nisu zatvorena, niti će biti zatvorena. Oni koji nisu tu, nisu otpisani. Vodićemo računa o njihovoj formi i igrama u nekom budućem periodu. Ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno, kristalno je jasno.

Piksi o Radonjiću: Da sam ga zvao, došao bi

Novinare je zanimalo i šta se desilo sa Nemanjom Radonjićem.

FOTO: M. Vukadinović

 

- Nemam nameru da govorim o igračima koji nisu na spisku. Sve su to divni momci, nikome nisu vrata od reprezentacije zatvorena. Odlični su profesionalci. Odluka je takva kakva je. U odnosu na statistiku i ono što sam pratio i gledao. Nema apsolutno nikakvih ličnih problema. Nije samo on, nego i drugi igrači koje ste navikli da vidite u reprezentaciji. Nije samo on, nego i ostali.

- To šta je neko rekao, ja ne ulazim u to, da mu je stigao poziv - odazvao bi se. Ne znam kako su preneli mediji o Radonjiću, ja ga cenim, neke stvari ne bih da komentarišem. Vi to znate bolje od mene, znate statistiku. Tako da mu želim brz povratak i to mora da pokaže.

Selektor se dotakao i Strahinje Erakovića koga nema na spisku.

- Moja ideja je bila da na spisku bude šest centralnih bekova koji će da budu na spisku. Ne sedam, osam ili devet. Moja odluka je. Očekujem da će Eraković brzo da se vrati u reprezentaciju. Nemojte da zaboravite da su tu dva nova imena, a to su Spajić i Stojić. Bio bi apsurd da idemo sa devet štopera. Mogu da razumem razočaranje, ljutnju... Budem i ja razočaran kada ne pobedim Bugare, pa me niko ne pita kako mi je. Neki lični sud ne postoji ovde. Niti će postojati. Svi igrači koji su pozvani, slao sam im pozive jer zaslužuju kvalitet, a ne iz kumovskih veza. Bitno je da ja znam, a zna i javnost.

FOTO: FSS

 

Nije izostala ni čestitka mladim "orlićima", koji briljiraju na Evropskom prvenstvu do 17 godina.

- Čestitam našim igračima do 17 godina koji su u polufinalu Evropskog prvenstva. Čestitam i selektoru Damjanoviću. Mnogi igrači su pokazali da su budućnost srpskog fudbala. Ne treba da brinemo... Mislim, treba, ali za par godina će biti na nivou da bismo bili u vrhu - poručio je selektor Piksi.

Na red su došle i prijateljske utakmice koje će Srbija odigrati pred Evropsko prvenstvo.

- Ozbiljno gledamo na Austriju i Švedsku. Kvalitetne ekipe, situacija nije ista kao u martu, tada je bilo mnogo drugačije, uz ceo ambijent. Nešto što smo želeli i tražili. Ozbiljno shvatamo predstojeće utakmice, nadam se da će sve biti okej i ne treba da pravimo gluposti po pitanju sastava tima, kao što vidite, i Mitrović i Sergej dolaze tek 2. juna, pa onda Jović i Milenković. Ako neko misli da odmah treba da igraju...

Zvezdin dvojac zaslužio poziv

Srđan Mijailović, fudbaler Crvene zvezde, najveće je iznenađenje na spisku selektora Dragana Stojkovića, uz još jednog crveno-belog momka Uroša Spajića.

- Zasluženo su sa nama, cenim njihove kvalitete, pratio sam i njihove igre u Ligi šampiona. Bez obzira na ime protivnika, uvek je maksimalno posvećen igri i profesionalac. U pitanju je igrač koji je univerzalan i može da pokrije više pozicija. Moguće da ga više vidim na bekovskoj poziciji - pričao je selektor o Mijailoviću, pa onda o Spajiću:

M. Vukadinović

 

- Drago mi je da se vratio, u formu, ne u reprezentaciju. Imao je tešku povredu, najtežu u fudbalu. Možda bi i igrao u Kataru da se nije povredio... Veliki profesionalac, jedan personaliti odličan koji izuzetno cenim i ako me pitate ko je lider u Crvenoj zvezdi, nametnuo se. Ostali igrači mogu samo da gledaju. E to liderstvo se meni dopada, neko ko se ne predaje, neko ko veruje, pruža maksimum i drago mi je da sve utakmice koje sam ispratio su veoma zadovoljavajuće. Nije bio sa nama zbog povrede koju je imao.

Teško će biti Piksiju i da izabere prvog golmana, jer ima tri sjajna čuvara mreže.

- Da li sam odlučio za prvog golmana? Jesam, ali nije u redu da to kažem sada. Ima vremena, imamo trojicu sjajnih golmana koji su izuzetno kvalitetni i posvećeni svom timu. Srbiji može samo da imponuje to... Pohvalio sam i golmana Partizana Jovanovića koji je imao odličnu sezonu i bio je najbolji igrač svog kluba, ali jednostavno možemo da imamo samo trojicu golmana. Da ga nije bilo, pitanje na kom bi mestu Partizan završio. Mislim, malo se šalim, ali imamo izuzetno dobre golmane.

FOTO: Tanjug/AP

 

Englezi će biti paklen rival na otvaranju Evropskog prvenstva, ali Srbija ima iskustva sa sličnom utakmicom protiv Brazila na Svetskom prvenstvu.

- I pre dve godine smo imali teškog protivnika u Brazilu, iako smo bili u egalu, problem je bio što u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog problema koje smo imali. Tamo gde smo bili najjači, nismo mogli da odgovorimo na taj izazov. Imamo sad Engleze koji su jaka ekipa, poštujemo ih, ali verujemo da možemo sa njima. Nisu vanzemaljci, fudbal je igra 10 na 10, pa ćemo da vidimo u kakvom smo stanju. Samo da nemamo problema kao pre dve godine - rekao je Piksi i dodao da je fizička sprema jedna od najvažnijih stvari u fudbalu i da na tome moraju da budu iznad maksimuma. Sada nije bitno da li sam zadovoljan, završili su sezone, imali su i malu pauzu, a sad svi moraju da dođu do istog nivoa. I vrlo ozbiljno shvatamo predstojeće takmičenje. Hoćemo da odigramo najbolji fudbal koji možemo. Ako je neko bolji od nas, pružićemo ruku. Ali mislim da svima možemo da napravimo problem.

Englezi, sram vas bilo!

Mediji u Engleskoj su selektora Srbije stavili na poslednje mesto, što je nasmejalo Piksija.

-  Nemam komentar na to - nasmejao se Piksi: "Ja se trudim da dam maksimum i posao koji radim savesno radim na pošten način i da svoje ideje prenosim igračima. Da učinim sve što je u mojoj moći. Da su rekli da sam najbolji trener na svetu, ne bih se promenio, tako da super. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Piksi se nada velikoj podršci naših navijača na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

- Ove dve utakmice koje dolaze, prvo Austrija i Švedska su vrlo specifične jer dolaze pred veliko takmičenje. Ono kako smo bili kilavi u kvalifikacijama, sada moramo da popravimo utisak i budemo mnogo bolji. Samopouzdanje koje smo imali, da povratimo. To možemo čvrstim verovanjem da je to moguće da se igra na visokom nivou. Iz tog razloga specifična utakmica jer dolazi pred veliko takmičenje. Ko nosi dres Srbije nosi veliku odgovornost, kao što ja nosim kao selektor. To je moja odgovornost i prema navijačima koji dolaze na utakmice. Imamo veliku dijasporu i dolaze da nas podrže. Suštinski je važno da osetimo podršku, ali i da mi njima damo osmeh. Odgovornost je velika i verujem da možemo da se izborimo sa njom kako i želimo.

FOTO: M. Vukadinović

 

Večito pitanje, da li igrati sa Mitrovićem i Vlahovićem ili jednim napadačem. 

- Nikad nisam imao neku vrstu dileme, kakvu god odluku budem doneo, to će biti potkrepljeno mojim rešenjima. Sad pričamo da li dva napadača ili jedan, a pre je bilo koliko odbrambenih igrača. Svaki igrač mora da zna svoju funkciju. Jedan ili dva napred, njihove uloge se ne menjaju.

Piksi o novom ugovoru: Odbio sam ponude zbog Srbije

Došao je na red i novi ugovor za selektora Srbije...

- Da li je moguće da se još priča o Piksiju... Da nisam zadovoljan, ne bih potpisao. Niko ovde nije na silu, da mi drže pištolj na čelu da se mora nešto. To je dogovor dveju strana, ja ne mogu da potpišem sam sa sobom. U svakom slučaju mi daje jednu ekstra motivaciju da nastavim da radim, daje mi kontinuitet da mogu da radim - rekao je Piksi nakon što je potpisao ugovor do 2026. godine. I za igrače znači jer znaju da će imati selektora neko vreme. Odbio sam ponude u martu zbog FSS zbog činjenice da mi nastavimo saradnju. Mogao sam da zaradim puno više para, ali to nije bio moj motiv. To što se ranije dogovorilo, egzekucija je bila na kraju jer sam tražio da se sve sačeka do kraja prvenstva Srbije.

Foto: EPA-EFE/RAUL CARO

 

Objasnio je Piksi zbog čega je pozvao Veljka Birmančevića.

- Znate ga, pratili ste šta sam i ja, videli ste brojke koje je postigao, učinak koji je imao, forma... To je ono što me je nateralo da ga stavim među 26 igrača. I to je jedan pošten odnos, svi igrači imaju mogućnost da me ubede i uradio je to na jedan perfektan način. Bilo bi nefer da nije ovde. Moj posao je da pratim, da cenim, da zapisujem, a na kraju sam ja taj koji donosi odluke. Ako neko drugačije misli, to je njegov problem. Na kojoj poziciji ga vidim? Brz je, ima brzinske karakteristike i sve što je u napadu, može da odigra. I levo, desno, iza napadača. To vidimo i na treninzima.

Koga bi poveo na EURO 2024 od onih iz 2000. godine?

Novinare je zanimalo i da li bi selektor poveo na EURO nekoga iz reprezentacije koja je poslednji put učestvovala na kontinetalnom takmičenju 2000. godine.

- Sebe, naravno. Da skratimo, bila je to odlična generacija igrača, svi su imali kapacitet. Vraćati to pre 25 godina, sve u svoje vreme. Ova generacija ima šansu da uradi nešto što treba da učini Srbiju srćenom i ponosnom. Tu šansu treba da iskoriste. Jugović? Gde mene da staviš na klupu? Nije šta ja želim, nego šta moram. Svi očekuju, ja očekujem, daćemo sve od sebe da odigramo najbolje što možemo. Mi ćemo da se borimo za našu Srbiju i naš dres da damo maksimum. U tom smislu nagrada dolazi kroz rezultat. Niko ne treba ništa da nam poklanja, nego da dođemo do uspeha.

Selektor je otkrio i koja mu je želja na Evropskom prvenstvu.

- Voleo bih da budemo među osam najboljih u Evropi - rekao je Piksi i dodao: "Ne bih ništa da potpisujem, znam da se to govori žargonski kao kada smo razbili Bugare u Leskovcu 2:2, pa ja vas pitam da li biste potpisali taj rezultat samo da idemo na EP. Svaka dobra partija, požrtvovanje, šta te krasi i rezultat, sve je to u plusu za srpski fudbal. Onda ćeš kroz te rezultate i požrtvovanje na terenu dođi do negde. Setite se kako su se smejali Grcima 2004. godine."

FOTO: M. Vukadinović

 

Žile, srećno!

Na kraju je Piksi čestitao Andriji Živkoviću na ženidbi...

- Danas je 31. maj, važan dan za Andriju Živkovića jer ulazi u bračne vode, ženi se momak, šta da radimo. Moramo da ih uozbiljimo, moraju više odgovornosti da imaju, danas je svadba u Nišu i jedan deo igrača će organizovano otići na svadbu. Ne kako hoće i kako misli, mi organizujemo. Čestitam im, danas je slobodan dan za njih. Nemojte da mislite da će biti nekih nepredviđenih stvari, da piju... Idu da čestitaju svom prijatelju, ja ne mogu da idem jer sam zauzet. Oženio se i Gudelj, pa će Spajić, biće ozbiljniji - zaključio je selektor Srbije.

Uoči konferencije za medije

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi obraća se prvi put javnosti od okupljanja "orlova" za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

O čemu će pričati saznaćete ako budete od 11 časova uz portal "Novosti", kada Piksi izlazi pred novinare u Kući fudbala u Staroj Pazovi. 

Podsećanja radi, Stojković će povesti "orlove" u dve poslednje provere pred kontinentalni turnir. Prvo protiv Austrije u Beču 4. juna, a onda četiri dana kasnije u Stokholmu protiv Švedske.

Posle toga sledi put u Nemačku, gde nas čeka više nego nezgodna grupa. Prvi rival nam je Engleska u Gelzenkirhenu 16. juna, a potom slede dva presudna meča u Minhenu – protiv Slovenije (20. jun) i Danske (25. jun).

Piksijev spisak za EURO

Dragan Stojković Piksi je odlučio da na Evropsko prvenstvu u Nemačkoj, koje počinje 14. juna, povede 26 fudbalera koji će braniti boje reprezentacije Srbije.

Golmani: Vanja Milinković-Savić, Predrag Rajković, Đorđe Petrović;

Odbrana: Strahinja Pavlović, Nikola Milenković, Miloš Veljković, Srđan Babić, Uroš Spajić, Nemanja Stojić;

Sredina: Saša Lukić, Nemanja Gudelj, Nemanja Maksimović, Ivan Ilić, Srđan Mijailović, Sergej Milinković-Savić, Dušan Tadić (C), Lazar Samardžić, Veljko Birmančević, Filip Kostić, Filip Mladenović, Andrija Živković, Mijat Gaćinović;

Napad: Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović, Luka Jović, Petar Ratkov

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“ 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)