KLUB KOJI JE UJEDINIO RELGIJE: Izraelska seoska senzacija o kojoj priča svet

Novosti online

07. 05. 2022. u 20:55

Šesti maj 2022. godine ostaće zlatnim slovima ispisan u istoriji kluba koji dolazi iz jednog malog arapskog sela u Izraelu. Fudbalski klub Makabi Bnei Raina savladao je Hapoel Ulm al Fah rezultatom 2:0 i plasirao se u Premijer ligu Izraela. A to je početak jedne posebne sportske priče, čija najznačajnija poglavlja tek trebaju biti ispisana.

КЛУБ КОЈИ ЈЕ УЈЕДИНИО РЕЛГИЈЕ: Израелска сеоска сензација о којој прича свет

FOTO: Novosti

Makabi Bnei Raina dolazi iz malog sela blizu Nazareta, na severu Izraela, čija se ukupna populacija procenjuje na približno 19.000 stanovnika. 

Najlepša strana ove priče, pored neverovatne činjenice da je pomenuti klub 2017. godine igrao u najnižem rangu izraelskog fudbala, a sada u najvišem, jeste to da ekipa ima multietničku grupu igrača, a takvu i podršku.

Fudbal kao sport sa sobom često nosi mnogo strasti, neretko izazvanih nacionalnom i verskom netrpeljivošću.  Grbovi koje igrači nose na dresu su viđeni kao nacionalna obeležja, ponos gradova i zemalja. Ovo malo selo prkosi svim stereotipovima koji se vezuju za navijačku pasiju prožetu nacionalnim nabojem. Za junake ove priče navijaju i pripadnici muslimanske relgije, kao i hrišćanske, a izraelski igrači su u njihovim očima istinski heroiji i čine okosnicu tima. 

Tajna koja se krije iza ove fudbalske bajke pored zajedništva lokalne zajednice, još jednom kako to u modernom sportu biva, ogleda se u količini sredstava koje klubovi poseduju.

Naime, bivši igrač kluba, a sada bogati biznismen Said Basul, kontinuirano ubrizgava "finansijske injekcije", koje mu omogućavaju ovom "seoskom Makabiju" da se ekspresno penje na lestvici izraelskih šampionata.

Zanimljivo je i da klub nije igrao utakmice u svom selu jer ne postoji stadion koji ispunjava uslove za velike mečeve. Tako su junaci ove priče promociju izborili igrajući u Nazaretu i Nof Hagalilu, obližnjim gradovima.

I, iz godine u godinu, peli su se iz pete u četvrtu ligu, pa korak više, pa još više i - ovog vikenda izborili su, senzacionalno, plasman u elitni rang takmičenja. Naizgled mali, a zapravo, po mnogo toga, baš veliki klub, Makabi Bnei Raina.

BONUS VIDEO: Najbrže postignuti golovi u UEFA Ligi šampiona

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)