I PARTIZAN I ZVEZDA U EVROLIGI: Ćeraće se "večiti" u eliti i naredne sezone

V. Preradović

29. 06. 2023. u 22:20

GLEDAĆEMO borbe beogradskih večitih u evroligaškoj areni i naredne sezone! Na sastanku deoničara odlučeno je da istih 18 timova pokušaju da repriziraju možda najuzbudljivije izdanje iz prošlog serijala, tako da će Partizan i Crvena zvezda drugu godinu zaredom biti učesnici elitnog evropskog klupskog takmičenja.

И ПАРТИЗАН И ЗВЕЗДА У ЕВРОЛИГИ: Ћераће се вечити у елити и наредне сезоне

Evroliga

Za razliku od prošle sezone, sada crno-beli nisu strepeli jer kao šampioni ABA lige u aktima imaju prioritet za takozvanu „vajld“ kartu. S druge strane, crveno-beli su imali sasvim osnovanu nadu da će produžiti kontinuitet nastupa uručivanjem specijalne pozivnice za koju će, kao i komšije prethodnog leta, morati da odreše kesu. Nisu jedini, ulaznicu će platiti i bolonjski Virtus i Valensija, koja ostaje u najboljem društvu zbog toga što je od učešća odustala Gran Kanarija kao osvajač Evrokupa.

- KK Crvena zvezda se zahvaljuje Evroligi i deoničarima te organizacije na velikom poverenju, koji u našem klubu vide pouzdanog partnera. Klub se okreće narednim aktivnostima u prelaznom roku, ali i svim koracima koji su neophodni kako bi spremno dočekao početak nove sezone - poručuju sa Malog Kalemegdana.

Odnosi crveno-belih i menadžmenta Evrolige prošle sezone bili su daleko od idiličnih, zbog čega je postojala donekle opravdana bojazan da se možda neće naći na spisku dobitnika „divljih“ propusnica. Kršenje finansijskih propisa dovelo je do zabrane registracije igrača, zbog čega je skupo plaćeni Fakundo Kampaco propustio neke ključne utakmice u pohodu na plasman u top 8.

EVROLIGA U SEZONI 2023/2024.

UČESNICI Evrolige u sezoni 2023/2024: Partizan, Crvena zvezda, Alba, Anadolu Efes, Monako, Baskonija, Armani Milano, Barselona, Bajern, Fenerbahče, Asvel, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Valensija, Virtus Bolonja, Žalgiris.

Suvlasnici su uveli jedan novitet za predstojeću sezonu, o kojem se naširoko govorilo tokom prethodne, takmičarski nikad neizvesnije. Naime, prekopiran je sistem plej-ina iz NBA lige, tako da će se timovi od sedmog do desetog mesta boriti za sedmu i osmu plej-of poziciju. Retroaktivno posmatrano, Zvezda bi kao deseta nakon ligaškog dela prošle sezone zadržala šanse za top 8.

Princip je preslikan iz najkvalitetnije svetske lige. Sedmoplasirani i osmoplasirani igraće jednu utakmicu za „broj 7“ u plej-ofu, poraženi će se za „broj 8“ boriti sa pobednikom meča devetog i desetog tima u regularnom delu takmičenja. Partizan je prošle sezone bio šesti, što znači da bi po ovom sistemu za dlaku izbegao dodatnu borbu za plasman u plej-of. Ideja rođena zbog nesvakidašnje gužve u poretku tokom prethodnog izdanja Evrolige neznatno će produžiti takmičarsku sezonu.

BUDUĆNOST I OLIMPIJA U EVROKUPU

MEĐU 20 učesnika Evrokupa naredne sezone nalaze se Budućnost i Cedevita Olimpija kao predstavnici ABA lige, dok su novajlije Aris, Bešiktaš i Viljnus.

I u drugorangiranom takmičenju unete su promene u takmičarski sistem. Umesto osam timova, iz dve grupe po deset u plej-of ide po šest ekipa, s tim da će po dve prvoplasirane izboriti direktno učešće u četvrtfinalu.

Beogradski večiti rivali trebalo bi da naredne sezone dele „Štark arenu“ kao domaćini u evroligaškim utakmicama, što bi moglo značajno da uveća Zvezdine prihode od prodaje ulaznica. Pre toga ih očekuje detaljna rekonstrukcija timova, imajući u vidu da su mnogi nosioci igre jednog i drugog tima napustili kuću ili su na izlaznim vratima. Crveno-beli su saopštili da dosadašnji centar Hasan Martin nastavlja karijeru u japanskom Šimano Medžiku.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre "Pariz 2024"?

Imajući u vidu da je rat u Ukrajini uveliko u trećoj godinu od svog početka, u februaru 2022, možda i ne čudi što Ukrajina ne želi da vidi ruske sportiste na međunarodnim takmičenjima. Ipak, iako je doneta odluka da Rusi mogu na ovogodišnje Olimpijske igre - Pariz 2024, može da se desi da jedan od poznatijih ruskih takmičara tamo ne učestvuje, upravo "iz ukrajinskog razloga".

20. 05. 2024. u 15:35

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (1)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?