SRBIN BAŠ NERVIRAO HRVATE, ALI... Hrvatska posle drame ide na EURO 2024!

Novosti online

21. 11. 2023. u 22:37

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se na Evropsko prvenstvo čiji je domaćin 2024. Nemačka, epilog je prave drame na kraju kvalifikacija.

СРБИН БАШ НЕРВИРАО ХРВАТЕ, АЛИ... Хрватска после драме иде на ЕУРО 2024!

FOTO: Tanjug/AP

Za dugotrajno nerviranje "vatrenih" velike zasluge idu jednom Srbinu, koji je na kraju morao da čestita komšijama na prolasku dalje.


Ova priča počinje u... Titovom Užicu, kako se Užice još zvalo kada je 25. septembra 1989. u njemu rođen Ognjen Čančarević.

Sin Milanov (koji je odrastajući u Požezi fudbalski stasavao, pa igrao i za Napredak, i Sarbriken, i FAP, Slobodu, Fortunu Dizledorf, a trenirao i Borac, i Srpske bele orlove u Kanadi i tako redom) i sam je krenuo očevim stopama. Doduše, Milan Čančarević je igrao u veznom redu, a Ognjen je stao među stative.

Golman Ognjen Čančarević na utakmici UEFA EURO 2024 kvalifiakcija Hrvatska - Jermenija u Zagrebu / FOTO: Tanjug/AP

I, nesuđeni reprezentativac Srbije, a Ognjen Čančarević je 2017. pozvan na prijateljsku utakmicu SAD - Srbija, ali nije ulazio u igru sa klupe, rešio je da na zalasku profesionalne karijere prihvati nesvakidašnji poziv.


Naime, Čančarević je posle nastupa za Slobodu, Sevojno, kragujevački Radnički, OFK Beograd, Mladost iz Lučana i surdulički Radnik rešio da se 2018. otisne u inostranstvo, prihvativši ponudu Alaškerta. Posle pet godina života i rada u Jermeniji, a u istom klubu je sve vreme, dobio je jermensko državljanstvo, pa je ove godine i debitovao za tamošnju reprezentaciju.


Čančarević je ovog utorka bio na golu Jermenije, koja je igrala na Maksimiru protiv Hrvatske. Gosti nikako nisu mogli da izbore plasman na EURO 2024, ali su mogli da pomrse konce "vatrenima". Da bi Hrvatska doživela taj krah, trebalo je da ne osvoji ceo plen protiv Jermenije, a da Vels pobedi Tursku (koja je već prošla dalje, ali je u subotu usred Nemačke pobedila Nemačku, pokazavši da opet ima odličnu generaciju).


I, dok je Vels vodio protiv Turske u prvom poluvremenu, zahvaljujući golu koji je Niko Vilijams postigao posle lepog driblinga (VIDEO), Čančarević je prilično dugo nervirao celu Hrvatsku.

Čak 12 šuteva koji su u prvom poluvremenu išli ka golu Jermenije nisu završili u mreži.


Ali, seriji dobrih odbrana Užičanina došao je kraj u 43. minutu kada ga je posle duge akcije domaćih savladao Ante Budimir (VIDEO).


Hrvatska, koju je njen golman Livaković spasao u 29. minutu odbranivši zicer Hovhanisjana, strepela je u 53. minutu, kada joj se opet čuvar mreže istakao, mada je bila konkretnija od gostiju. Dala je još jedan gol - poništen zbog faula Budimira nad Čančarevićem, koji je iznova počeo sa bravurama među stativama, zaustavljajući pokušaje Kramarića, Gvardiola, na fantastičan način i Brozovića...

Baš zbog majstorija 34-godišnjaka iz Užica (deset šuteva u okvir gola je odbranio, od 23 upućena), strepeli su "vatreni" od mogućeg šoka na drugom traju maksimirskog terena. A onda je Turska u Kardifu penalom Jazičija u 70. minutu poravnala rezultat na svom meču, koji joj ništa nije značio. Time je uzdrmala Velšane sasvim dovoljno da ne ostvare svoje snove u ovim kvalifikacijama, a Hrvatima zbacila veliki teret s leđa.

Upravo zato je Vels, koji je uspeo da bude bolji od Hrvatske u međusobnim duelima (remi i pobeda), na kraju ipak ostao bez željene druge pozicije u grupi - za šta može da krivi subotnji remi s Jermenima, koji su još tada ostali bez šansi za plasman na EURO 2024. Velšani će, dakle, ići u baraž, a Hrvati su se kao svetski vicešampioni pridružili ostalim učesnicima Evropskog prvenstva, među kojima je i Srbija.

Podsetimo, triler-remijem sa Bugarskom, fudbalska reprezentacija Srbije je obezbedila učešće na šampionatu Evrope, ali će, usled svog bodovnog učinka, a onda i raspleta u drugim grupama, biti svrstana u poslednji, četvrti šešir, što znači da će u grupi dobiti tri rivala koja su jača od nje.

Kada je žreb za Evropsko prvenstvu u fudbalu?

Žreb za EURO 2024 biće održan 2. decembra 2023. u zgradi Filharmonije u Hamburgu.

Početak je zakazan za 18 časova po našem, srednjoevropskom vremenu.

EURO 2024 - sistem takmičenja

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer učestvuje 24 ekipa na šampionatu, a iz pojedinih grupa će samo jedna ekipa biti eliminisana posle uvodne faze takmičenja.


Naime, biće najpre formirano šest četvoročlanih grupa, u kojima će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.


Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe, ali i četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu. Od tada će se igrati "na ispadanje", a pravila predviđaju da počev od osmine finala, u slučaju nerešenog rezultata, na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jednaaesterci. 


U kojim gradovima i na kojim stadionima se održava EURO 2024?


Gradovi-domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu su Berlin (Olimpijski stadion, kapacitet 74.461 gledalac), Minhen (Arena, 70.076), Dortmund (Signal iduna park, 65.849), Štutgart (Arena, 54,906), Gelzenkirhen (Arena, 54,740), Frankfurt (Valdstadion, 54.697), Hamburg (Volkspark, 62.245), Dizledorf (Arena, 51.031), Keln (Keln stadion, 49.827), Lajpcig (Lajpcig stadion 42.959)

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024