BEOGRAĐANIN U ZAGREBU: Srbin u koga Cibona veruje

KADA je srpski košarkaški stručnjak Vladimir Jovanović početkom februara ove godine potpisao ugovor sa Cibonom, bila je to mala sportska senzacija.

БЕОГРАЂАНИН У ЗАГРЕБУ: Србин у кога Цибона верује

FOTO: Privatna arhiva

Prvi Srbin, posle Dragana Šakote, koji je bio na klupi nekadašnjeg dvostrukog prvaka Evrope u sezoni 1989/1990. Prvi posle raspada nekadašnje zajedničke države koji trenira proslavljeni hrvatski klub. Danas, nekoliko meseci kasnije, više apsolutno niko u Zagrebu tako ne komentariše dolazak srpskog trenera u Cibonu.

- Bio bih veoma zadovoljan da možemo za godinu-dve da vratimo bar deo one stare slave kluba iz osamdesetih godina, da nas podrže navijači, mediji, cela javnost - kaže Jovanović za "Novosti", dok sedimo u pres-sobi dvorane nazvane po Draženu Petroviću, gde je odrađen još jedan trening sa mladim igračima koji bi trebalo da vrate Ciboni stari sjaj.

Sezona za plave počinje teškim ispitom u petak 24. septembra u Baru protiv Mornara. U drugoj rundi domaćini su Megi, u trećoj gostuju Zadru, posle toga u "Draženov dom" dolazi Partizan. Na pripremnom turniru u Opatiji Cibona je savladala crno-bele 71:64, a potom u finalu "Liburnija kupa" i italijanski Pezaro 80:51.

* Nekoliko ste meseci u Zagrebu, tu je i vaša porodica. Kako ste se snašli, kako su vas Zagrepčani dočekali?

- Super, veoma sam zadovoljan svojim životom u Zagrebu. Nemam više ni osećaj da sam u inostranstvu, osećam se kao da sam tu već dugo.

KOŠARKA SPAJA

KOLIKO košarka danas može da spaja komšije, ali i sve ljude?

- Sigurno da može, a vidim da se i moji igrači druže sa kolegama iz Srbije, Slovenije i celog regiona. Imamo igrače iz Amerike, Argentine i sport definitivno spaja. Na terenu smo ljuti neprijatelji, ali posle toga ruka ruci i svi u duhu fer-pleja gledamo na sport.

* Jeste imali prilike da malo više upoznate Zagreb?

- Jesam, iako ne previše. Najčešće sam u parkovima gde moja deca mogu da se igraju, a kada imam malo slobodnog vremena odlazim na Jarun i Bundek, gde uvek ima i onih koji vole sport. Prošetam i "Maksimirom" i u tim trenucima odmora lepo provedem vreme.

* Koliko vam odgovara zagrebački život, koji se ipak razlikuje od beogradskog, manje je ovde kafana, noćnih izlazaka?

FOTO: Privatna arhiva

 

- Ja ionako nemam vremena za izlaske, porodični sam čovek sa malom decom. Puno obaveza imam u klubu, a ono što mi u Zagrebu odgovara je i to što nije tolika gužva.

* Kratko ste vreme u klubu, ali rezultati se već vide. Da li ste zadovoljni sa urađenim do sada?

- Mi smo ove sezone napravili jedan mladi, zanimljiv tim u kojem ima mnogo potencijalnih hrvatskih reprezentativaca. Posle mnogo godina Cibona u sastavu ima igrača iz sopstvenih redova i to je put za koji mislimo da je pravi i verujemo da će nam dati rezultat.

* Opredelili ste se za mlade igrače, proces da postanu zvezde sigurno traži vreme?

- Sa mladima je raditi i izazovno i teško, ali svakom treneru pruža mogućnost da radi više, da duže ostane u dvorani. Plodovi rada mogu brže da se vide, jer mladi igrači i brže napreduju.

* Vi ste birali profil igrača koji "grizu"?

- Tako je, svi su motivisani za dobre rezultate, a to nam je važno da cela ta mašina sa klubom može da se pokrene i funkcioniše.

* Često se upoređuje srpska i hrvatska košarka, postoje li razlike?

- Nema razlika, to nisu slične, već iste košarke. Isti su problemi, kao i pozitivne stvari. Sve što je specifično za mlade igrače u Srbiji je tako i ovde, a samo je jedan put do uspeha. Pre svega posvećenost košarci, puno rada i truda i verovanje da se samo tako može doći do vrha.

FOTO: Privatna arhiva

 

* Sada su Slovenci, kao mali narod, pokazali da mogu biti košarkaška velesila?

- Imaju talentovanu generaciju i malo je nedostajalo sportske sreće da uzmu medalju u Tokiju. Svi u regionu smo navijali za njih.

* Koga od sadašnjih Ciboninih igrača vidite kao velike u budućnosti?

- Vidim ih puno koji će igrati na ozbiljnom nivou, a hoće li biti stepenik više ili niže zavisiće od njih samih. Ali i od sreće koji je bitan faktor u sportu. Ne bih ih sada posebno imenovao, ali verujem u te mlade ljude.

* U Ciboni se sada mnogo radi, očito je neki novi talas došao kada ste preuzeli klub?

- Igrači su zaista iskoristili leto da mnogo rade na sebi i to se već videlo na početku pripremnog perioda. Mnogi koji su bili angažovani u reprezentaciji skratili su odmor i posvetili se radu i to me kao trenera raduje. Ali sam spreman da istrpim i lošija izdanja, jer će svakako biti i uspona i padova. Kao trener uvek ću da stanem iza svojih igrača.

* Pratite li srpsku košarku nakon dolaska u Zagreb?

- Doskoro sam učestvovao u reprezentativnim selekcijama u svojoj zemlji i to je bila moja veza sa košarkaškim savezom i reprezentacijom. Sada sam apsolutno samo na raspolaganju Ciboni i nemam vremena za ništa drugo osim za to.

* Koliko je teško raditi u današnjim uslovima korone, nestašice para?

- Naravno da je teško, ali to je realnost. Svi mi u klubu poštujemo epidemiološke mere, ali fokus je na timu. Naravno da bi bili srećniji da su dvorane pune i da nesmetano putujemo.

* Imate li punu podršku uprave Cibone za sve što ste do sada uradili i što planirate da uradite?

Foto: N.Paraušić

 

- Pa da nemam ne bi sada sedeo ovde i pričao sa vama ni počeo sezonu. Napravili smo neke kratkoročne i dugoročne planove i mislim da sada sve ide svojim tokom kako smo i želeli. Na kraju će sve da odrede rezultati, jer je u sportu to tako. Rezultat odredi da li smo uspešni.

* Kakvi su vam utisci o zagrebačkoj publici?

- Nažalost, nije bilo prilike zbog korona krize da se igra u punoj dvorani, ali se nadam da će sada biti otvorene tribine. Da će navijači doći da podrže ovaj mladi tim i mlade igrače, a to mi je veoma važno.

* Planirate li da ostanete duže u Zagrebu, kao što ste rekli kada ste dolazili?

- Trenerski život je neizvestan i rezultati diktiraju dužinu ugovora i sve ostalo. Ne razmišljam o tome, razmišljam da uradim dobar posao i da mi ekipa dobro igra. Ako tako bude, što da ne, nemam ništa protiv da budem i duže u Zagrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

SVETSKI DAN SRCA: Aktivan pristup može spasiti živote