ŠOK NA EVROBASKETU: Luka Dončić i Slovenija ispali, izbacila ih ekipa koju je Srbija pobedila sa 27 razlike!

Novosti online

14. 09. 2022. u 22:27

Košarkaška reprezentacija Slovenije doživela je pravi krah u četvrtfinalu Evropskog prvenstva.

ШОК НА ЕВРОБАСКЕТУ: Лука Дончић и Словенија испали, избацила их екипа коју је Србија победила са 27 разлике!

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija jeste doživela šokantan poraz od Italije u osmini finala, ali je na putu do nokaut faze uspela da pobedi sve rivale, pa i Poljsku sa čak 27 poena razlike (96:69). A upravo je Poljska priredila senzaciju, plasiravši se u polufinale Evrobasketa pobedom nad Slovenijom.

Važili su Slovenci za apsolutnog favorita, iako je Poljska uspela da prebrodi jednu "plej-of prepreku". Jer, Poljaci su na ovom šampionatu deklasirani i od Srbije, a i još ubedljivije od Finske (89:59) pa niko nije davao nekog većeg značaja njihovom trijumfu nad Ukrajinom (94:86) u osmini finala, imajući u vidu su Ukrajinci prosto bili posmatrani kao "ekipa koja je na dan, dva tri zasijala u uvodnoj fazi, ne i ozbiljan rival".

Međutim, kada je Poljska serijom od 11:0 povela sa 43:29 protiv Slovenije, postalo je jasno da se "nešto kuva" u Berlinu. I to spektakularan podvig. A do njega se došlo uz veliku sportsku dramu.

Interesantno, u pomenutoj seriji, za Poljake je igrala petorka u kojoj su bili Ponitka (dotad je ubacio 10 poena, a meč je završio uz tripl-dabl učinak), Sokolovski (sedam poena, ali s njim na parketu je Slovenija čak 15 poena više primila nego što je dala) te trio Cel, Dzieva i Garbac - koji su ukupno dali dva poena.

Upravo su oni, uz odlično vođenje od strane selektora Igora Milića, potpuno zaustavili glavne poluge slovenačke ekipe, pre svega Luku Dončića koji je do pomenutog rezultata, a bilo je to tačno na isteku 15. minuta, postigao samo šest poena (šutirajući 2/6). Uz to, s njim na parketu, njegova ekipa je dala 14 poena manje nego što je primila.

Luka Dončić na meču četvrtfinala Evrobasketa 2022, Slovenija - Poljska / FOTO: FIBA.Basketball

Seriju Poljske nije prekinuo ni tajmaut koji je zatražio Aleksandar Sekulić, selektor "zmajčeka", jer je taj niz "produžen" na 26:10, pa se na veliki predah otišlo uz veliko vođstvo autsajdera - 58:39.

Ko je tada mogao i da pomisli da će se drugo poluvreme "otvoriti" slovenačkom košarkaškom rapsodijom? A upravo to se i desilo, jer su za sedam minuta Dončić i drugovi napravili seriju od 21:3 i prišli na samo poen zaostatka. Poljaci su nekako zaustavili taj nalet, no vođstvo su ispustili početkom četvrte deonice.

I, tada je počela košarkaška drama, jer se nije baš lako naslućivalo ko će proći dalje, a ko ispasti, iako je psihološka prednost svakako bila na strani Slovenije. Ponitka je maestralno predvodio novo "buđenje" Poljaka, ali ne samo svestranim ofanzivnim nastupom, već i činjenicom da je tri minuta pre kraja iznudio peti prekršaj Dončića, u trenutku kada je Slovenija gubila sa četiri razlike.

Mateuš Ponitka, 29-godišnji član Ređo Emilije, potom je nastavio svoj "teror". Pogodio je trojku, pa iznudio ofanzivni prekršaj iskusnog Gorana Dragića i, iako meč još nije bio završen, izmamio je gromoglasno skandiranje "MVP, MVP!" zbog nestvarne partije.

U senzacionalnoj pobedi Poljske od 90:87 (koja je mogla biti i ubedljivija da Slovenija nije za dve sekunde postigla pet poena u poslednjem minutu, a da Prepelič nije probao da nevešto iznudi faul na polovini terena, pokušavajući da šutne trojku u završnim trenucima utakmice), Ponitka je imao tripl-dabl učinak:

Uz 26 poena (šut iz igre 8/16, od toga trojke 5/12) ostvario je i 14 skokova (sve u odbrani), deset asistencija, ali je imao i tri osvojene lopte.

Mateuš Ponitka na meču Poljska - Slovenija učetvrtfinalu Evrobasketa 2022 / FOTO: FIBA.Basketball

Odlično su mu u napadu pomagali i Ej-Džej Sloter sa 16, Mihal Sokolivski sa 15 i Jaroslav Ziskovski sa 14 poena.

Luka Dončić je Evrobasket završio sa učinkom od samo 14 poena za 35 minuta igre protiv Poljske (šut 5/15), ali i sa 11 skokova, sedam asistencija, te šest izgubljenih lopti. Efikasniji od njega je bio saigrač Nikole Jokića iz Denvera, Vlatko Čančar, sa 21 poenom, Goran Dragić je ubacio 15, a Jaka Blažič 13 poena.

Poljska će u polufinalu igrati sa Francuskom koja je na dramatičan način eliminisala Italiju.

Podsetimo, prethodno su plasman u svoj polufinalni okršaj izborili Španija (pobedom nad Finskom od 100:90) i Nemačka (eliminacijom Grčke sa 107:96).

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!