SRBIJA UBEDLJIVA PROTIV LITVANIJE: "Orlovi" uspešno poleteli u "misiju" Euro 2024

Александар Илић
Aleksandar Ilić

24. 03. 2023. u 22:38 >> 22:39

FUDBALERI reprezentacije Srbije savladali su Litvaniju u 1. kolu G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (2:0) koje se 2024. godine igra u Nemačkoj.

СРБИЈА УБЕДЉИВА ПРОТИВ ЛИТВАНИЈЕ: Орлови успешно полетели у мисију Еуро 2024

FOTO: M.Vukadinovic

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija od starta meča kontrolisali su igru i pitali se za sve na terenu.

Polušansu imali su gosti na startu meča kada je Jankauskas probao glavom, a posle je kontrola meča bila u rukama reprezentativaca Srbije.

Početnu inicijativu "orlovi" su krunisali u 16. minutu kada je Kostić iskosa proigrao Dušana Tadića, a on iz srca šesnaesterca uspeo da zatrese mrežu.

Do poluvremena je Aleksandar Mitrović imao dve sjajne prilike, ali nije uspeo da ih realizuje. Najbolja je bila ona u 34. minutu kada je Aleksandar Mitrović nanizao nekoliko protivničkih igrača, bio tako blizu gola, ali je bio blokiran u presudnom trenutku.

U istom minutu nakno kornera na volej je šutirao Živković, pokušao je Marko Grujić da prosledi tu loptu ka golu petom, pogodio je spoljni deo stativu.

Opet je ista slika viđena na terenu u drugom poluvremenu. Prvo sporadična polušansa za goste, a potom gol Srbije.

Prelepa akcija viđena je u 53. minutu. Dobro je po levoj strani povukao Aleksandar Mitrović, proigrao je Tadića, a on vratio iz "mrtvog ugla" na peterac gde je napadač Juventusa, Dušan Vlahović spremno čekao loptu za 2:0.

Priliku da debituje u dresu reprezentacije Srbije dobio je Lazar Samardžić, fudbaler koji je na terenu zamenio Dušana Tadića, svog idola. Do kraja su priliku da zaigraju dobili i Dejan Joveljić, kao i Ivan Ilić.

"Spustili su ručnu" naši fudbaleri u nastavku. Nisu srljali napred po svaku cenu. Zadovoljni su bili pobedom od 2:0, te će se za naredni duel "orlovi" pripremati znatno rasterećenije.

Srbija će u ponedeljak igrati drugi meč grupe G, a protivnik će "Pod Goricom" biti reprezentacija Crne Gore.

SRBIJA - LITVANIJA 2:0 (1:0)

(Tadić 16', Vlahović 53')

92' Oprobao je udarac Sergej Milinković Savić, a pre toga i Lazar Samardžić, obojica su bili blokirani.

90' Četiri minuta produženo je drugo poluvreme.

87' Dao je selektor Srbije priliku igračima koji predstavljaju budućnost reprezentacije da u završnici iskuse atmosferu na stadionu "Rajko Mitić".

80' Andrija Živković je ustupio mesto Nikoli Milenkoviću. Dok je Dejan Joveljić ušao u igru umesto Aleksandra Mitrovića.

FOTO: M.Vukadinovic

75' Lepu priliku imao je Milinković Savić. Odlično je Sergeja ugledao Andrija Živković, ali vezista Lacija nije poslao snažan udarac ka golu.

72' Dušana Tadića zamenio je na terenu Lazar Samardžić, a umesto Saše Lukića na terenu se nalazi Ivan Ilić.

65' Ponovo pritisak Srbije. Tadić po oprobanom receptu vraća u srce šesnaesterca, Živković je bio blokiran, potom iz drugog plana dolazi do lopte Dušan Vlahović koji je zatresao mrežu, ali je bio u ofsajdu.

63' Dušan Vlahović je mesto na terenu ustupio Sergeju Milinković-Saviću.

FOTO: M.Vukadinovic

53' GOL! Dušan Vlahović je odlično reagovao na proigravanje Dušana Tadića. Pre toga vezisti Ajaksa poslao je loptu Aleksandar Mitrović. On je potom pronašao Dušana Vlahovića na petercu. Napadač Juventusa zakucao je loptu u nebranjenu mrežu.

51' Pravo niotkuda izašli su gosti u kontru. Černiš je dodao do Jankauskasa, koji je sa 20 metara šutirao, pravo u Vanju Milinković-Savića.

49' Imao je obećavajuću priliku za udarac Dušan Tadić,namestio se, ali nije lepo zahvatio loptu, te su se Litvanci odbranili.

46' Nastavljen je meč.

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

44' Deseti šut uputila je Srbija ka golu protivnika. Mitrović je tukao glavom, bio je izblokiran. Samo korner.

40' Navijači su protiv Litvanije dobro popunili tribine i napravili sjajnu atmosferu. Nema sumnje da je to dalo dodatni vetar u leđa igračima.

34' Lepa prilika za Aleksandra Mitrovića. Nanizao je nekoliko protivničkih igrača, bio tako blizu gola, ali je bio blokiran u presudnom trenutku. U istom minutu nakno kornera na volej je šutirao Živković, pokušao je Marko Grujić da prosledi tu loptu ka golu petom, pogodio je spoljni deo stativu.

29' Inicijativa Srbije je sve veća. Sada je Tadić proigrao Vlahovića koji glavom šalje loptu iznad prečke.

28' Paolaiskas je iskoristio dodavanje Golubickasa, šutirao je tik iznad prečke golmana Srbije. Dosta sreće za našu reprezentaciju.

24' Šutirao je i Grujić. Bio je blokiran nekadašnji igrač Zvezde i Liverpula.

 22' Oprobao je udarac i Aleksandar Mitrović. Ponovo je dobru loptu uputio Filip Kostić. Ipak, nije došlo do promene rezultata.

16'GOL! Srbija već vodi. Odlično proigravanje Filipa Kostića po strani, našao je na sredini jedanaesterca usamljenog Tadića koji postiće 21. gol u reprezentaciji!

FOTO: FSS/Tviter

15' Andija Živković je dobro centrirao sa desnog boka, išala je lopta na drugu stativu, ali su se nekako odbranili gosti. Lasickas je otklonio opasnost.

13' Imaju fudbaleri Srbije loptu u svojim nogama, a protivnik se u dosadašnjem toku meča jako organizovano brani.

7' Inicijativa Srbije u ovim trenucima.  Pritiskali su "orlovi" po bokovima, ali je golman Litvanije uspeo da otkloni opasnost koja je došla nakon ubacivanja Mitrovića po desnoj strani.

4' Strahinja Pavlović pokušao je da proigra Dušana Vlahovića kroz sredinu, a na kraju loptu je pokupio golman gostiju.

2' Jankauskas je oprobao udarac glavom na dodavanje Justasa Lasiskasa, prošla je lopta lagano kraj gola Vanje Milinković-Savića.

1' Utakmica je počela minutom ćutanja za legendarnog Sinišu Mihajlovića koji je preminuo nakon borbe sa leukemijom.

UOČI MEČA

20.30 - Utakmica na stadionu Rajko Mitić uskoro počinje. Tribine su pred početak utakmice solidno popunjene, posebno istočna i zapadna tribina.

19.30 - Fudbalski klub Fulam oglasio se porukom podrške "orlovima" i napadaču Aleksandru Mitroviću.

18.45 - PRETNjE SRBIJI! Selektor Litvanije udario po defanzivi "orlova", pa podsetio na Mundijal u Kataru

18.25 - Fudbaleri Srbije odradili su ranije u toku dana trening pred meč.

18.11 - Mališani sa Kosova i Metohije, iz Gnjilana, njih 150 krenuli su autobusima na utakmicu Srbije i Litvanije. Više o tome pročitajte u posebnom tekstu.

Srbija - Litvanija

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

Pomoćnici: Rien Vanzer, Tibo Nijsen (Belgija)

Srbija: V. Milinković-Savić - Eraković, Gudelj, Pavlović - A.Živković , Grujić, Lukić, Kostić - Tadić, Vlahović - Mitrović.

Litvanija: Bartkus - Beneta, Girdvainis, Kažukolovas, Lasickas - Šimkus - Jankuaskas, Golubickas, Gineitis, Černiš - Paulauskas.

Srbija, kao i navijači "orlova" od 2000. godine sanjaju odlazak na smotru najboljih evropskih selekcija, a svi se nadaju da bi upravo sastav Dragana Stojkovića Piksija mogao nacionalni sastav da vrati tamo gde i pripada.

Međusobni dueli

Srbija i Litvanija sastajale su se do sada osam puta. Prva dva duela odigrana su 2005. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Oba puta slavila je naša reprezentacija rezultatom 2:0. Nakon trogodišwe pauze usledila su još dva duela u kvalifikacijama za SP, slavila je Srbija 3:0, a potom prvu i jedinu pobedu upisala je Litvanija. "Orlovi" su bili bolji i u Ligi nacija 2018 (1:0, 4:1), a potom i godinu dana kasnije u kvalifikacijama za Euro (4:1, 1:2)

REČ TRENERA: Stojković: Cilj je da igramo u Nemačkoj

- Sve teče po planu i programu, klasična standardizacija. Naravno da smo, pored treninga koji treba da nam posluže da budemo bolji, vreme iskoristili da razgovaramo o svemu. Potpuno sam zadovoljan. Atmosfera je odlična, momci su posvećeni izazovima koji slede i verujem da će sutra pokazati sve što možemo. Uvek morate da imate neki cilj koji je realan. Mi stavljamo ispred sebe cilj da želimo da igramo u Nemačkoj. Znamo da moramo ići korak po korak. Kvalifikacije smo za Svetsko prvenstvo uspeli da završimo na način koji zaslužuje pohvale. Ligu nacija smo završili na prvom mestu, što znači da srpski fudbal ima kvalitet. Na Svetskom prvenstvu smo imali jedno klizanje i pucali smo, ali smo promašili metu. Pred nama je novi izazov koji se zove Evropsko prvenstvo. Moramo ići korak po korak. Ovakva šansa ne sme da se propusti. Nema nikakve razlike u kvalifikacijama. Sa jedne strane je bila Doha, a sada je Nemačka

Kapiten Dušan Tadić: Igraćemo naš fudbal, napadački.

-Tvrda ekipa, pokušaće da zatvore prilaz golu. Mi ćemo probati da igramo naš fudbal, napadački. Mislim da smo prebrodili Svetsko prvenstvo, da smo to ostavili iza sebe. Uvek težimo da budemo bolji. Imamo novi ciklus. Očekujem da će pokušati da odbrane svoj gol i pokušati preko kontra napad. Pokušaćemo da pokažemo da smo bolji bez obzira na to ko je sa druge strane. Fokusiramo se na sebe i to je to, zaključio je Tadić.

REČ TRENERA LITVANIJE, Jankauskas: Nije najbolje vreme za meč protiv favorita grupe

– Protivnik je veoma jak, ali pre ili kasnije ćemo ipak morati da igramo sa njima. Ovo možda nije najbolje vreme da se igra protiv favorita grupe. Naša sezona u A-ligi je tek počela i Srbi će imati više utakmica u nogama, jer skoro svi igraju u jakim evropskim ligama. Međutim, mi ne tražimo izgovore, imamo ciljeve i idemo da se borimo. – rekao je Edgaras Jankauskas.    

TABELA GRUPE

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković