RUSIJA BEZ PARADE: Kako je ruskim sportistima zabranjeno učešće na olimpijskom defileu

Francuska ministarka sporta Ameli Udea Kastera ocenila je da odluka Olimpijskog komiteta prema kojoj ruski sportisti neće učestvovati na ceremniji otvaranja Olimpijade, ima smisla.

РУСИЈА БЕЗ ПАРАДЕ: Како је руским спортистима забрањено учешће на олимпијском дефилеу

Foto: Goran Čvorović

- To je koherentna odluka, Rusija neće paradirati tokom ceremonije otvaranja – poručila je ministarka.

Odlukom MOK, ruskim i beloruskim sportistima biće zabranjeno da se nađu među nacionalnim delegacijama na defileu koji će biti organizovan duž Sene. Na kraju će, ističe francuska ministarka, ipak moći da se pridruže svojim kolegama iz celog sveta.

- Sportisti će, individualno, na Trgu Trokaderu, kada se učesnici budu pomešali, ako žele, moći da prisustvuju tom delu otvaranja – kazala je Udea Kastera.

Ministarka je naglasila da će ista zabrana, učešća u defileu, važiti i za ceremoniju zatvaranja.

- Rusija je kao država i nacija iskqučena iz Igara – ponovila je, istakavši da za zatvaranje vlada "ista filozofija".

Ruskim i beloruskim sportistima je prehtodno već naloženo da mogu da nastupe samo uz neutralne boje i bez nacionalnih obeležja.

Reagujući na najnoviju odluku zvanična Moskva je optužila MOK da je skrenuo u rasizam i neonacizam i da je odgovoran za diskriminaciju i zastrašivanje.

Francuski mediji prenose da se do sada za učešće kvalifikovalo samo 12 ruskih i 7 beloruskih sportista i da "olimpijski eksperti" predviđaju najverovatniji scenario sa učešćem 36 Rusa i 22 Belorusa. Oni će, uz ostvarene sportske norme, morati dodatno da prođu i anketu "istražnog komiteta" koji će proveravati da nisu slučajno aktivno podržavali ruski napad na Ukrajinu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)