FAJRONT U VELIKOM STILU: Zvezda se oprostila od Evrolige, ali "delije" imaju razlog za slavlje

V. Preradović

14. 04. 2023. u 09:04

PETOM uzastopnom pobedom oprostili su se košarkaši Crvene zvezde od Evrolige. U spektakularnom ambijentu srušili su Fenerbahče u produžetku (91:89) za rekordni 17. trijumf.

ФАЈРОНТ У ВЕЛИКОМ СТИЛУ: Звезда се опростила од Евролиге, али делије имају разлог за славље

FOTO: KK Crvena zvezda/Tviter

To nije bilo dovoljno za plasman u top 8, ali jeste za potpuni ugođaj 7.500 hiljada duša u hali „Aleksandar Nikolić“.

Napunili su navijači dvoranu na rastanku od turbulentne sezone u elitnom društvu. Koliko su ih ljubimci izneverili u nekim ključnim utakmicama, toliko su se potrudili da im ulepšaju fajront. Grešili su u odbrani, povremeno kasnili sa rotacijama, svesno ostavljali šut Kalatesu koji je to kažnjavao, ali su zračili energijom i željom da pokažu svima da je ostanak ispod plej-of crte plod nesrećnog spleta okolnosti.

Vidloza im je pokazao da ostavlja za sobom emotivne probleme i da će do kraja biti onaj stari, nepredvidivi virtuoz. Dobrić je ušao sa klupe i kao vihor tutnjao kroz odbranu Fenera, time amortizovao to što Nedović očigledno još nije fizički spreman za košarku na ovom nivou. Svoje minijature odrađivali su Mitrović i Martin, dok je Kampaco sve vreme bio za volanom i dodavao gas onda kad je bilo najpotrebnije.

Statistika je očitala vrlo precizan napad Zvezde u prvom poluvremenu, čak 70 odsto realizacije šuta za dva poena (14/20) i odličnih 44,4 za tri (4/9). Da nije bilo dominacije u reketu snažnog Motlija, u nastavak bi sigurno unela veću prednost od plus dva. Treća četvrtina odudarala je od prethodne dve, nervoza je obgrlila obe ekipe, nesigurne sudijske odluke pojačale su tenziju i na parketu i na tribinama. Pod većim pritiskom igrao je Fener, kojem je bila potrebna pobeda kako ne bi zavisio od drugih.

Kada je u poslednjoj deonici napad bio beznadežno zaglavljen, dva puta je sevnula Dobrićeva levica sa trojkaške razdaljine i uvela utakmicu u naizmeničnu razmenu udaraca. Oba tima su ih stoički podnosila i ostala na nogama do dramatične penal završnice. Slobodna bacanja izvodila su se i na terenu i na tribinama, spiker je zamolio navijače istanjenih živaca da ne ubacuju predmete na parket. Nervi nikad nisu bili Kampacov problem, probio je svog čuvara i položio loptu za izjednačenje, 3,9 sekundi pre kraja. Dovoljno da Gudurić još jednom oproba šut u svojoj dvorani, ali se lopta iskoprcala iz obruča.

Bar za pet minuta produžena sezona donela je uzbuđenje kakvo se viđa u plej-ofu, donela je i letargično podsećanje šta bi bilo da je Kampaco mogao da igra čim je uz fanfare stigao na Kališ. Trojkom iz istrčavanja ugasio je Fener i raspalio očekivanja navijača pred nastavak sezone u ABA ligi.

CRVENA ZVEZDA - FENERBAHČE 91: 89 (15:21, 26:18, 16:18, 22:22, 12:10)

DVORANA „Aleksandar Nikolić“. Gledalaca: 7.500. Sudije: Lotermozer, Paterniko, Alijaga.

C. ZVEZDA: Holand, Vildoza 17 (5 sk), Lazarević 2, Kampaco 24 (5/7 za dva, 3/10 za tri), Mitrović 12, Martin 6, Dobrić 22 (6/9 za dva, 3/5 za tri), Ivanović, Ilić, Nedović, Marković 3, Petrušev 5 (6 sk).

FENERBAHČE: Motli 27 (8 sk), Hazer, Edvards, Mahmutoglu, Hejs-Dejvis 19, Biberović, Pjer 7, Džekiri 2, Gudurić 11, Dorsi 12, Kalates 11, Adetokumbo.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...