NESTVARNO: Milioni širom sveta gledaju ovo otkako je umro Pele (VIDEO)

Novosti online

31. 12. 2022. u 17:00

LEGENDARNI brazilski fudbaler Pele je preminuo u četvrtak, 29. decembra 2022, imao je 82 godine kada se preselio u večnost, a iako su hiljade ljudi širom sveta odmah pohitale da vide šta sve Vikipedija kaže o njemu, tamo se ne može naći snimak - koji gledaju milioni ljudi. Sa pravom.

НЕСТВАРНО: Милиони широм света гледају ово откако је умро Пеле (ВИДЕО)

Ilustracija

Na internetu je iznova "isplivao" jedan snimak od pre nekoliko godina.

Tačnije, u pitanju je fantastično urađena montaža starih Peleovih majstorija i poteza čuvenih asova koji su fudbalsku publiku opčinjavali otkako je Pele otišao u penziju, a koji su, "samo" - ponavljali ono što je Brazilac odavno radio.

Pogledajte i sami zašto, posle gledanja ove kompilacije koja je kraća od 100 sekundi, i mlađe generacije počinju mnogo bolje da shvataju kako je to Pele za mnoge, mnoge ljude - najbolji fudbaler svih vremena: 

PELE - FILM: Jednu stvar mu nacija nikada nije oprostila, a pritom nije imala veze sa fudbalom

Pele je umro i to u sećanja mnogih odmah priziva prošlogodišnji film o njemu. Nije to bio jedini o brazilskoj fudbalskoj legendi, ali je zbog privilegovanog pristupa autora toj sportskoj zvezdi i kvaliteta učesnika izazvao ogromnu pažnju.

Izvršni producent tog filma koji je obuhvata period od 1958. do 1970. godine, reditelj Kevin Mekdonald, dobitnik je Oskara za dokumentarac "Jedan dan u septembru" o otmici sportista na Olimpijskim igrama 1972. u Minhenu.

Temeljno je pristupio i ovom zadatku.

Od prvog pojavljivanja sa 17 godina do poslednjeg trijumfa na Svetskom prvenstvu u Meksiku, Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, postao je idol jedne zemlje i zauvek obeležio svoj sport.

Njegove reči i danas odzvanjaju, tačne kao u vreme dok je harao planetom družeći se s loptom:

- Ja sam se rodio da igram fudbal, kao što se Betoven rodio da komponuje muziku, a Mikelanđelo da slika.

Kada je o filmu reč, brojni arhivski snimci su pružili priliku velikom delu javnosti da, ili prvi put, ili ponovo otkrije fudbalskog genija, sposobnog da promeni tok utakmice jednim dodirom lopte.

Ekipa filma je takođe iskoristila učešće samog "broja 10" da sazna nešto o njemu kao ličnosti koja inače malo toga otkriva.

Više od pola veka kasnije neki mu i dalje zameraju ćutanje, čak poslušnost prema vojnim vlastima (1964-1985).

"Ne mislim da sam mogao da uradim bilo šta drugačije. Nisam bio Supermen, nisam čudotvorac", rekao je "Kralj Pele".

Pele - biografija

Pele je rođen kao Edson Arantes do Nascimento i to 23. oktobra 1940. godine u Tres Korasoesu, u brazilskoj saveznoj državi Minas Žerais. Kao mladić je, sa 13 godina, počeo da igra za lokalni Baruu, a već sa 16 godina bio je planetarna zvezda. Jer, Santos, u koji je prešao, lansirao ga je u orbitu - najpre igrama u seniorskom pogonu, a onda je stigao i brzi poziv za šampionat planete. Te, 1956, istorija fudbala počela je da dobija neke od najčudesnijih stranica...

Sa reprezentacijom Brazila je tri puta bio prvak sveta, uz 77 golova na 92 meča.

Pele je pritom dao 643 gola na 659 utakmica igrajući za Santos i Njujork Kosmos.

Karijeru je, u sezonama od 1975. do 1977. završio u ekipi Njujork Kosmos, tokom američkog pokušaja da fudbal zaživi u punom sjaju i u njihovoj državi. 

Pele, i pored svoje veličine, nije uspeo da nadvisi tamošnju ljubav prema američkom fudbalu, bejzbolu, hokeju i košarci, ali je ostavio neizbrisiv trag, širmo sveta.

Bio je i ostao uzor mnogim igračima, a naročito članovima fudbalske reprezentacije Brazila, koja su mu spali podršku tokom Svetskog prvenstvo u fudbalu čiji je domaćin  bio Katar.

Bonus video: In memoriam - Pele

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)