POMERAJU GRANICE ZNANJA: Jubilej - Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu obeležava 50 godina rada

Slobodan Bajić

18. 04. 2024. u 11:37

STUDIRAJ ono što te pokreće. To je poruka obrazovne institucije za razvoj kulture sporta i upravo čini supstancu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu, koji sa velikim sportskim duhom obeležava veoma plodnih pola veka od osnivanja. Za to vreme diplomiralo je više od 5.000 studenata, među kojima i veliki broj vrhunskih sportista. Oni su pronosili slavu grada i države, a trenutno, u godini obeležavanja jubileja, ima 1.115 akademaca na osnovnim, 150 na master i 53 na doktorskim studijama. I, naravno, veliki broj aktivnih sportista.

ПОМЕРАЈУ ГРАНИЦЕ ЗНАЊА:  Јубилеј - Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду обележава 50 година рада

Foto: S.B.

- Baštinimo bogato prosvetno i sportsko nasleđe čitavog regiona - kaže prof. dr Patrik Drid, dekan fakulteta. - Ovih 50 godina predstavljaju period u kome su generacije studenata, profesora i zaposlenih zajedno oblikovale visokoškolsku ustanovu, ostavljajući snažan pečat na njenom identitetu. Ne pružamo samo visoko obrazovanje, već smo i inkubator talenata, centar inovacija i mesto gde se neguju autentične sportske vrednosti. Naša misija je da kvalitetnom i svestranom edukacijom studenata, naučnim istraživanjima priznatim u međunarodnim krugovima, podstičemo kreativnost mladih, i postojano radimo na podizanju kvaliteta i održavanju standarda modernog obrazovnog programa.

Po rečima dekana Drida, fakultet se ne ponosi samo svojom bogatom prošlošću, već odlučno korača u budućnost.

Naučna konferencija

FAKULTET sporta i fizičkog vaspitanja je u okviru obeležavanja jubileja organizovao i 6. Međunarodnu naučnu konferenciju, uz učešće 300 stručnjaka iz 40 zemalja. Naučni skup je pozdravila profesorka dr Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Želja je da na međunarodnoj naučnoj konferenciji promovišemo olimpijske vrednosti i rezultate sportista uz mnoštvo naučnih radova. Takođe, očekujemo i veliki broj radova u kojima su citirani naši naučnici, a posebno raduje činjenica o međunarodnoj saradnji i kolegijalnim odnosima sa srodnim institucijama u regionu - istakla je Marijana Dukić Mijatović.

- Stekli smo prestiž kao jedna od vodećih visokoškolskih institucija na Univerzitetu i regionu, pre svega zbog naših dostignuća u obrazovanju i naučno-istraživačkom radu. Glavni cilj je osiguranje najviših akademskih standarda za studente i namera je da nastavimo sa istraživanjem, inovacijom i doprinosom društvu u oblasti sporta - kaže Drid.

O tome svedoče i vrhunski sportisti koji su diplomirali upravo na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, kao što su čuveni osvajači olimpijskih, svetskih i evropskih odličja, Slobodan i Tadija Kačar, bokseri, Đorđe Đurić i Vladimir Batez, odbojkaši, Aranka Binder, strelkinja, Milan Janić, kajakaš, Svetozar Mihailović, Jovan Pejčić, džudisti, čuvena Maja Ognjenović, odbojkašica, Ivan Frgić, rvač, Milan Lane Jovanović, fudbaler, Predrag Drobnjak, košarkaš, Veselin Vujović, rukometaš...

- Svi znaju da je studentsko doba jedno od najlepših u životu - kaže Đorđe Đurić, osvajač olimpijske bronze u Atlanti 1996, kao i medalja na svetskim i evropskim prvenstvima krajem devedesetih godina prošlog veka, sada sportski direktor odbojkaša Vojvodine. - Pored studija, gradio sam i sportsku karijeru i u to vreme, šampion Vojvodina je bila jedan od zapaženijih klubova u regionu. Sećam se, veoma dobro, načina na koji smo razmenjivali knjige, fotokopirali skripte, a ispiti i druženja sa kolegama i saradnja sa profesorima, posebna su priča koja budi lepa sećanja.

Gajić: Ponosan na deo ove priče

VELIKI broj zvanica na svečanosti fakulteta je, takođe, snažnim aplauzima pozdravio legendarnog stratega odbojkaških olimijskih šampiona u Sidneju Zorana Gajića, sada ministra sporta u Vladi Srbije, koji je pre tri decenije bio predavač upravo na Fakultetu sporta. On je pet godina radio na katedri za predmet odbojka.

- Ponosan sam učešćem u sazrevanju obrazovne institucije i drago mi je to što sam deo priče "našeg čeda", Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Emocije nadiru kada se pominju imena divnih ljudi, sportskih velikana u to vreme kada smo se družili sa legendama ove kuće - rekao je Gajić.

Legendarni džudista, osvajač olimpijske bronze u Montrealu 1976. godine, ali i niske odličja sa svetskih i evropskih šampionata, dr Slavko Obadov, bio je i profesor na Fakultetu u oblasti borilačkih sportova. On je, na Svečanoj akademiji povodom 50 godina od osnivanja te obrazovne institucije, dočekan ovacijama, što govori da je bio jedan od omiljenih predavača.

- Bilo je to mnogo lepo vreme, sa entuzijazmom i željom znanja gladnih mladih ljudi. Možda sam bio i strog profesor, ali uvek sam se družio sa mojim studentima i izlazio im u susret. Sjajno je to što smo ponovo zajedno da obeležimo značajan jubilej - rekao je Obadov.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave