IDEMO ZAJEDNO U SLEDEĆI KRUG: Legendarni slovenački igrač ima hrabru prognozu pred EP

Nedeljko Iljukić

13. 06. 2024. u 13:40

SAMO Zlatko Zahović zna kako mu je kao Slovencu, rođenom u Mariboru 1. februara 1971. bilo kada je kao momak od 18 leta došao u Partizan i igrao od 1989. do 1993. U godinama kada je i na ovim prostorima malo kome bilo do fudbala, ovaj virtuoz sa loptom je plesao po terenu u crno-belom dresu. Karijera ga je kasnije vodila ka Gimaraešu, Portu, Olimpijakosu, Valensiji i Benfiki, a u razgovoru za "Novosti" se prisetio i nastupa za Sloveniju na Prvenstvu Evrope 2000. u Belgiji i Holandiji.

ИДЕМО ЗАЈЕДНО У СЛЕДЕЋИ КРУГ: Легендарни словеначки играч има храбру прогнозу пред ЕП

Foto: N.Skenderija

Žreb je tada, kao i ove godine, spojio našu selekciju i Sloveniju. U danu kada je ovaj dodatak o kontinentalnom šampionatu pred čitaocima "Novosti", dakle 13. juna 2000, u utakmici koja je odigrana u belgijskom gradu Šarlroa na EP, Zahović je bio živi akter duela koji je i UEFA uvrstila kao jedan od najuzbudljivijih u istoriji takmičenja. Podsećamo da je utakmica završena 3:3, pošto su Slovenci imali kapital od 3:0 u 57. minutu. Dva komada je selekciji pokojnog Vujadina Boškova spakovao upravo Zahović...

- Ta utakmica i to Prvenstvo Evrope ostaju mi u trajnom sećanju. Bili smo izuzetno motivisani jer je Sloveniji to bilo prvo učešće na velikom takmičenju. Utakmica je bila kao nacrtana za nas. Kralju sam dao gol u 23, pa još jedan u 57. minutu. Pre toga je Miran Pavlin u 52. povećao na 2:0. Bio sam ubeđen da imamo sigurne bodove u džepu. Još kada je Siniša Mihajlović dobio crveni karton u 59. minutu... Ali, onda su nas Ljubinko Drulović i Savo Milošević nokautirali. Tih 3:3 se i dan-danas prepričava - kaže Zahović.

Žreb je rekao da će i u Minhenu, 20. juna, Srbi na Slovence. Piksi je pre 24 godine bio vođa vrhunskog tima u kojem su bili i Jokanović, Mijatović, Jugović, Stanković, Kovačević, Đukić i ostali. Slovence je sa klupe vodio Srećko Katanec, a uz Zahovića su blistali Milanič, Novak, Aćimović i drugi.

- I sada imate sjajnu reprezentaciju. Svi najbolji fudbaleri Srbije igraju u vrhunskim klubovima. Mitrović i Sergej su imali odličnu sezonu u Saudijskoj Arabiji. Ali, ni Slovenija nije bez ambicija. Svi u našoj zemlji veruju da možemo da iznenadimo favorite. Zna se da je to na prvom mestu Engleska, pa Srbija. Ali, videćete da ćemo mi da dobijemo Dance. Siguran sam, jer su oni jedna selekcija na domaćem terenu, a potpuno drugačija na neutralnom - optimista je proslavljeni as, koji je na 80 mečeva za nacionalni tim 35 puta bio strelac.

Zamoljen da prognozira rezultat drugog istorijskog duela naše selekcije sa Slovenijom posle pune 24 godine na Prvenstvu Evrope, Zlatko je diplomatski odgovorio:

- To je utakmica drugog kola. Voleo bih da rezultat u tom duelu u konačnom sabiranju bodova i nama i vama znači prolaz u sledeću rundu. Ali, bilo bi dobro da se opet o toj utakmici priča isto onako kao o onoj iz 2000 - zaključuje uz osmeh Zahović.

Srbija je gladna pobeda

NAJAVLjUJUĆI duel Slovenije sa Srbijom u 2. kolu EP u Minhenu, Zahović upozorava svoje sunarodnike na bitnu stvar.

- Srbija je gladna pobeda. Potpuno su drugačiji tim kada je u njemu Aleksandar Mitrović. Mi smo nekako "peške" odigrali dve pripremne utakmice sa Gruzijom i Bugarskom. Očekujem pravo lice Slovenije u mečevima sa Danskom, Srbijom i Engleskom - kaže Zahović.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO