DA SE NAJEŽIŠ: Ovih 11 fudbalera iz Srbije i Crne Gore nikad nisu igrali EURO - a imali su velike karijere

Aleksandar Todorović

12. 06. 2024. u 17:32

Fudbalska reprezentacija Srbije sprema se za nastup na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, ali mnogi koji su igrali za naš nacionalni tim nisu imali tu priliku. Ovo je spisak od njih 11 koji nikada nisu osetili nastupe na Evropskom prvenstvu, a imali su karijere, kako klupske, tako i reprezentativne na kojima bi im pozavideli mnogi fudbaleri.

ДА СЕ НАЈЕЖИШ: Ових 11 фудбалера из Србије и Црне Горе никад нису играли ЕУРО - а имали су велике каријере

Foto: N. Paraušić

Evropsko prvenstvo se polako približava, a na njemu će učestvovati i reprezentacija Srbije prvi put posle 24 godine. Mnoge generacije fudbalera su prošle kroz nacionalni tim u ovom periodu, a ako se na to doda da je pre kontinentalnog šampionata u Belgiji i Holandiji 2000. naša selekcija (kako god da se država zvala prim. aut.) nastupila na Evropskom prvenstvu davne 1984. u Francuskoj, spisak slavnih igrača koji nisu nastupili na EURU u dresu ovdašnje reprezentacije je zaista dugačak.

Na ovom spisku je izdvojeno 11 igrača koji su ostavili dubok trag u reprezentaciji Srbije, Srbije i Crne Gore, kao i selekciji Savezne republike Jugoslavije, ali zbog mnogih razloga (a najčešće rezultatskih) nisu zaigrali na Evropskom prvenstvu.

1. Vladimir Stojković

Čuveni nekadašnji golman Crvene zvezde, Partizana i mnogih evropskih ekipa branio je boje nacionalnog tima od 2006. do 2018. U tom periodu, nastupio je čak na tri Svetska prvenstva, ali igranje na kontinentalnoj smotri nikada nije iskusio. Prvi golman Srbije postao je nakon Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. i sa određenim prekidima bio je gotovo uvek glavni čuvar mreže "orlova". Mnoge velike utakmice u dresu reprezentacije su iza njega, ali je većini navijača prva asocijacija na Stojkovića Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi i odbranjen penal Lukasu Podolskom u pobedi Srbije nad Nemačkom 1:0 u grupnoj fazi šampionata. Za vreme njegove reprezentativne karijere, Srbija je igrala u tri kvalifikaciona ciklusa za Evropsko prvenstvo, ali je svaki put ostala bez plasmana na završni turnir. Stojković se povukao iz reprezentacije nakon Svetskog prvenstva u Rusiji 2018. pa je tako svoju reprezentativnu karijeru završio bez učešća na Evropskom prvenstvu.

FOTO: Tanjug/AP

2. Aleksandar Kolarov

Svakako jedan od najboljih defanzivaca kojeg je selekcija Srbije ikad imala. Reprezentativnu karijeru započeo još 2008. godine i igrao za Srbiju sve do 2020. i čuvenog meča sa Škotskom (u kojem nije nastupio zbog povrede). U toku svoje reprezentativne karijere upisao dva učešća na Svetskim prvenstvima 2010. i 2018. godine kada je poneo i kapitensku traku. Odigrao je čak 94 utakmice za reprezentaciju i postigao 11 golova od kojih su neki upisani zlatnim slovima u istoriju fudbalske reprezentacije Srbije, kao što su gol za pobedu protiv Irske u Dablinu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine, kao pogodak iz slobodnog udarca protiv Kostarike na Mundijalu u Rusiji 2018. Dok je nosio dres nacionalnog tima, Srbija je učestvovala u tri kvalifikaciona ciklusa za EURO, ali ni jednom nije uspela da se plasira na završni turnir.

