SPISKALI MILIJARDU EVRA! Engleska Premijer liga počinje u petak, a klubovi ni ovog leta nisu štedeli

Đ. SAMOILOVIĆ

04. 08. 2022. u 12:00

NI ovo leto, kao ni mnoga prethodna, nisu se pokazala kao izuzetak od pravila kada je reč o evropskom fudbalu.

СПИСКАЛИ МИЛИЈАРДУ ЕВРА!  Енглеска Премијер лига почиње у петак, а клубови ни овог лета нису штедели

FOTO: AP

Engleski klubovi trošili su novac na pojačanja kao "sumanuti", dan pred početak Premijer lige ceh Ostrvljana iznosi 1,24 milijarde evra. I tu nije kraj, budući da je do završetka prelaznog roka 31. avgusta ostalo još dosta vremena.

A prema onome što pišu mediji na Starom kontinentu, "krčkaju" se još neke "bombe", koje bi mogle da ukupni saldo dodatno podignu. Neki su gledali da ojačaju odbranu, drugi napad, neki su u svaku liniju tima dodali skupocenu kariku, za koju smatraju da će im pomoći u ispunjenju ciljeva. S tim da oni nisu svakome isti.

Tako su Liverpul i Mančester siti, tandem koji nekoliko godina vodi trku udvoje za titulu, odmah doveli po jednog špica. Saga oko prelaska Erlinga Holanda okončala se onog dana kada je šampion objavio na društvenim mrežama potpis momka čiji je i otac nosio dres "građana" za 60 miliona evra.

Simbolično, na isti dan tata i sin su stavili paraf na ugovor sa Sitijem, razlika je u samo 20 godina. Posle Norvežanina, Gvardiola je zaželeo zamenu za Fernandinja u veznom redu i dobio je u vidu engleskog reprezentativca Kalvina Filipsa, koji je stigao iz Lidsa za nešto manje od 48 miliona.

Ni Liverpul se nije štedeo kada je birao novog centarfora. Jirgen Klop, trener "redsa", prstom je uperio u Darvina Nunjeza i poput deteta u radnji, brzo dobio novu igračku vrednu 73 miliona evra. Ipak, titula najvećeg rasipnika, barem zasada, ide Arsenalu, koji je na pojačanja potrošio 132 miliona evra. Sitijev tandem koji su doveli, Gabrijel Žesus (52 miliona) i Oleksandr Zinčenko (35), skrojili su gro salda "tobdžija".

U PLUSU SAMO TRI TIMA 

OD 20 ekipa u Premijer ligi, samo tri tima mogu da se pohvale da im je poslovanje ovog leta pozitivno. To su Mančester siti, koji iako va ži za rasipnika, ovog leta je prodavao igrače, rešavao se balasta na spisku plata (+51,5 miliona evra). Isto važi za Brajton (+14,6) dok je Everton u plusu 58 miliona, budući da ni za jednog igrača nije platio obeštećenje, a prodao je Rišarlisona Totenhemu za pomenutu svotu.

Iza njih je gradski rival Čelsi, koji je takođe oslabio "građane" transferom Rahima Sterlinga (56), dok je odbrana osnažena dolaskom Kalidua Kulibalija iz Napolija (38). Mada, "plavci" se neće na tome zaustaviti, plan je da se dovedu još po jedan štoper i bek, pa će sasvim izvesno dvostruki prvak Evrope do kraja avgusta zacementirati čelnu poziciju na listi najvećih engleskih trošadžija.

Među timovima koji su prebacili sto miliona utrošenih na transfere, ubrajaju se Lids i Totenhem. Čelnici "pevaca" su obećali Antoniju Konteu konkurentan tim, pa otud 58 miliona potrošenih na Rišarlisona iz Evertona. Neočekivano "škrt", za sada je Mančester junajted, koji je najviše dao za štopera Ajaksa Lisandra Martineza (57), mada sa druge strane medalje stoji i činjenica da su neki igrači poput Frenkija de Jonga izričito odbili "đavole" usled nedostatka igranja u Ligi šampiona. Platežnu moć iskazao je novajlija i povratnik u eliti Notingem forest, koji je za igrače izdvojio 94,75 miliona evra.

Na drugoj strani ove priče stoje Brajton (19,6) i Bornmut (11,9) koji nisu dali ni 20 miliona na pojačanja, dok su Everton i Lester očigledno pronašli zmije u novčanicima, pošto iz ta dva tima nijedan evrocent nije dat za nove fudbalere. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna