"NOVOSTI" SA TOTALNO NEOBIČNIM TRENEROM RADNIČKOG: Čude se što nema auto, a on ne odustaje: Ako nisam autoritet, mogu da vozim i avion!

Александар Илић
Aleksandar Ilić

12. 10. 2023. u 19:57

FUDBALSKI klub Radnički iz Niša u novu sezonu ušao je sa novim trenerom, mladi stručnjak o kome su navijači u Nišu malo znali polako svojom trenerskom filozofijom osvaja srca pobornika "Reala sa Nišave", a u opširnom razgovoru za portal "Novosti" govorio je trenerskoj filozofiji, spletu nesrećnih rezultata i brojnim drugim temama.

НОВОСТИ СА ТОТАЛНО НЕОБИЧНИМ ТРЕНЕРОМ РАДНИЧКОГ: Чуде се што нема ауто, а он не одустаје: Ако нисам ауторитет, могу да возим и авион!

Aleksandar Ilić

Odmah nakon upoznavanja sa trenerom Radničkog jasno je da Nikola Trajković odudara od klasičnog šablona fudbalskih stručnjaka na srpskoj sceni: iskustvo je sticao u Norveškoj, radeći u Malmeu, gde je između ostalog bio i pomoćnih Milošu Milojeviću.

Nakon 10 odigranih mečeva Radnički se nalazi na 13. poziciji. Iako je evidentan napredak u igri, završnica je izostala, a Trajković za "Novosti" analizira do sada urađeno.

- Rezultati su trenutno izostali. Nalazimo se na istoj poziciji na tabeli gde je Radnički bio i prošle sezone. Tu nema napretka, ali, čini mi se da ima u profesionalnom smislu, igrači kako rade. Napravljen je pomak u selekciji igrača, dovedeni su mladi igrači koji su našli svoje mesto u timu, u klubu kakav je Radnički.  Šteta što nas rezultati nisu ispratili. Bilo je mečeva na kojima smo zaslužili mnogo više nego što smo sa njih odneli. Kada spominjem mečeve gde smo mogli više - protiv Napretka je realno bilo da bude tri-četiri golova u našu korist, na kraju iz prve šanse i to posle isteka vremena predviđenog za produžetak meča oni postižu izjednačujući gol i dolaze do boda. Protiv Javora smo imali 17 udaraca ka golu protivnika, i gde su iz prve i jedine šanse oni nama dali gol. Mogla je i utakmica protiv Partizana da ode u našu korist. Faktički, imali smo "zicer" Nemanje Belakovića na 0:1. Bilo je situacija gde smo mogli bolje da prođemo. Moje je zapažanje da igrači jako dobro stoje na terenu. Znaju šta želimo, izlazili su hrabro na svaku utakmicu. Nismo se branili čak ni protiv Zvezde. Igrali smo visoko na "Marakani" iako smo znali koliko to nosi rizika. Čini mi se da oni veruju u sve to što mi radimo. Oni to na terenu prenose, navijači su to prepoznali, zato imamo podršku. Treba biti realan i reći da ni ta podrška neće biti doveka, ako rezultati ne krenu zna se šta ide kasnije i kako ide u Srbiji. Usredsređen sam da igra donese i rezultat, ne da samo bude lepršav fudbal. Jer, ako ne bude rezultata, trener je taj koji je odgovoran, počeo je razgovor za "Novosti" Nikola Trajković, trener fudbalskog kluba Radnički iz Niša.

Aleksandar Ilić

Niški klub se predvođen Trajkovićem odlučio na hrabar potez. "Real sa Nišave" promenio je formaciju - igra sa trojicom nazad i trojicom u napadu, što je novina na Čairu.

- Ne bih rekao da je promena formacija razlog neiskorišćenih šansi. Na koju god formaciju da igrate. Udarci dolaze sa iste pozicije. Sve šanse koje su pravljenje su sa pet, sedam, deset metara od gola. To nije usko povezano sa formacijom. Imamo dobar broj centaršuteva. Ne znam da li je stres koji se vuče od prethodne sezone ili nedostatak samopouzdanja kod igrača, nekada je do ambijenta, terena, kvaliteta... Jednostavno, sve to što gradimo... Neke druge ekipe kada pogledam. Nekada sam u šoku. Iz jednog šuta daju gol, mi iz petnaest, sedamnaest nekada čak ne postignemo ni jedan. Trebalo bi mnogo konkretniji da budemo. Apsolutno nije povezano sa formacijom. Svi igrači su u šesnaestercu, da li igramo ovako kako danas igramo ili 4-2-3-1, totalno je nebitno. Šanse su iz blizine i moraju da se koriste da bismo bodovno bolje stajali na tabeli.

Nikola Trajković prednost daje psihološkom radu sa igračima.

- O greškama ne želim da gubim vreme. Greške su sastavni deo svakog posla. Da li mog, ili vašeg, ili fudbalera... Bio sam igrač, znam šta znači kada igrač ima samopouzdanje i kada ga nema. Greške su nešto što ne smatram kao nešto gde ja treba puno da obraćam pažnju i da iz toga proističe moja nervoza, da zbog njihovih grešaka menjam raspoloženje na treningu. Ja zaustavljam trening kada vidim da nešto... Poziciono i taktički nije bilo kako želimo ili ako je ta greška došla iz nečega što sam im ranije pričao. Ako dolazi iz želje da daju gol, pas, da driblaju jedan na jedan... Ja taj trening ne prekidam. Nedavno sam ga prekinuo zato što sam u njima video stres i video da iz toga ulaze u još veći problem. Rekao sam im da nema razloga, "kada ne ide da ulaze u stres već uproste. Ako vide na nije njihov momenat da igraju sigurnije, direktnije". Prekinuo sam trening jer sam mislio da greše iz stresa. Utakmica može da donese i takav epilog, ako to donese, samo ćemo imati kontra efekat. Ja pokušavam da im objasnim da njima utakmica treba da bude praznik. Oni moraju da ispune zahteve trenera i stručnog štaba. Oni su ih protiv Napretka ispunjavali maksimalno. Da nije bilo čudnih sudijskih odluka, da nije bilo naše neefikasnosti moglo je da bude i 5:0. Nama treba jedna takva utakmica, da uđemo u praznik fudbala, nažalost desilo se to što se desilo i zato će svaka naredna utakmica da nam bude stresna dok ne izađemo iz opasne zone. Nažalost, utakmice će donositi stres, ja pokušavam da im olakšam i skinem im ga  sa leđa, jer nisu oni odgovorni za rezultate, već ja i moj stručni štab i taj stres treba da bude na nama.

Aleksandar Ilić

Nekarakterističan u svakom pogledu jeste Nikola Trajković. Jedan je od retkih trenera koji na posao i sa njega ne dolazi skupocenim automobilima, već pešači. Ne libi se da nosi čunjeve i postavi teren za trening. Na taj način daje idealan primer igračima da su životne vrednosti iznad materijalnih.

- Kada sam došao, imao sam polemiku sa ljudima oko kluba i stručnog štaba. "Igrači ne treba da vide da ti nemaš auto, ne treba da vide da ti nosiš čunjeve. Oni te neće ceniti". Tada sam im rekao: "Ako ja nisam autoritet znanja, mogu ja da vozim i avion". Ako ja njima te neke ideje koje imam implementiram, ako vide da to donosi kvalitet i iz toga postanu bolji igrači. Ako vide da sve što radimo ima smisla. Da smo tu po četiri, pet sati posle treninga. Gledamo analize protivnika i pravimo plan, na osnovu toga pripremamo treninge. Ne da  pripremamo šablonske treninge koji su nacrtani na sustemu Pepa Gvardiole ili Dijega Simeonea i da samo to radimo. Posmatrao sam dosta klubova evropskih, dosta se edukovao, ali to nije autoritet znanja. Možete da vozite avion, da ne nosite čunjeve, da se derete, da ste stalno ljuti... Ja ne verujem da ćete na taj način steći autoritet. Živim blizu parka, centar je blizu. Ne vidim razloga da imam automobil ovde. Ne kažem ja da nemam automobil, dobar automobil, ali ne vidim razloga da ga dovezem da bih tako stvarao autoritet to meni ne treba.

Za Trajkovića i njegov stručni štab radno vreme ne počinje dolaskom na trening, niti se završava nakon treninga. Stratega kluba gotovo uvek možete pronaći na stadionu jer mu je radno vreme gotovo od 8 izjutra do 15 časova.

- To jeste neobično za srpske uslove, da. Ja mislim da srpski treneri bi isto tako radili kada bi imali bolje uslove. Nije lako ostati od osam do pet, ili do tri. U Malmeu sam ostajao do pola pet, kada vi nemate uslove gde bi mogli između toga da obedujete. Trening u Malmeu počinjao je u osam, da li ćemo do tri, pola četiri ostati zavisi od toga koliko je obimna nedelja. Isto tamo imate situaciju gde možete u 13 da odete na ručak u klupski restoran. Pa da nakon toga planirate dalje aktivnosti, da iskoristite saunu, bazen, đakuzi. To omogućuje ljudima da ostaju duže, ali oni će već u jedan biti gladni. Naši klubovi nemaju mogućnosti da stručni štab bude profesionalniji. Dok nije napravljena kancelarija za trenere koju smo nekako uspeli da izdejstvujemo, treneri su boravili u maloj svlačionici. Ne možete da očekujete da trener bude u svlačionici od četiri kvadrata od 8 ujutru do četiri popodne. Nekada i ja odem ranije kući nego što sam radio u Malmeu jer i ja moram da odem na ručak. Dostupni uslovi dovode do većeg profesionalizma. Vi možete da postavite uslove stručnom štabu onog momenta ako imate jasne planove: "Ovde jedemo u jedan, u pola dva nastavljamo sastanak". Nije to samo problem Niša, već cele Srbije.

A. Ilić

Sa posebnom emocijom trener tima sa juga zemlje izrazio je žaljenje zbog toga što niški superligaš nema bolje uslove za rad. Smatra da je i Niš zaslužio novi stadion i makar trening centar na kome bi se "Real sa Nišave" pripremao za mečeve.

- Ja ne mogu da vam opišem koliko mi je žao što ovakav klub i ovakav grad nemaju bolje uslove. Kada šetam parkom... Kada vidim ova tri terena (pomoćne terene Radničkog i stadion Železničara, prim. aut), kada vidim glavni teren, pa ovaj park... To je sve prelepo, žao mi je što ovaj grad ne uradi više da u Čairu napravi bolji stadion, da sredi halu kako ne bi prokišnjavala kao na Evropskom prvenstvu za košarkaše. Imate bazene, samo oko ovog parka može da se napravi dosta objekata. Ima lepih sadržaja za decu, ali nedostaje lep stadion, da se Željin uredi za decu. Nisu to velika ulaganja za državu... A, ovaj grad koji je najviše pretrpeo u tim stradanjima, ratovima, koji se najviše žrtvovao za srpstvo, bi možda trebalo da ima sve to o čemu pričamo. Pričao sam sa Đoletom (Vladimir Đorđević, trener u stručnom štabu prim. aut.) On je pravi Nišlija, prijatelji smo 15 godina. "Kako ne može jedan mali stadion, samo mali, pomoćni, za decu, pa imate teniske terene u blizini, vrhunsku prirodu. Samo uređenjem ovog parka grad bi mogao da živne, da ljudi žele da žive u Nišu". Ne kažem da ne treba da se gradi stadion u Leskovcu, u Loznici... Ja bih prvi voleo da svi dobiju stadione, ali ako Niš nije prioritet, Novi Sad, Subotica, Kragujevac... Ja ne znam, mislim... Treba i Dubočica, Loznica... Sve je to super, ali jedan grad kao Niš treba da bude prioritet, odatle da krenemo. Meni je žao, ja uživam u ovom gradu, u ljubaznosti ljudi. Ja nisam neko o tome treba da odlučuje. Meni je samo žao, zaključio je prvi deo intervjua Trajković. 

Uskoro na portalu "Novosti" čitajte i drugi deo priče sa neobičnim trenerom Radničkog.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!