RUSI OSUDILI AMERIČKU KOŠARKAŠICU NA DEVET GODINA ROBIJE! Ovo se ne pamti, uzalud pritisci iz SAD i američkih saveznika

O. M.

04. 08. 2022. u 18:04

SUĐENjE američkoj košarkašici Britni Grajner zbog šverca droge u Rusiju došlo je do kraja - osuđena je na devet godina zatvora jer je u Rusku Federciju donela zabranjeno ulje kanabisa.

РУСИ ОСУДИЛИ АМЕРИЧКУ КОШАРКАШИЦУ НА ДЕВЕТ ГОДИНА РОБИЈЕ! Ово се не памти, узалуд притисци из САД и америчких савезника

Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Ona će morati daa plati i kaznu od milion rublji, što je oko 16.000 evra.

Podsetimo, Grajnerova je uhapšena u februaru 2022. na aerodromu Šeremetjevo, jer je imala bočice sa raznim tečnostima koje se koriste umesto klasičnih, nikotinskih cigareta, a među njima je bilo i ulje hašiša.

Ono je zabraljeno po ruskim propisima, a čuvena košarkašica se pravdala da je bila svesna da to ne sme da donosi u Rusiju, ali da je u žurbi greškom ubacila to u svoju torbu.

Britni Grajner je dvostruka olimpijska šampionka s reprezentacijom SAD. Zbog toga što je u pitanju čuvena američka sportistkinja, strani mediji su spominjali i nju kao jednu od osoba koja bi mogla biti uključena u razmenu zatvorenika SAD i Ruske Federacije.

FOTO: EPA

Šta se, zapravo, sve dešavalo?

Proces je ubrzan i završne reči su iznete u četvrtak, ranije nego što se najavljivalo, zbog toga što zapadni mediji i vlada SAD uveliko koriste ovaj slučaj u medijskom ratu protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini.

S druge strane, advokati dvostruke olimpijske šampionke odbranu su zasnivali na tvrdnjama da ona "nije imala kriminalne namere" kada je unela ulje kanabisa u Rusiju, što je navodno i pokazala time što se izjasnila krivom.

To je tipičan američki pravni termin, a zapravo oni su pokušali da uvere sud da je Grajnerova kertridže sa uljem kanabisa spakovala u torbe u žurbi i da nije imala nameru da ih unese u Rusiju.

Ona je inače u Rusiji igrala za Jekaterinburg tokom pauze u ženskoj NBA ligi.

- S obzirom na prirodu njenog predmeta, beznačajnu količinu materije i njenu ličnost i istoriju pozitivnog doprinosa globalnom i ruskom sportu, odbrana se nada da će izjašnjavanje o krivici sud uzeti u obzir kao olakšavajuću okolnost i da neće biti teške kazne - rekao je njen pravni tim prošlog meseca.

Ovo je u suprotnosti sa onim što je objavio Stej department SAD, proglasivši njeno hapšenje ilegalnim zbog nedostatka dokaza i kršenja procedura.

Kasnije su i Amerikanci prihvatili realnost pa su svim kanalima pokušavali da izdejstvuju puštanje košarkašice.

Poslednji "trzaj" bio je razgovor državnog sekretara Entonija Blinkena sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim u kome je navodno bilo govora i o "razmeni zatvorenika" u kojoj bi pored Grajnerove s ruske strane bio oslobođen i špijun Pol Vilan, dok bi SAD pustila navodnog trgovca oružjem Viktora Buta, koga zapadni mediji nazivaju "trgovac smrću".

Ove Blinkenove diplomatske ispade demantovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Pojavile su se te vesti i informacije, ali dobro znamo da kada se razgovara o ovakvim temama, da se to ne pušta u javnost, ono što u ovom trenutku znamo jeste da ne postoji nikakav sporazum - rekao je Peskov za "Foks njuz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije