ISTORIJSKI TRANSFER CRVENE ZVEZDE: Sve je gotovo, potpisano! Na Marakani - ne skrivaju ponos

Novosti online

22. 01. 2024. u 23:20 >> 23:36

Crvena zvezda prilično aktivno radi na rekonstrukciji ekipe.

ИСТОРИЈСКИ ТРАНСФЕР ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ: Све је готово, потписано! На Маракани - не скривају понос

Foto: Tanjug / AP

Kosta Nedeljković, dosadašnji desni bek srpskog šampiona, prešao je u redove Aston Vile.

To je potvrdio i klub sa Marakane, kratkom objavom, a i lokalni engleski mediji, fotografijom iz  Birmingema gde je 18-godišnji defanzivac pozirao sa dresom novog kluba.

- Transfer Koste Nedeljkovića u Aston Vilu je realizovan, a mladi fudbaler će ostati u Crvenoj zvezdi do kraja ove sezone i pomoći će našoj ekipi da osvoji duplu krunu - poručili su crveno-beli, dodajući:

- Talentovani desni bek je ponikao u Omladinskoj školi Crvene zvezde i od malena pokazivao veliko zvezdaštvo i pravi odnos prema dresu i grbu našeg kluba. Nedeljković je prikazao talenat i borbenost na utakmicama domaćeg prvenstva, ali i na mečevima Lige šampiona.  Crvena zvezda je izuzetno ponosna što je Kosta Nedeljković jedan od izdanaka njene akademije koja nastavlja sa stvaranjem mladih talenata i kvalitetnih igrača, a verujemo da će tako biti i u budućnosti.

Koliko će Zvezda zaraditi od prodaje Nedeljkovića?

Ti podaci nisu zvanično objavljeni.

Međutim, pojedini srpski mediji, a i pojedini engleski, već barataju brojkama. 

I to velikim.

Izveštaja je bilo raznih, od onih da će Zvezda "sigurno zaraditi devet miliona evra" od ovog transfera, do onih nešto skromnijih, da crveno-belima pripada 7,5 miliona evra, ali i 12% od naredne prodaje talentovanog beka.

U svakom slučaju, u pitanju je istorijski transfer kluba s Marakane.

Najskuplji transferi u istoriji FK Crvena zvezda

Najskuplje prodat igrač Crvenen zvezde bio je Goran Drulić, koji je 2001. za 26 miliona maraka (13 miliona evra) otišao u Saragosu.

Za 24,8 miliona maraka, tj. 12,4 miliona evra, Dejan Stanković je 1998. otišao u Lacio.

Treću poziciju Zvezdine "večne liste" drži Nemanja Radonjić sa 11 miliona evra za prelazak u marsejski Olimpik. Otprilike toliko je Zvezda zaradila, samo u nemačkim markama (dakle, oko 22 miliona te valute) kada je 1992. prodala svog legendarnog strelca Darka Pančeva, a kupac je bio Inter iz Milana.

Ako je Nedeljkovićev transfer vredan devet miliona, onda je on peti na Zvezdinoj listi, ispred Strahinje Erakovića (osam miliona se slilo u kasu na Marakani od njegovog prošlogodišnjeg odlaska u Zenit), ali i Roberta Prosinečkog koji je za 16 miliona maraka, tj. osam miliona evra, prešao u Real Madrid 1991. godine.

A ukoliko je prodaja Koste Nedeljkovića Zvezdi donela 7,5 miliona evra (kao što tvrde pojedini mediji, uz dodatak da bi "milion i po iznosio bonus, relatavno lako dostižan - jer se radi o ne baš prevelikom broju utakmica u prvoj sezoni u Engleskoj"), onda bi se on izjednačio sa prodajom Dragana Stojkovića Piksija koji je za toliko novca, samo u nemačkim markama (15 miliona) prešao 1990. u Olimpik iz Marseja.

U svakom slučaju, ovaj transfer u Aston Vilu svakako je na deseto mesto Zvezdine liste spustio Marka Grujića (sedam miliona za odlazak u Liverpul 2016.), a iz Top 10 izbacio legendarnog Dejana Ramba Petkovića, koji je za nešto malo manje novca sa Marakane 1995. godine otišao u madridski Real.

Ko će zameniti Kostu Nedeljkovića?

Prethodne sedmice saradnju sa Zvezdom do 2028. godine produžio talentovani desni bek rođen 2004. godine Ognjen Mimović.

- Veoma sam srećan povodom produžetka ugovora sa Crvenom zvezdom. Korak sam bliže ostvarenju dečakog sna, odnosno da zaigram za prvi tim na Marakani i osvojim titulu u crveno-belom dresu. Zahvalio bih se svim ljudima u klubu, koji su imali poverenja u mene. Nadam se da da ću ispuniti očekivanja u narednom periodu. Nema dileme da su mi prijale partije u redovima OFK Beograda, tako da i njima dugujem zahvalnost. Imam mnoge kvalitete, među kojima je svakako brzina, ali ne volim da pričam mnogo o sebi. Ogromnu podršku dobijam od porodice, naročito oca, koji mi je prvi čestitao produžetak ugovora - rekao je Mimović. 

 

Ognjen Mimović / FOTO: FK Crvena zvezda


Sportski direktor crveno-belih Mitar Mrkela je sa velikim zadovoljstvom govorio o Mimoviću i naznačio da je u grupi igrača, koji su ponikli u klupskoj Omladinskoj školi.
 
- Ognjen Mimović je dete Crvene zvezde. Iza sebe ima odličnu polusezonu u redovima OFK Beograda, gde je pokazao visok kvalitet. Redovno smo pratili njegove nastupe i uočili veliku perspektivu. Mimović igra na poziciji desnog beka, koja se danas smatra deficitarnom u modernom fudbalu, a rođen je 2004. godine. Može mnogo da pruži na terenu, konstantan je i igra u oba pravca, što je jedan od primarnih zahteva za bočne fudbalere. Crvena zvezda ima poverenja u svoje mlade igrače, a Ognjen Mimović definitivno spada u grupu igrača koji su projekti kluba - poručio je Mrkela.  

Ognjen Mimović - biografija


Ognjen Mimović je rođen 17. avgusta 2024. godine u Gornjem Milanovcu. Kao dete Crvene zvezde prošao je gotovo sve mlađe kategorije kluba s Marakane, dok je kao godinu dana mlađi bio deo juniora koje je predvodio Marko Neđić.

Sjajna izdanja je pružao u mečevima Lige šampiona za mlade protiv Sent Patrika i Empolija, a uspešnu sezonu je krunisao titulom Omladinske lige Srbije.

Nastavio je mladi desni bek sa kvalitetnim izdanjima u seniorskom fudbalu, pružajući u prethodnih šest meseci odlične partije u dresu OFK Beograda, kao pozajmljen igrač.

"Odigrao je 13 utakmica uz dve asistencije u dresu ekipe sa Karaburme, gde je pokazao izvanredan potencijal", saopštili su crveno-beli.

Bonus video: Navijači Olimpijakosa i Zvezde zajedno skandirali "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!