MITAR VIŠE OD SVIH OSTALIH: Najbolji strelac u istoriji "orlova" trenutno vlasnik zanimljivog statističkog podatka

N. Iljukić

25. 03. 2024. u 10:45

LAKO je Srbiji i selektoru fudbalske reprezentacije Draganu Stojkoviću kada je na terenu Aleksandar Mitrović. Kada ga uopšte nema, ili kada utakmicu, kao u Moskvi protiv Rusije, počinje sa klupe, napada "orlova" je u problemima!

МИТАР ВИШЕ ОД СВИХ ОСТАЛИХ: Најбољи стрелац у историји орлова тренутно власник занимљивог статистичког податка

Foto: EPA-EFE/STRINGER

Suva statistika i pogled na kolone sa učinoom su nemilosrdni. Kažu da je Mitrović rekorder svih vremena i svih naših reprezentacija, od 28. avgusta 1920, pa do danas. Tada je odigrana prva utakmica u istoriji, a večeras je u Larnaki poslednja u neprekidnom nizu. Mitrović je predvodio napad Srbije protiv Kipra, a jedan novi statistički podatak, možda za nekoga na nivou trivijalnosti kaže: Aleksandar Mitrović je do sada dao 57 golova za Srbiju, ukupno više nego svi ostali reprezentativci sa aktuelnog Piksijevog spiska - zajedno.

Možda je ovaj detalj više za rubriku "verovali ili ne", ali i on dovoljno govori o činjenici koliko je moćan centarfor aktuelnog lidera Saudijske Arabije al Hilala i koliko se igra Srbije oslanja na podatak da li je popularni Mitar ustao na levu ili desnu nogu. Na svu sreću, on retko kada ustaje na pogrešnu novu...

- Golovi su za mene najveća radost u poslu kojim se bavim, ali danas sam ovakav fudbaler i ovakav strelac isključivo zahvaljujući saigračima iz reprezentacijje ili kluba, ili trenerima na oba ova mesta. Jer, da nema njih, ne bi bilo ni mojih golova - najčešće govori aleksandar Mitrović i dokazuje da u svojim majstorijama ne uživa "u četiri zida", ili na nekoj od društvenih mreža.

Jednostavno, ovaj Smederavac, iskrenih namera i još iskrenijeg osmeha je oduvek bio takav. Više od bilo koje "zlatne lopte" FSS ili pozicije na listi strelaca u Srbiji, Belgiji, Engleskoj ili Saudijskoj Arabiji, znači mu da sreću podeli sa onima koji su mu tog dana najbliži. Mada, jedva čekamo da ga pitamo, kako mu izgleda trka za prvog strelca Arabije sa Krisrtijanom Ronaldom...

Dakle, Mitrovićevih 57 golova na trenutnom kontu naspram 55 koliko su ukupno dali svi ostali sa aktuelnog Piksijevog spiska je dovoljan dokaz koliko je najbolji strelac u istoriji naše reprezentacije jak adut u selektorovom rukavu i pred dve preostale prijateljske utakmice. Jer posle Kipra slede provere sa Austrojom i Švedskom, a onda od juna na Prvenstvu Evrope ono što svi čekamo već 24 godine: dueli sa engleskom, Danskom i Slovenijom.

Nema sumnje da će Mitar i tamo da bude čovek od kojeg će da drhte protivničke odbrane.

Vlahovićevih 13

OD Mitrovićevih 57 golova na 88 utakmica u dresu Srbije nekako simpatično deluje pogled na imena 12 strelaca sa aktuelnog Piksijevog spiska. Oni su postigli ukupno 56 pogodaka, prednjači kapiten Tadić sa 22, ša Jović (10), Sergej Milinković Savić (7), Milenković (3)... Jedino ko bi popravio prosek svima iza Mitrovića je Dušan Vlahovć koji je postigao do sada 13 golova za Srbiju, ali on trenutno nije na spisku selektora Stojkovića.

Strelci

Aleksandar Mitrović 57

Dušan Tadić 22

Luka Jović 10

Milinković-Savić 7

Milenković 3

Pavlović 3

Kostić 3

Lukić 2

Gaćinović 2

Mladenović 1

Babić 1

Eraković 1

Živković 1

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)