ZLATNA KRUNA KARIJERE: Srpski parastrelac Dragan Ristić osvojio jedino odličje koje mu je nedostajalo

S. O. - S. B.

01. 09. 2021. u 20:43

ZLATO, srebro i bronza! Fantastičan uspeh srpskih sportista na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Najsjajnije odličje zasijalo je na grudima najboljeg na planeti, Dragana Ristića, našeg reprezentativca u streljaštvu.

ЗЛАТНА КРУНА КАРИЈЕРЕ: Српски парастрелац Драган Ристић освојио једино одличје које му је недостајало

FOTO: PSSS

Do srebra je čunj Dobacio Željko Dimitrijević, a bronzu su stonoteniskim reketima izborile Borislava Perić-Ranković i Nada Matić.

Ristić, evropski i svetski šampion u streljaštvu slavio je u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava 10 metara, u kategoriji SH2, sa 255,5 krugova, srebrni je Ukrajinac Kovalčuk (254,7), a bronzani Slovenac Tiršek (232,4). Zdravko Savanović je bio 20, a Laslo Šutanji 47.

Osvajanjem zlata na POI, Ristić je postigao najveći uspeh u karijeri, a ujedno i popunio riznicu jedinom titulom koja mu je nedostajala. U prethodnih nekoliko godina Dragan je u ovoj disciplini skupljao samo zlatne medalje na SP, EP, na turnirima Svetskog kupa.

- U prvoj seriji sam osetio tenziju, pritisak, ali kad je to stalo uspeo sam da odradim kvalifikacije kako je trebalo. U finalu je sve nekako brzo išlo, nismo imali vremena da razmišljamo. Posle prvih pet metaka, koji su bili izvanredni, osetio sam da ću uspeti ne samo da osvojim medalju, već i zlato - rekao je Ristić za RTS.

Ristić je ovim odličjem na Paraolimpijskim igrama, kompletirao zlatnu nisku.

- San svakog sportiste je da osvoji paraolimpijsku medalju. Od 2017. i Svetskog kupa u Osijeku, EP, dva SP, nekoliko svetskih kupova... sa svih tih takmičenja došao sam sa zlatnom medaljom. Ovo je kruna tog rada - ponosan je Ristić.

- Hvala treneru Vladimiru Pajiću, mojoj porodici, suprugi, sinu. Hvala Srbiji.

DRAGANU UDES PROMENIO ŽIVOT

DRAGAN Ristić rođen je u Kragujevcu, 9. oktobra 1978. godine, a život mu je promenila saobraćajna nesreća koja ga je 1999. ostavila u kolicima. Dve godine je proveo na rehabilitaciji, sa ocem kao velikom podrškom, a pošto ga je povreda vezala za stan, počeo je da se bavi proizvodnjom ukrasnih kesa.
Prvi kontakt sa streljaštvom imao je 2005, na Sportskim republičkim igrama za osobe sa invaliditetom, a sa ozbiljnim radom u kragujevačkom streljačkom klubu "Čika Mata" počeo je tri godine kasnije, na nagovor selektora paraolimpijske streljačke reprezentacije Nenada Pajića. Posle toga su počele da stižu i medalje...

Željko Dimitrijević je bacio čunj čak 35,29 metara, što je njegov najbolji rezultat u karijeri i čak tri puta je bio bolji od svog dojučerašnjeg svetskog rekorda (34,71).

Ali, Rus Musa Tajmazov je u prvoj seriji postavio novi svetski rekord (35,42) i tako osvojio zlato.

Zlatne stonoteniserke, Borislava i Nada, nisu uspele da se plasiraju u finale, pošto su u polufinalu izgubile dve partije od sjajnih Šveđanki, Ane Karan i Ingele Lundbek (0:2).

Tako su naše trofejne paraolimpijke morale da se zadovolje bronzanom medaljom, jedinim odličjem srpske stonoteniske ekspedicije u Japanu.

- Ostaje žal što nismo uspeli da izborimo finale - kaže Zlatko Kesler, selektor i trener naše reprezentacije u telefonskom razgovoru.

- Nekako, nije nas išlo ceo turnir, a nismo odigrali na nivou na kojem je trebalo. Loptica je iz nekog razloga završavala pored stola, tako da nas je, može se reći, sportska sreća ovog puta napustila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici