ITALIJAN SE SETIO MITSKOG MEČA SA ZVEZDOM: Kakav Vembli, pravo finale je bilo u Sofiji pred 30.000 pijanih Srba

Novosti online

11. 10. 2021. u 12:00

CRVENA zvezda početkom devedesetih godina prošlog veka je bila sinonim za uspeh.

ИТАЛИЈАН СЕ СЕТИО МИТСКОГ МЕЧА СА ЗВЕЗДОМ: Какав Вембли, право финале је било у Софији пред 30.000 пијаних Срба

FOTO: N. Paraušić

Gigant iz Beograda je 1991. godine osvojio KEŠ u Bariju, crveno-beli su pokorili Evropu, a kasnije svet. I da nije bilo prokletog rata ko zna šta bi se desilo sa Zvezdom, a nažalost, podstaknuti lošom situacijom u Jugoslaviji, a kasnije i sankcija, mnogi igrači su pre vremena napustili Beograd.

Raspala se jedna fenomenalna generacija, koja bi po rečima Siniše Mihajlovića i godinu posle Barija igrala finale KEŠ na Vembliju, samo da su mogli bar domaće utakmice da igraju u Beogradu. 

- Mi da smo ostali svi na okupu.... Ili još bolje, da smo igrali te utakmice u Beogradu, mi bismo i sledeće godine bili u finalu. Umesto Sampdorije. Ne znam da li bismo ga osvojili protiv Barselone, ali bili bismo na Vembliju. Sve utakmice smo igrali u gostima. Mi protiv Sampdorije nikada ne bismo izgubili na Marakani. Nema teorije - pričao je nedavno Siniša Mihajlović.

Nažalost, tim iz Đenove je u odlučujućem meču savladao šampiona Jugoslavije i otišao u finale. Zvezda je povela golom Mihajlovića, ali je usledio preokret. Pogodak Kataneca, autogol Vasiljevića i konačna presuda Roberta Manćinija za 1:3. Sampdorija je pobedila i otišla na Vembli, a Zvezda za dlaku ostala bez novog finala.

Jedan od članova tog Sampdorijinog tima je bio i vezista Ivano Boneti. U razgovoru za italijanske medije se prisetio tog meča u Sofiji.

- Finale na Vembliju? Možda će vam zvučati čudno, ali za nas je pravo finale Lige šampiona bio meč koji smo odigrali protiv Crvene zvezde u Sofiji i dobili. Pred 30.000 pijanih Srba koji vrište, prete, naoružanih svim i svačim... U svlačionici smo bili bledi kao krpe. Pjetro Vjerhovod je prvi otišao da se zagreva ispred njih i kada se vratio, rekao je: „Kao što vidite, živ sam”. Pobedili smo i ti ljutiti navijači su nam na kraju aplaudirali. To je za mene bila zaista epska scena - priseća se Boneti, a prenosi "Mocartsport".

Sampdorija je u finalu na Vembliju izgubila od Barselone golom Ronalda Kumana iz slobodnjaka u produžecima.

- Paljuka je napravio pokret telom ulevo da bi video gde će lopta, baš u trenutku kada je Kuman šutnuo. Nije bilo šanse da se takav šut odbrani... Problem je što je taj faul trebalo da bude dosuđen u našu korist. Invernici i dan danas psuje sudiju zbog toga. Inače, on me je zamenio u 72. minutu iako sam se osećao dobro i nisam razumeo taj taktički potez. Ali, ako ga je povukao Vujadin Boškov, onda je verovatno bio u interesu ekipe. To je jedna od stvari koje sam kasnije shvatio kao trener.

O tom timu Sampdorije se i danas u Italiji pričaju bajke kao o jednoj od najromantičnijih generacija tog vremena...

- Bili smo 15 iskusnih igrača plus trojica klinaca. U pravim godinama. Bili smo svesni snage i da igramo u ekipi koja je sklopljena da uspe. Vodio nas je veliki trener Vujadin Boškov koji je imao ogromno međunarodno iskustvo i bio je pravi čovek za takav tim. Verujte mi da smo od prvog kola znali da ćemo osvojiti titulu. Tih nekoliko grešaka u toku sezone koje smo napravili nas nisu pokolebale - opisao je Boneti tadašnji tim Sampdorije.

Sampdorija i Zvezda više nikada nisu ponovili te uspehe. Kasnije su mnogi Zvezdini igrači oblačili dres Sampdorije, čak i dvojica iz te generacije: Jugović i Mihajlović. Ali tim iz Đenove je ostao godinama da tavori u sredini tabele Serije A.

BONUS VIDEO

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”