FOTO: M. Vukadinović

3. Nemanja Vidić

Šta tek reći za čovek koji se smatra jednim od najboljih defanzivaca na svetu svih vremena? Jedini srpski fudbaler koji je poneko kapitensku traku Mančester junajteda, osvajač Lige šampiona 2008. godine sa "crvenim đavolima", bio je stub odbrane reprezentacije. U nacionalnom dresu odigrao je 56 utakmica i postigao dva gola. Nastupio je na dva Svetska prvenetva, 2006. i 2010., međutim - na oba takmičenja nije navijačima ostao u najlepšem sećanju. Dok je u Nemačkoj 2006. neposredno pred prvi meč sa Holandijom objavio da je povređen i da neće moći da nastupi, u Južnoj Africi skrivio je čak dva penala (protiv Gane kada je afrička selekcija pobedila 1:0, kao i protiv Nemačke kada je Stojković odbranio). Mnogi ga smatraju i krivcem za to što je Srbija propustila EURO 2012 jer je upravo Vidić preuzeo odgovornost i promašio penal koji je "orlove" mogao da odvede na kontinentalnu smotru. Nakon ovog susreta čuveni defanzivac je završio reprezentativnu karijeru. 

Foto arhiva VN

4. Branislav Ivanović

Još jedan igrač za čija karijera ne može stati u nekoliko rečenica. Momak koji je devet godina branio boje Čelsija i u tom periodu osvojio brojne trofeje u Engleskoj, kao i Ligu šampiona kao i Ligu Evrope. Za reprezentaciju je debitovao 2005. godine i nastupao je sve do 2018. Ubeležio je 105 nastupa za nacionalni tim i postigao 13 golova. Imao je priliku da zaigra na dva svetska prvenstva 2010. i 2018. ali EURO nikada nije odigrao. Nosio je i kapitensku traku, a nakon Mundijala u Rusiji povukao se iz nacionalnog tima.

FOTO: N. Paraušić

5. Mladen Krstajić

Iako nije spadao u red najelitnijih defanzivaca, poput gorepomenute trojice, svakako predstavlja igrča koji je ostavio veliki trag u našem nacionalnom timu. Debitovao još daleke 1999. nakon čega je čak i bio na širem spisku Vujadina Boškova za EURO 2000. ali nije ušao u finalni sastav. Nosio je dres reprezentacije 59 puta ukupno, i nastupio na Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine, a imao je priliku da sa reprezentacijom ode na EURO  2004. i 2008. ali nakon neuspešnih kvalifikacija za kontinentalnu smotru u Poljskoj i Ukrajni završio je reprezentativnu karijeru. Vratio se međ "orlove" 2017. i to kao selektor i predvodio ih na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018, Ligi nacija sledeće godine, kao i u kvalifikacijama za EURO 2021. međutim, nakon poraza od Ukrajine od 5:0 napušta klupu Srbije i nastavlja da se bavi trenerskim poslom na drugim mestima.

Foto: M.Vukadinović

5. Nemanja Matić

Iskusni Ubljanin koji još uvek igra fudbal (trenutno u dresu Olimpika iz Liona), ostavio je veoma dubok trag kako u klupskom, tako i u reprezentativnom fudbalu. Branio je boje Mančester junajteda, Čelsija i Benfike, a za nacioanlni tim odgirao je 48 utakmica i postigao dva pogotka. Nosio je dres reprzentacije Srbije od 2008. do 2020. godine i za ovo vreme nastupio je na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Mnogo puta je isticao koliko mu znači igranje za reprezentaciju, ali nažalost ni on se sa "orlovima" nije domogao kontinentalnog šampionata, iako je imao priliku 2012. i 2016. godine.

foto: EPA

6. Miloš Krasić

Još jedan fudbaler kojeg cela Srbija dobro pamti. Momak koji je obeležio reprezentaciju Srbije u vreme kada ju je sa klupe predvodio Radomir Antić i kada su "orlovi" dominirali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Pored selekcije Srbije, Krasić predstavlja i legendu moskovskog CSKA, gde je godinama bio jedan od lidera. U dresu Srbije odigrao je 46 utakmica i zabeležio tri pogotka a nastupao je od 2006. do 2011. godine. Nakon odlaska Antića sa klupe njegova reprezentativna karijera je krenula silaznom putanjom i on se u toku kvalifikacija za EURO 2012. oprostio od nacionalnog tima.

FOTO: N. Skenderija

8. Dejan Savićević

Koliko god zvuči neverovatno, ali čuveni Dejo nikada nije nastupio na Evropskom prvenstvu. Za razliku od ostalih igrača sa ovog spiska popularni "genije" nije osetio travu EURA zbog čistog nedostatka sreće. On je nastupao za selekciju Jugoslavije od 1986.(dok je još bila SFRJ) do 1999. Trebalo je da bude jedan od nosilaca igre na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 1992. ali su sankcije Ujedinjenih nacija sprečile tadašnju Jugoslaviju da nastupi na ovom takmičenju. Iz istog razloga Jugoslavija nije igrala na EURU 1996. a nakon što je pomogao "plavima" da se plasiraju u Belgiju i Holandiju 2000. godine, odlučio je da se povuče iz nacionalnog tima, pa se nije našao na kontinentalnoj smotri te godine. Nakon toga bio je i selektor upravo u kvalifikacijama za EURO 2004. ali je njegov mandat bio neuspešan jer se tada, Srbija i Crna Gora nije plasirala na završni turnir.

FOTO: EPA

9. Milan Jovanović

Popularni Lane bio je jedan od najistaknutijuh fudbalera našeg nacionalnog tima. Debitovao za Srbiju 2007. i već po ulasku u igru postigao je gol, a nakon što je Antić preuzeo nacionalni tim postao je jedan od lidera. Baš poput svog kuma Miloša Krasića bio jedan od najvećih oslonaca pokojnog Antića u nacionalnom timu. Direktno je zaslužan za plasman "orlova" u Južnu Afriku 2010. ali na EURO nikad nije otišao. Imao je za to priliku 2008. potom i 2012. ali nije se dalo i nakon tih kvalifikacija Jovanović je i završio reprezentativnu karijeru. Pored Srbije, ostaće upmaćen i kao legenda belgijskog fudbala.

Foto: M. Vukadinović

10. Marko Pantelić

Igrač koji se takođe dokazao u nacionalnom dresu. Debitovao još daleke 2003. godine, ali na pravu šansu čekao je jako dugo. Kao i mnogi drugi igrači, pravi kvalitet pokazao je pod vođstvom Radomira Antića u kvlifikacijama za Svetsko prvenstvo 2010.  Nastupao je 43 puta za nacionalni tim i postigao 10 golova. Upisao je i pogodak na Mudnijalu u Južnoj Africi protiv Australije. Imao je priliku da sa Srbijom dođe do Evropskog prvenstva 2012. ali je poput mnogih igrača iz te generacije, nakon poraza od Slovenije u kvalifikacijama za EURO 2012. okončao reprzentativnu karijeru.

FOTO: FSS

11. Nikola Žigić

Poslednje ime na spisku i svakako neko koga se svaki ljubitelj fudbala u Srbiji seća jeste čuveni Nikola Žigić. Taj 202 centimetra visoki napadač je nastupao za nacionalni tim od 2004. do 2011. Igrao je na dva svetska prvenstva 2006. i 2010. a u Nemačkoj je čak bio i strelac (protiv Obale Slonovače). Sjajno je sarađivao sa svim ofanzivnim fudbalerima sa kojima je igrao i nije čudo što su mnogi isticali da vole da igraju sa Žigićem, a takođe je bio zadužen i za dobru atmosferu u timu. Za nacionalni tim je postigao čak 20 golova. Pokušao je sa Srbijom da dođe do Evropskog prvenstva 2008. i 2012. ali nije uspeo u tome i nakon toga je završio reprezentativnu karijeru.

Foto: M.Vukadinović

Na radost svih navijača Srbije, sada će Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Filip Kostić i ostatak družine predvođen Draganom Stojkovićem Piksijem imati priliku da ispišu nove stranice fudbalske istorije Srbije i da na Evropskom prventstvu 2024. isprave sve nepravde i nadoknade sve za svoje prethodnike koji za to nisu imali priliku.

EURO 2024 počinje u petak 14. juna, a reprezentacija Srbije nastupa u nedelju 16. juna od 21 čas protiv ekipe Engleske.

Sve o prvenstvu Evrope u fudbalu pratite na portalu "Novosti".

Na sasvim ste dobrom mestu.

BONUS VIDEO: MUK U HUMSKOJ: Bivši igrač Zvezde u finišu meča srušio Partizan

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

RONALDOVA ŽENA NIKAD IZAZOVNIJA: Lepa Georgina mamila uzdahe na Evropskom prvenstvu (FOTO)