"SAMO HRVAT IZ HRVATSKE, BOSNE I NEMAČKE"! Dino Rađa: Kupiti stranca je kao da neko kupi diplomu! Je li ta osoba onda inženjer?

Novosti online

07. 07. 2022. u 08:12

Legendarni hrvatski košarkaš i danas savetnik Košarkaškog saveza Hrvatske (HKS) Dino Rađa je na meti kritika. U Hrvatskoj traže ostavke ljudi iz Saveza, a bivši selektor Aco Petrović bio je posebno oštar prema Rađi.

САМО ХРВАТ ИЗ ХРВАТСКЕ, БОСНЕ И НЕМАЧКЕ! Дино Рађа: Купити странца је као да неко купи диплому! Је ли та особа онда инжењер?

FOTO: KSS

Jedna od tema je i "naturalizovanje" stranaca kako bi se kvalitet digao na viši nivo.

- Po meni za reprezentaciju može igrati samo Hrvat iz Hrvatske, Hrvat iz Bosne, Hrvat iz Nemačke, neko kome je barem jedan roditelj Hrvat, neko ko oseća grb i himnu te mu je nastup za reprezentaciju čast. Uostalom, je li stranac ikakva garancija za uspeh? - poručio je Dino Rađa u intervjuu za "Indeks".

Uz podsećanje da su Španci dali pasoše Ibaki i Mirotiću, Slovenci "naturalizovali" Rendolfa i Tobija, a Makedonija napravila veliki uspeh baš kada je Mekejleb "postao" Makedonac, Rađa postavlja pitanje da je to sve kratkotrajan efekat.

- Šta je to Makedonija napravila nakon tog turnira? Gde su danas? Kako im se to isplatilo? Je li se zbog njega košarka u Makedoniji podigla? Koliko je naša košarka profitirala s dva kupljena Amerikanca? Naravno da nije. Stranac je samo maskiranje nerada. Moram da se vratim na Acu Petrovića. Koliko je to plejmejkera stvorio u više od 30 godina rada u košarci? Niti jednog. I sad bi on kupio Amerikanca da bi prikrio svoj nerad - poručio je Rađa i dodao:

Foto: FIBA

 

- Kupiti stranca za reprezentaciju mi je kao da neko kupi diplomu na fakultetu. Je li ta osoba onda inženjer? Da li bi neko doktoru koji je na taj način stekao diplomu dao da ga operiše? Meni je to falsifikovanje istorije. Najdraža medalja u životu mi je srebro 1992, draža i od Seula, pa i od zlata u Zagrebu ili Rimu. Zato što sam to uradio sa svojim prijateljima, sa Stojkom, Draženom, Tonijem, Arijanom i svim ostalim igračima koji su tada bili tu. To je bila neponovljiva emocija. Da je tu bio neki Amerikanac, ta bi medalja za mene bila manje vredna. Ja na stranca pristati neću. 

Rađa kaže da nije "nikakva velika Hrvatina" zbog stava, ali da će napustiti Savez ukoliko se to desi, pošto smatra da je gomilanje stranaca u klubovima u Hrvatskoj dovelo i do pada njihove košarke.

- Koliko domaći igrači igraju, a koliko stranci? Zato i jesmo tu gde jesmo i zbog toga i ne podržavamo ABA ligu jer domaći igrači nisu prioritet - poručio je Dino Rađa, koji se inače zalaže za izlazak hrvatskih klubova iz tog takmičenja.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

BRUTALNO POJAČANJE U HUMSKOJ! Partizan dovodi fenomenalnog NBA šutera