STIGAO RAČUN ZA STRUJU: Ko je kriv za poraz Srbije u Nišu?

V. PRERADOVIĆ

06. 07. 2022. u 09:12

POTONUĆE na Baltiku i niški strujni udar udaljili su Srbiju od Svetskog prvenstva na Dalekom istoku toliko daleko da ni vernici po profesiji ne veruju u računicu za bukiranje boravka u Japanu, Indoneziji i Filipinima naredne godine.

СТИГАО РАЧУН ЗА СТРУЈУ: Ко је крив за пораз Србије у Нишу?

FOTO: KSS

Ona je, jednostavno, izuzetno komplikovana - pobediti sve protivnike u drugoj rundi kvalifikacija (Grčka, Turska i Velika Britanija). Ne jednom, nego dvaput.

Porazi od Letonije u Rigi i Belgije u dvodnevnom meču u Nišu izbacili su "orlove" kroz poslednji "prozor" prve kvalifikacione runde na pogrešnu stranu ulice. Ko je kriv što smo prvi put suočeni sa "užasom" izostanka sa planetarne košarkaške smotre? Niko ponaosob i svi pomalo.

Krivi su lukrativni motivi FIBA da "prozore" ugradi u termine usred ili neposredno po završetku maratonske klupske sezone. Naša reprezentacija je u dosadašnjih šest kvalifikacionih utakmica ličila na šangajsku železničku stanicu u špicu. Možda se ni sam selektor Svetislav Pešić ne bi setio svih momaka koji su protrčali kroz tim od novembra prošle do jula ove godine. Najboljih uglavnom nije bilo. Slovenci su kao evropski prvaci taj ceh platili izostankom sa Mundobasketa u Kini 2019.

Krivi su i najbolji, bar oni bez lekarske potvrde o privremenoj sprečenosti obavljanja dužnosti. Simptomi iz prethodna dva "prozora" uključili su alarm toliko glasan da bi dopro do svakog ko želi da čuje. I najbolji hrvatski igrači sabrali su se u zlo doba kvalifikacija i "časno poginuli". Luka Dončić i Goran Dragić (u maju napunio 36) nisu propustili ni pripremne utakmice za "prozor" u terminu dostupnom za svakog voljnog i zdravog.

- Dončić je rekao: "Ja igram" - deo je Pešićevog izlaganja na već apsolviranu temu o dozvoljenih 28 dana na pripremama nacionalnih timova za NBA igrače.

On je rekao "ja igram". Mogli su i drugi, ali nisu. Procenili su da će biti odmorniji i potrebniji za neki drugi "prozor". Kako trenutno stoje stvari u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, kasno Marko na Kosovo stiže.

Krivi su i klubovi, privatne interesne grupacije finansirane javnim novcem. Igrači reprezentativnog kalibra postaju retka vrsta u njihovim eko-sistemima. Ako se kojim slučajem i izlegu, postaju vrsta zaštićena od štetnog uticaja nacionalnog tima. Krivicu snose i age ustoličene na adresi Košarkaškog saveza Srbije, duboko uverene da se njihovo gospodarenje završava odabirom selektora/selektorke i povremenim propagandnim posetama zapuštenim regionima. Sistem mlađih reprezentativnih selekcija razlupan je mnogo pre ovog kvalifikacionog "prozora".

Krivicu ne mogu da eskiviraju ni treneri, što Pešić nije ni pokušao posle strujnog udara koji je skoro potpuno zamračio perspektivu plasmana na Mundobasket. Prebacio je sebi što nije uzeo više inicijative u osmišljavanju napada u završnici utakmice sa Belgijom. Ako sagledamo širu sliku, možda bi bilo celishodno formiranje baze igrača za kompletan ciklus, uigravanje uvek dostupnih momaka ne vodeći preterano računa o percepciji njihovog rejtinga. Takav pristup ima Španija i redovno prolazi kroz kvalifikacije bez previše stresa. Uz puno uvažavanje posvećenosti dresu s državnim grbom, Bjelica i Marjanović, pa i Jaramaz i Marinković, izgledali su kao strana tela koje tkivo pokušava da odbaci.

Za kraj, možda je najprimereniji duhovit komentar jednog navijača posle niške havarije: "Stigao je račun za struju".

Španska pobuda protiv Brauna

UNIJA profesionalnih igrača Španije pobunila se protiv naturalizacije Amerikanca Lorenza Brauna, koji će igrati za "furiju" na Evrobasketu.

- Naturalizacija igrača bez ikakvih korena u Španiji je veoma štetna poruka za španske sportiste i ima negativan uticaj i na sadašnjost i na budućnost. Da li je moguće da aktuelni svetski šampion nema španske igrače sposobne da se takmiče na najvišem nivou? Nada svakog igrača da bude deo nacionalnog tima narušena je izdavanjem legalnih, ali etički problematičnih pasoša.

Kompletni za mečeve u avgustu

SRBIJA u dve avgustovske utakmice kvalifikacija dočekuje Grčku i gostuje Turskoj, što je povoljna okolnost imajući u vidu da će biti kompletna uoči nastupa na Evrobasketu. Prisustvo Nikole Jokića, Vasilija Micića i ostalih perjanica znatno uvećava izglede u mečevima sa najjačim konkurentima u grupi.

Problematični su novembarski i februarski termin, kada ne možemo da računamo na NBA adute, dok je potrebno veliko diplomatsko umeće da obezbedimo nastup igrača iz Evrolige.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije